Falszerstwa taśm audio

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
wishmaster
Falszerstwa taśm audio

Post autor: wishmaster » poniedziałek 13 sie 2007, 07:48

Tyle teraz w polityce o tasmach trabia, a ja przy tej okazji mialem ostatnio ciekawa pogawedke a propos "wykonalnosci" wiarygodnego miksu. Natomiast ciekaw jestem Waszego
zdania - czy przy obecnych narzedziach detekcji istnieje jeszcze w ogole mozliwosc spreparowania czegos takiego jak "falszerstwo idealne"? Nie-do-wykrycia?
sztuczna inteligencja jest lepsza od naturalnej głupoty

Awatar użytkownika
KAFEL

Re: Falszerstwa taśm audio

Post autor: KAFEL » poniedziałek 13 sie 2007, 09:03

...Tyle teraz w polityce o tasmach trabia, a ja przy tej okazji mialem ostatnio ciekawa pogawedke a propos "wykonalnosci" wiarygodnego miksu. Natomiast ciekaw jestem Waszego
zdania - czy przy obecnych narzedziach detekcji istnieje jeszcze w ogole mozliwosc spreparowania czegos takiego jak "falszerstwo idealne"? Nie-do-wykrycia? ...
A jakim funduszem dysponujesz ?

Awatar użytkownika
wishmaster

Post autor: wishmaster » poniedziałek 13 sie 2007, 09:44

Osobiscie nie jestem zainteresowany :D Interesuje mnie natomiast ta kwestia od strony technicznej. Moim zdaniem (zdaniem laika, ktory mial do czynienia najwyzej z podgladami spectral view w CEP-ie) jesli mamy do czynienia z bardzo zlym nagraniem (jak to mialo np. miejsce w przypadku tasm Rydzyka, a zreszta kazdego innego podsluchanego politycznego belkotu) odsianie szumu i trzaskow otoczenia od ew. "przeskokow" bedacych skutkiem obrobki byloby niewykonalne (oczywiscie zakladajac, ze falszerz slady w postaci takich przeskokow w ogole zostawi). Tak wiec przypuszczam, ze tego rodzaju material mozna co najwyzej poddac analizie logopedy. Dzwiekowiec nie ma tu nic do roboty. Jak sadzicie?
sztuczna inteligencja jest lepsza od naturalnej głupoty

Ano

Post autor: Ano » poniedziałek 13 sie 2007, 19:50

Czy nagrywajac telefonem cyfrowym mozna ukryc wlaczenie pauzy w trakcie zapisu? I czy to nie jest tak, ze strumienia mpeg nie da sie natychmiast, w dowolnym momencie, przerwac. On musi "wybrzmiec" i ramka musi zostac prawidlowo zamknieta? Najprawdopodobniej slady nieciaglosci nagrania dadza sie wykryc, ale trzeba przeanalizowac cyfrowa zawartosc pamieci, a nie tresc analogowa.

Zbynia

Post autor: Zbynia » poniedziałek 13 sie 2007, 20:20

wystarczy wsluchac sie w tlo i bedzie wiadomo na ile tasmy sa prawdziwe - te z rydzykiem prawdziwe jak najbardziej.......

ODPOWIEDZ