Ceny oprogramowania DAW

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Zbynia
Re: Ceny oprogramowania DAW

Post autor: Zbynia » czwartek 20 wrz 2007, 13:12

tylko bez najmniejszego sensu porownujesz program darmowy z programem za 500 dolcow...zejdz na ziemie.....

Awatar użytkownika
JanC

Post autor: JanC » czwartek 20 wrz 2007, 13:16

...tylko bez najmniejszego sensu porownujesz program darmowy z programem za 500 dolcow...zejdz na ziemie........
Reaper nie jest darmowy, kosztuje 200$.

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » czwartek 20 wrz 2007, 15:20

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 07:21 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » czwartek 20 wrz 2007, 20:58

Smieszna dyskusja - przeciez i tak wszystkim rzadza szwagrowie (kazdy, kto interesuje sie gielda wie, o co chodzi), a wielkopowierzchniowe monitory LCD i najszybsze komputery najefektywniej pracuja pokazujac notowania gieldowe. Kogo obchodzi jakis Logic czy Reaper za marne pincet dolcuff?

j.bravo

Post autor: j.bravo » piątek 21 wrz 2007, 04:58

### Spoko, na moje, to możecie płacić. W końcu są to ceny i tak narzucone z góry (a konkretniej "z kosmosu" ) przez korporacje. Jednak nie krzyczcie, że "teraz, to wszyscy wyrzucą PC-ty przez okno i staną w kolejkach po Logica". A do tego można sprowadzić tezę ze wspomnianego wątku i właściwie od niej się cała ta dyskusja rozpętała.

Pozdrawiam.
...
Przeczytaj jeszcze raz cały wątek od początku i zobacz kto pierwszy "krzyczał", że ludzie się rzucą na Logica. Nie ten tylko tamten, pierwotny temat.
Jestem przystojny i młody

j.bravo

Post autor: j.bravo » piątek 21 wrz 2007, 05:05

...Smieszna dyskusja - przeciez i tak wszystkim rzadza szwagrowie (kazdy, kto interesuje sie gielda wie, o co chodzi), a wielkopowierzchniowe monitory LCD i najszybsze komputery najefektywniej pracuja pokazujac notowania gieldowe. Kogo obchodzi jakis Logic czy Reaper za marne pincet dolcuff? ...
Racja, śmieszna dyskusja. Nikt nie zabronił posiadania kilku lub kilkunastu programów. A przede wszystkim "gentelmani" o pieniądzach nie rozmawiają
Jestem przystojny i młody

Marck9

Post autor: Marck9 » piątek 21 wrz 2007, 09:25

Już kiedyś pisałem o tym na forum.
Kilka lat temu była promocja PSP MixPack'a i StereoPack'a. Cały pakiet zamiast 599zł kosztował 199zł. Z tego co pamiętam jeden z ludzi z PSP stwierdził, że to jednak była porażka ponieważ w roku poprzedzającym promocję sprzedali 2 szt.(po 599zł) natomiast przez miesiąc promocji pakiet kupiło 40 osób (tylko!). Mam wielki szacunek do PSP (doskonałe wtyczki, świetny support i niemal natychmiastowy kontakt z firmą) ale nie rozumiem narzekań, bo ja wolałbym przez miesiąc mieć przychodu ok. 8000zł (199x40) niż przez rok jakieś 1200zł.
Oczywiście nie sprzedawaliby przez rok 40 pakietów miesięcznie ale zawsze to lepszy wynik (w globalnym rozrachunku), niż marne 2 pakiety przez rok. Rozumiem, że są jeszcze koszty płyty i pudełka ale o ile znam ceny rynkowe to zamykają się one w 10zł.

Z tego co widzę, obserwując rynek to producenci oprogramowania więcej zarabiają na sprzedaży "lekkich" wersji programów niż na kombajnach po 1000$ i więcej. Marketingowo jest to dobry ruch ponieważ daje klientowi wrażenie "zetknięcia z wielkim światem" - czyli stosowania tego programu co X (kosztującego majątek) tylko w wersji trochę okrojonej, a jak wiemy szaraków są tysiące, a X-ów jednostki.

Pozdrawiam
Marck9 - Warszawa

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » sobota 22 wrz 2007, 01:57

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 07:21 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Zbynia

Post autor: Zbynia » sobota 22 wrz 2007, 21:57

stara zydowska zasada(rodzice dziadki i pradziatki mi to mowli) - doplac ale zaoferuj jak najtaniej tak zeby konkurencja nie miala zadnych szans.........rynek bedzie nalezal do ciebie.........

nie tyczy sie software - ludzie za programy muzyke i filmy maja gdzies placenie.........chyba ze korzystaja z tego w firmie i generalnie biznesie

wiec sie nie dziw ze sie nikt nie rzucil na promocje psp...bo w sumie i po co?az tyle studiow nagran mamy?
a konkurencja straszliwa tego ukryc sie nie da.....a rewulucji w tym nie ma zadnej i juz nie bedzie bo doszlismy do momentu kiedy jakiekolwiek roznice sa tak subtelne ze uslyszy je co milionowy czlowiek..........

Marck9

Post autor: Marck9 » niedziela 23 wrz 2007, 11:16

wiec sie nie dziw ze sie nikt nie rzucil na promocje psp...bo w sumie i po co?az tyle studiow nagran mamy?
a konkurencja straszliwa tego ukryc sie nie da.....a rewulucji w tym nie ma zadnej i juz nie bedzie bo doszlismy do momentu kiedy jakiekolwiek roznice sa tak subtelne ze uslyszy je co milionowy czlowiek.............
Ale ja uważam, że promocja PSP była bardzo udana (innego zdania jest PSP). Wg mnie pokazała, że obniżając cenę 3-krotnie można uzyskać ponad 6-krotnie większy przychód. Jak to się przekłada na zysk to nie wiem, bo trzeba znać kalkulkację kosztów. Ale myślę, że i tak jest nieźle.

Pozdrawiam
Marck9 - Warszawa

ODPOWIEDZ