Ceny oprogramowania DAW
Może ja odwrócę pytanie. Czy programem ponad dziesięć razy droższym (a w poprzedniej wersji Logic 7, to i droższym 25 razy), zrobisz, co następuje?
Ha, ale z forum Cockos dostaniesz dodatki/wtyczki które działają nie tylko w Reaperze, są to po prostu wtyczki freeware (choć zwykle nie są testowane z innymi hostami, ale działają).
Natomiast banków brzmień z prawdziwego zdarzenia tam nie znalazłem. Ja osobiście nie potrzebuję, ale gdybym potrzebował, to za wysokiej jakości brzmienia, soft-synth, itp byłbym skłonny dać te 2,5x/300$ więcej.
Nie chodzi o to że Logic jest lepszy, czy nie, ale daje inne możliwości, za co innego płacisz. Żeby w Reaperze osiągnąć to samo musiałbyś kupić dodatkowe oprogramowanie VSTi... albo sprzętową stację roboczą, ale za 300$ to chyba ze sprzętem nie poszalejesz ;)
Re: Ceny oprogramowania DAW
Górale podają herbatkę z prądem - nie wyłączać napięcia
Macbook pro 17" 2.4 , mac pro 2.8 Quad-Core , RME fireface 800 , Emu 5000 ultra . telecaster hot rod , AKG 270 studio , Logic 8 , Melodyne plug in , Reaper .
- Miłaszewski
jak pogonili 10 milionow iphonow w miesiac to widocznie mozna...
jakies 2 tyg. temu czytalem ze sprzedali milionowego...
[addsig]
[addsig]
- mr-hammond
Marketing apple dziala chyba na zasadzie " dajemy ci tyle gb sampli tyle wtyczek że nie musisz szukać, instalowac, na jednym sofcie zrobisz wszystko"
I wydaje mi sie że ludzie na to lecą- bo nie oszukujmy sie nie wszyscy potrafią szukać , instalować itd. Zwykle nie mają czasu. Dlatego wola zapłacić i mieć gotowe niż szukać alternatywy za free. ( nie chodzi mi o piractwo).
Jakiś czas temu kupiłem cubusia 4 i nie było w nim tyle gb co w logicu teraz, tak wiec pozostaje sie cieszyć ze następnym razem steinberg sie postara bo inaczej zostanie po tyłach, to sam tyczy sie innych producentów.
Pozostaje tylko pozazdrościć tym co zawsze użytkowali Logica, gdyż dostają więcej , a ja nie, bo ... nie mam czasu na naukę nowego DAW'a. Nie ma co sie kłócić czy drogo czy nie, moim zdaniem apple zrobiło dobry krok , a w przyszłości tylko na tym skorzystamy MY !.
Pozdrawiam
Pawel - rozczarowany użytkownik Cubase :)
I wydaje mi sie że ludzie na to lecą- bo nie oszukujmy sie nie wszyscy potrafią szukać , instalować itd. Zwykle nie mają czasu. Dlatego wola zapłacić i mieć gotowe niż szukać alternatywy za free. ( nie chodzi mi o piractwo).
Jakiś czas temu kupiłem cubusia 4 i nie było w nim tyle gb co w logicu teraz, tak wiec pozostaje sie cieszyć ze następnym razem steinberg sie postara bo inaczej zostanie po tyłach, to sam tyczy sie innych producentów.
Pozostaje tylko pozazdrościć tym co zawsze użytkowali Logica, gdyż dostają więcej , a ja nie, bo ... nie mam czasu na naukę nowego DAW'a. Nie ma co sie kłócić czy drogo czy nie, moim zdaniem apple zrobiło dobry krok , a w przyszłości tylko na tym skorzystamy MY !.
Pozdrawiam
Pawel - rozczarowany użytkownik Cubase :)
...... I jeszcze jedno pytanie: jeżeli mechanizmy rynku są wykreowane sztucznie, to kto i kiedy je wykreował?...
System, jakieś 10 tys. lat temu (gdy tworzyły się zalążki cywilizacji), z czego apogeum jego eskalacji przeżywamy, odkąd wynaleziono elektryczność, a tym bardziej media, jak telewizję. Wyłączmy na kilka miesięcy napięcie, a zobaczymy, jak ludzie zaczną inaczej myśleć. Może wreszcie refleksyjnie i po swojemu, a nie tak, jak im dziś dyktuje wszędobylska propaganda.
