Dzieło muzyczne

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
gostq
Kontakt:
Dzieło muzyczne

Post autor: gostq » środa 27 sie 2003, 15:18

Każdy kto chociaż tylko trochę słucha muzyki ma kilka może kilkanaście utworów, które uważa za szczególne – ja nazywam je dziełami. Dla mnie dzieło muzyczne to utwór niebanalny w swojej treści muzycznej, który będzie równie dobrze odbierany tak dziś jak i za 30 lat. Utwory takie inspirują innych w poszukiwaniu formy muzycznej, którą chcą przyjąć.

Pogrzebałem trochę w swojej kolekcji i wytypowałem kilka utworów, które są według mnie szczególnie ważne dla współczesnej muzyki rozrywkowej. Oto one.

1.Joe Coocker – With a litlle help from my.......(utwór nie do przebicia – bynajmniej dla mnie, ten utwór chyba mu się udał bo w jego dalszej twórczości nie ma już takowych)

2. U2 – I still heven’t found……..(niesamowity klimat I linia melodyczna)

3.Dżem – Wehikuł czasu – wersja akustyczna (niby tylko splot kilkunastu słów a dało niesamowity efekt)

4.Guru Josh – infinity (gdyby dzisiaj robiło się taki dance pewnie chodziłbym jeszcze na dyskoteki)

5.Russian Folk Songs - Red Army Choir - Polyushka Polye (w tym utworze ukryty jest duch ówczesnej Rosji – nie do skomponowania w dzisiejszych czasach)

A jakie są według was utwory godne polecenia. Chciałbym do nich dotrzeć jeżeli jeszcze ich nie znam. Interesuje mnie każdy gatunek muzyczny od jazz do techno.

Robię muzykę od 7 lat. Marzy mi się skomponowanie muzyki do filmu. Na razie robię muzykę w różnych stylach.

Awatar użytkownika
jasno_witz

Re: Dzieło muzyczne

Post autor: jasno_witz » środa 27 sie 2003, 15:25

Gusta,gusta i jeszcze raz gusta-a podobno o owych sie nie gada-Twoje typy od moich znacznie odbiegaja-wiec to potwierdza regułe-zreszta dla mnie ogolnie pojmowana 'muzyka rozrywkowa' ni jak sie ma z owym 'dzielem' o ktorym pisales.
Jestem sobie czlowieczkiem, ktory czesto pyta lecz nie zawsze słyszy odpowiedzi.

Awatar użytkownika
gostq
Kontakt:

Post autor: gostq » środa 27 sie 2003, 15:37

...Gusta,gusta i jeszcze raz gusta-a podobno o owych sie nie gada-Twoje typy od moich znacznie odbiegaja-wiec to potwierdza regułe-zreszta dla mnie ogolnie pojmowana 'muzyka rozrywkowa' ni jak sie ma z owym 'dzielem' o ktorym pisales....

(...) A jakie są według was utwory godne polecenia.

Prosiłem o podanie swoich a nie o ocene moich prpozycji.
Robię muzykę od 7 lat. Marzy mi się skomponowanie muzyki do filmu. Na razie robię muzykę w różnych stylach.

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » środa 27 sie 2003, 15:45

To już było! Po co powtarzać dokładnie taką samą dyskusję, lepiej poszukaj w archiwum

fever

Post autor: fever » środa 27 sie 2003, 16:32

...Każdy kto chociaż tylko trochę słucha muzyki ma kilka może kilkanaście utworów, które uważa za szczególne – ja nazywam je dziełami. Dla mnie dzieło muzyczne to utwór niebanalny w swojej treści muzycznej, który będzie równie dobrze odbierany tak dziś jak i za 30 lat. Utwory takie inspirują innych w poszukiwaniu formy muzycznej, którą chcą przyjąć.

Pogrzebałem trochę w swojej kolekcji i wytypowałem kilka utworów, które są według mnie szczególnie ważne dla współczesnej muzyki rozrywkowej. Oto one.

