Cześć wszystkim!
Dzięki za dodanie posta o temacie,z którego niemalże uczyniłem sens swojego życia*
Mam 22 lata i jestem (już teraz)profesjonalnym perkusjonistą grającym w projektach z pogranicza kultur latynoskiej-flamenco-klubowej etc
Moją największą pasją od czasu,kiedy zacząłem grać na instrumentach perkusyjnych jest dowiadywanie się jak najwięcej o wszystkim co dotyczy muzyki,która mnie fascynuje....tak więc ostatnio zrobiłem sobie test na znajomość form muzycznych/rytmów/styli/pojęć związanych z kulturami całego świata,które grałem albo miałem okazję studiować*
Chiciałbym się podzielić z wami moimi wynikami.
Zagadnienia muzyczne podzieliłem zgodnie z miejscami,w których występują.
Kuba:
Rumba_yambu,guaguanco,columbia,
Conga de Comparsa,Mozambique,Songo,Timba,Salsa,Mambo,Chca-Cha-Cha,Son,Son Montuno,Guajira,Bolero,Danzon,Vieja Trova,Charanga,muzyka obrzędowa :Santeria(bata),Bembe,Palo Monte,Arara
Brazylia:
Samba;reggae,funk,batucada,di partido alto,cruzado,di enredo,
Capoeira(atabaque,pandeiro,berimbau),Maracatu,Umbanda,Candombe,
Macumba,Frevo,Choro,Pagode,Baiao,Timbalada Grooves,Tropicalia,Bossa-Nova
Flamenco:
Rumba gitana,catalana,Tangos,Bulerias,Alegrias,Cantinas,Fandangos de Huelva,Guajira,Tanguillo,Solea,Siguirilla,Tientos,Farruca,Colombiana,
Tarrantos,Martinete
rytmy arabskie:
Chaabi(plemie Gnawa z MAroka),Baladii_rytm tańća brzucha,Rai(Algierski pop),muzyka Sufi,Taqsiim(koncepcja utworu solowego)
Karaiby:
Calypso,Soca,Zouk,Merengue,Plena,Bomba,Roots Reggae(rodzaje reggae sobie podarowałem),Ska,Nyabinghi,Vodoun,Bachata,
Reggaeton,Ragga,Dancehall,Gwoka,Bele
Celtyckie:
Reel,Jig,Slip Jig(9/4),Hornpipe,gavotte,polka,Ceol Nua(concept)
Wschodnia Afryka:
Rodzina rytmów Malinke(3dununy,2djembe_Gwinea),zespół sabarów(Senegal),Talking drums(Benin),Bata,Ibo(udu),Dundun,Afro-Beat(Nigeria),Ewe,Kpanlogo(Ghana),Soukouss(Kongo
USA:
blues,rock'n'roll(do tego hard,heavy,punk),p-funk,fusion,Jazz(temat zbyt szeroki,więc nie będe wymieniać tutaj po kolei odmian)swing,be-bop,Nu Orleans marching band grooves & brass bands,Drumline,R'n'B,Soul,Spirituals,Gospel,Boogaloo,
Bluegrass,Cajun,Zydeco,muzyka plemienna odprawiana przy rytuałąch szamańskich plemion Navaho etc
Ameryka Łacińśka:
Cumbia,Lando,Zamacueca,Festejo,Tango(Milonga,La Cumparsita),muzyka Indian z Andów,Candombe(Urugwaj),Ranchera,
Tex-Mex,Ecuador Marimba Styles,
Muzyka elektroniczna/klubowa/taneczna:
nu-jazz,drum'n'bass,dubstep,2step,house(latin,electro,funk,vocal, oriental,deep,tribal, afro),techno,gabba,trance,dancehall,digital roots,downtempo,chillout,ambient,dub,hip-hop,breakbeat,rave,grime
Żeby byłośmiesznie chciałbym dodać,że 10lat temu słuchałem na przemian Spice Girls,Prodigy,Ace of Base,Aerosmith,Captain Jack,Guns'n'Roses,Aqua,Nirvana i Venga Boys
tutaj skłądam pokłony mojemu bratu,który przynosił do domu te bardziej ambitne produkcje
natomiast w momencie jak zacząłem grać na etnicznych instrumentach perkusyjnych największy wpływ na moje muzyczne osłuchanie miałą boska audycja w jeszcze dobrej Radiostacji "Uchem Po Mapie" prowadzona przez tandem muzycznych badaczy i odkrywców etno-jazzu z całego świata(tutaj też wielkie pokłony)
Natomiast w podstawówce lekcje muzyki wyglądały żałośnie.Żadnych flecików,kijbordów czy cymbałków tylko przepisywanie bez zrozumienia nut kompozycji Chopina !!!! MASAKRA !!!
przesłanie ogólne
JEŻELI LUDZIE MYŚLĄ,ŻE LUIS ARMSTRONG BYŁ PIERWSZYM CZŁOWIEKIEM NA KSIĘŻYCU - ZAINWESTUJMY W EDUKACJE ARTYSTYCZNA W NASZYCH SZKOŁACH***********
pozdrawiam
MAciej
www.myspace.com/urbanritualz