Ceny oprogramowania DAW

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Krizz
Kontakt:
Re: Ceny oprogramowania DAW

Post autor: Krizz » niedziela 16 wrz 2007, 13:59

Kolega chyba nie rozumie praw rynku :) Jeśli rynek jest mniejszy, to nie ma co liczyć na masowego konsumenta, czyli schodzi mniejszy nakład, więc cena jest wyższa. Gry komputerowe schodzą w nakładach duuuużo większych niż programy specjalistyczne, więc jednostkowa cena spada.
No przciez to właśnie napisałem...
"ak dla mnie oczywiste jest, że developerzy korzystają z tego, że na aplikacje audio jest dużo mniejszy popyt niż na gry komputerowe"

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » niedziela 16 wrz 2007, 14:15

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 07:24 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.
[Użytkownik usunął konto]

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » niedziela 16 wrz 2007, 14:28

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 07:23 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » niedziela 16 wrz 2007, 14:32

Post został usunięty.
Ostatnio zmieniony piątek 01 lut 2019, 07:23 przez PiotrK, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » niedziela 16 wrz 2007, 14:35

Tak, mechanizmy rynku są wykreowane sztucznie. Nie ma w nich niczego naturalnego. Załóżmy teoretycznie, że usuwamy pieniądze i przechodzimy (a właściwie wracamy) do wymiany towarowej (piekarz mi daje chleb, ja mu daję muzykę). I co? Dalej masz tę całą marketingową narośl i chore zasady podaż / popyt, napędzane kolorowymi obietnicami?

Niestety mylisz podstawowe pojęcia, dlatego nigdy się nie dogadamy. Rynek to jedno - jest to zbiór praw naturalnych, jak prawo podaży i popytu, które działają ZAWSZE, niezależnie nawet od tego, czy istnieje pieniądz, czy nie. I nie ma w nich nic chorego. Jest to po prostu elementarz.

Marketing, reklama i "narośl" - to zupełnie co innego. To - mogę się zgodzić - wynaturzenia, formy oszustwa, itd. Ale to nie SĄ mechanizmy rynkowe. To są mechanizmy oszukiwania ludzi, WYKORZYSTUJĄCE między innymi prawa rynku, ale także: psychologię, socjotechnikę i wiele innych mechanizmów.

Konkretnie biorąc pod uwagę Twoje pytanie: "usuwamy pieniądze i przechodzimy do wymiany towarowej . I co?". I oczywiście że prawo podaży i popytu działa nadal, tak samo jak zasady WOLNEJ konkurencji itp. A poza tym gwarantuję Ci, że zaraz pojawi się również reklama i marketing (bo niby dlaczego piekarze nie mieliby sie zacząć prześcigać w zachwalaniu swojego chleba??? Tylko dlatego nie nie istnieje pieniądz?). A tak w ogóle to gadamy o utopi, bo pieniądz de facto też istnieje zawsze, ale to temat na inne zupełnie forum...

A o te pytania Ci chodzi?
Żadnej sobie nie ustaliłem. Pokazuję mechanizm, że można sprzedać Logica za połowę ceny, jak i można inny program (tu: Reaper) sprzedawać za $40/$200 o tej samej funkcjonalności.

Właśnie, jak pytałem o ową "tą samą funkcjonalność". Czy Reaper ma te wszystkie moduły i gigabajty bibliotek dźwiękowych, które są w Logic? Nie? To znaczy że to nie jest ta sama funkcjonalność.

Moja odpowiedź wyżej, od słów:
"I wymieniony komputer mógłby kosztować mniej, jak zresztą wszystko. [...]"

Pytanie było, czy komputer mógłby kosztować 100 lub 50 USD, a nie czy mógłby kosztować mniej. Ja naprawdę uważnie czytam...

Awatar użytkownika
Pan_Jabu

Post autor: Pan_Jabu » niedziela 16 wrz 2007, 14:36

Tak, mechanizmy rynku są wykreowane sztucznie. Nie ma w nich niczego naturalnego.

I jeszcze jedno pytanie: jeżeli mechanizmy rynku są wykreowane sztucznie, to kto i kiedy je wykreował?

Awatar użytkownika
JanC

Post autor: JanC » niedziela 16 wrz 2007, 14:37

No przciez to właśnie napisałem...
"ak dla mnie oczywiste jest, że developerzy korzystają z tego, że na aplikacje audio jest dużo mniejszy popyt niż na gry komputerowe"...

Ale oni nie korzystają, tylko są zmuszeni żądać wyższej ceny, bo nie są w stanie sprzedać odpowiedniej ilości żeby niższa cena była opłacalna. Gdyby liczba potencjalnych odbiorców była większa, ceny mogłyby zmaleć.

Zresztą pod wpływem rewolucji home-recordingu pojawiło się sporo tanich programów typu DAW, od okrojonych wersji (LE, SE, itp) po Reaper i Tracktion.

PiotrK : Można sprzedawać Logica taniej, zgoda. Natomiast Reaper jeszcze nie jest projektem w 100% komercyjnym. Nikt z niego nie żyje. Tyle że Justinowi marzy się sukces komercyjny bazujący na szerokiej bazie odbiorców.

Reszta firm póki będą znajdować klientów na DAW za 700-1000$ nie widzi powodu żeby obniżać ceny. Remedium jest proste - przekonać ludzi że to nie musi tyle kosztować a potem w myśl zasady "nie chcesz, nie kupuj" bojkotować drogie programy. Myślę że powoli wszystko idzie właśnie w tym kierunku, ludzie przesiadają się na tańsze programy, a przynajmniej je testują (wiele osób z forum Reapera kupiło licencje żeby wspierać ideę, a póki co pracują na innych programach jednocześnie testując i opanowując Reaper, a z czasem coraz więcej tych ludzi się przesiada na stałe). Jest światełko w tunelu, a dla tych którzy nie godzą się na ceny Cubase, Logic, itp - jest alternatywa.

Więc o co tu się strzępić :) Nie chcesz, nie kupuj (tylko nie pirać!).

Awatar użytkownika
JanC

Post autor: JanC » niedziela 16 wrz 2007, 14:45

Właśnie, jak pytałem o ową "tą samą funkcjonalność". Czy Reaper ma te wszystkie moduły i gigabajty bibliotek dźwiękowych, które są w Logic? Nie? To znaczy że to nie jest ta sama funkcjonalność.

Święta racja! Każdy musi sobie zadać pytanie czego potrzebuje od programu DAW. Nagrywasz tylko żywych ludzi i sprzętowe instrumenty? Po co Ci Logic... Zawsze MOŻNA znaleźć odpowiedni dla siebie program w odpowiedniej cenie, co dowodzi że rynek jako tako działa i nie ma co się gardłować że nas okradają...

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » niedziela 16 wrz 2007, 15:49

Post został usunięty.

Awatar użytkownika
PiotrK

Post autor: PiotrK » niedziela 16 wrz 2007, 15:53

Post został usunięty.

ODPOWIEDZ