1.Joe Coocker – With a litlle help from my.......(utwór nie do przebicia – bynajmniej dla mnie, ten utwór chyba mu się udał bo w jego dalszej twórczości nie ma już takowych)

2. U2 – I still heven’t found……..(niesamowity klimat I linia melodyczna)

3.Dżem – Wehikuł czasu – wersja akustyczna (niby tylko splot kilkunastu słów a dało niesamowity efekt)

4.Guru Josh – infinity (gdyby dzisiaj robiło się taki dance pewnie chodziłbym jeszcze na dyskoteki)

5.Russian Folk Songs - Red Army Choir - Polyushka Polye (w tym utworze ukryty jest duch ówczesnej Rosji – nie do skomponowania w dzisiejszych czasach)

A jakie są według was utwory godne polecenia. Chciałbym do nich dotrzeć jeżeli jeszcze ich nie znam. Interesuje mnie każdy gatunek muzyczny od jazz do techno.

...

Troszkę się przyczepie...... With a litle help - to numer Beatles'ów......

Awatar użytkownika
tomekttt

Post autor: tomekttt » środa 27 sie 2003, 17:48

...To już było! Po co powtarzać dokładnie taką samą dyskusję, lepiej poszukaj w archiwum...

w archiwum jest tylko ociupina tematu

warto go grzać dalej!

1 Klaus Schultze "Katowice (Iris)"

2 Tangerine Dream " Ricochet part 2"

3 The Prodigy "Firestarter"

4 Marillion "Heart of Lothian"

5 Peter Gabriel "Birdy" całość

6 Genesis "The Lumb lied down on Brodway"

7 Dead Can Dance "Within the realm of a dying sun"

8 Armia "Bracia Bum"
AJP

Awatar użytkownika
ZDV-12

Post autor: ZDV-12 » środa 27 sie 2003, 19:15

To ja też się pochwalę

Robert Miles - In My Dreams

Infected Mushrooms - Bust A Move

Madonna - La Isla Bonita

Montell Jordan - Once Upon A Time

i R.E.M. - Losing My Religion

Awatar użytkownika
djx76

Post autor: djx76 » środa 27 sie 2003, 19:29

......Gusta,gusta i jeszcze raz gusta-a podobno o owych sie nie gada-Twoje typy od moich znacznie odbiegaja-wiec to potwierdza regułe-zreszta dla mnie ogolnie pojmowana 'muzyka rozrywkowa' ni jak sie ma z owym 'dzielem' o ktorym pisales....

(...) A jakie są według was utwory godne polecenia.

Prosiłem o podanie swoich a nie o ocene moich prpozycji. ...

AKCENT - MOJA GWIAZDA

CLASSIC - JOLKA JOLKA

BOYS - CHŁOP Z MAZUR

Nigdy nie wdawaj się w dyskusje z idiotą. Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu-następnie pokona doświadczeniem :)

Awatar użytkownika
tenebris

Post autor: tenebris » środa 27 sie 2003, 20:32

Hmmm...

Dream Theater- "Metropolis Pt.1"

Nine Inch Nails- "Leaving Hope"

King Crimson- "Epitaph"

Coil- "Are You Still Shivering?"

Lady Basary's Garden- "Experiment.Experience.Explosion"
Przyjaźń między kobietami
to jedynie pakt o nieagresji

Krizz
Kontakt:

Post autor: Krizz » czwartek 28 sie 2003, 08:09

Widzę że niektórzy nie wzięli pod uwagę tego, że autor postu prosił o utwory ponadczasowe... :)

Biosphere - "Poa Alpina"

Klaus Schulze - "Crystal Lake"

Koto - "Visitors"

JMJ - "Oxygene/Equinoxe (tu wtawić dowolną cyfrę)"

John Cage - "4:33"

ODPOWIEDZ