Pozdrawiam.
...
Nie mam więcej pytań.
Pas.
System, jakieś 10 tys. lat temu (gdy tworzyły się zalążki cywilizacji), z czego apogeum jego eskalacji przeżywamy, odkąd wynaleziono elektryczność, a tym bardziej media, jak telewizję. Wyłączmy na kilka miesięcy napięcie, a zobaczymy, jak ludzie zaczną inaczej myśleć. Może wreszcie refleksyjnie i po swojemu, a nie tak, jak im dziś dyktuje wszędobylska propaganda.
Pozdrawiam.

...
Nie mam więcej pytań.
Pas.
...jak pogonili 10 milionow iphonow w miesiac to widocznie mozna...
...
sorki za blad ale to i tak nieistotne jak sie przemnozy z jedna sztuka to i tak wynik jest masakrujacy
...
sorki za blad ale to i tak nieistotne jak sie przemnozy z jedna sztuka to i tak wynik jest masakrujacy
Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 07:23 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]
Nie mam więcej pytań.
Pas ...[/i]
Charakterystyczne jest to bardzo, że najczęściej interlokutorzy przy takich tematach, albo strasznie agresywnie reagują, albo właśnie uciekają rakiem ze słowem "pass" na ustach. Argumentów merytorycznych nie są jakoś w stanie podać. Przed chwilą sam miałeś pretensję, że nie wypowiadam się szczegółowo, a tymczasem moje kwestie lekko sobie zbywasz.
Ponieważ dalsza dyskusja nie ma sensu. Podaję Ci konkretne argumenty, które zbywasz słowem "głupota" bądź klasycznym "LOL", podczas gdy nie masz podstawowej wiedzy na temat zasad ekonomii i historii rynku, oraz zasad rynkowych. A do tego twierdzisz, że nie podaję merytorycznych argumentów. Czyli chyba nie czytasz tego, co napisałem. Twierdzenie, że prawo równowagi podaży i popytu wymyślił "system" lub człowiek jest tak absurdalne, że ... no właśnie, po co dalej dyskutować? To nie jest forum o ekonomii i rynku, ani o dyskutowaniu o tym, że prawa rynku po prostu działają, niezależnie nawet od tego, czy ktoś sobie zdaje sprawę z ich istnienia, czy nie.
A co do zbywania, to konkretny przykład: zadałem pytanie, czy Reaper posiada te wszystkie moduły i dodatki co Logic. Przeczytaj sobie swoją odpowiedź, dla ułatwienia zaczynającą od słów: "ja z kolei pytałem...". To tyle na temat uciekania rakiem.
Tymczasem to pytanie jest KLUCZOWE dla głównego tematu tego wątku, czyli porównań cen oprogramowania DAW.
Prawa rynku po prostu działają, niezależnie nawet od tego, czy ktoś sobie zdaje sprawę z ich istnienia, czy nie.
A także niezależnie od tego, czy ktoś będzie je negował, kontrolował, lub próbował odgórnie zakazać ich stosowania (lub naiwnie będzie chciał wprowadzić inne). Historia uczy, że ŻADNA tego typu próba się nie powiodła na dłuższą metę. Tam gdzie rynku się zakazuje lub się go ogranicza, ten działa nadal, choćby jako czarny rynek.
I na tym naprawdę koniec z mojej strony, bo to jest OFF-TOPIC i właśnie takie rzeczy powinien admin kasować bez litości jako niezgodne z tematem forum :)
A także niezależnie od tego, czy ktoś będzie je negował, kontrolował, lub próbował odgórnie zakazać ich stosowania (lub naiwnie będzie chciał wprowadzić inne). Historia uczy, że ŻADNA tego typu próba się nie powiodła na dłuższą metę. Tam gdzie rynku się zakazuje lub się go ogranicza, ten działa nadal, choćby jako czarny rynek.
I na tym naprawdę koniec z mojej strony, bo to jest OFF-TOPIC i właśnie takie rzeczy powinien admin kasować bez litości jako niezgodne z tematem forum :)
I na tym naprawdę koniec z mojej strony, bo to jest OFF-TOPIC i właśnie takie rzeczy powinien admin kasować bez litości jako niezgodne z tematem forum :)...
niezgodne, ale jakże kształcące :)
niezgodne, ale jakże kształcące :)