...Znam znaczenia tego słowa ("infantylizm" - moje przypomnienie) W Twoim przypadku to stosowanie nielogicznych, za razem przekonujących argumentów...
Nie znasz. Wg definicji (z dostępnego źródła):
"Infantylizm - nienormalne pozostanie na poziomie dziecięcym rozwoju narządów lub psychiki...Infantylność to także pejoratywne określenie szczerości i ufności..."
Teraz już znasz.
Możesz oczywiście uważać, że temat jest nieistotny, że w ogóle nie widzisz związku czy problemu itp. To o tym napisz lub ... nie (nie ma przecież obowiązku pisania na forum na każdy temat i ja z tego prawa często korzystam).
...A co do samego pytania to wyrażanie duszy rozumiem jako wyrażanie siebie...
Zgoda. Mniej-więcej.
...Z Twojego naprowadzania kolejnymi postami nasuwa mi się wniosek (nieprawdziwy), że wyrazić siebie (duszę) mogą tylko artyści z dobrym warsztatem ...
Moim zdaniem jednak PRAWDZIWY, bo jakoś trudno mi sobie wyobrazić artystę, który nie umie grać, a chce się na instrumencie "wyrazić".
(Choć właśnie sobie wyobraziłem "artystę" bez warsztatu: człowiek rozwala gitarę na scenie i to jest JEDYNY środek jego ekspresji i wyrażania siebie).
Tak uważam - potrzebny i niezbędny jest warsztat. Brak warsztatu zabija twórczość, sztukę i ogólniej - KULTURĘ, prowadzi do jej upadku i ukierunkowuje "artystów" na inne działania (np. skandale), co aż nadto widać z dzisiejszym lukrowanym i rozmieniajacym wszystko na euro czy dolary świecie.
...na zaawansowanym instrumencie...
Nigdzie nie pisałem o "zaawansowanym instrumencie" (inni owszem) - dałem przykład gitary, a to jest raczej "instrument prosty".
... - co kłóci się z praktyką ludzi na całym świecie, od zawsze.
Kompletnie nie kumam o jaką praktykę chodzi i co miałoby być "od zawsze"