M-Audio Axion - jakość klawiszy?

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
notebooki.pl
M-Audio Axion - jakość klawiszy?

Post autor: notebooki.pl » poniedziałek 16 lip 2007, 09:20

Witam. zastanawiam się nad kupnem klawiaturki sterującej i myślę tu o Axion. Kuszą mnie te doważane klawisze. Do jakiez znanej klawiatury/instrumentu byście ją prównali. Nie miałem okazji mieć jej pod palcami.
Czy jest to naprwde godne uwagi (pomijam zupełnie sprawe parametrów elektroniki, pokręteł, ustawień itd...chodzi mi o samą jakość klawiszy)

Bo jeśli to jest tylko kiepska imitacja (marzę tu o A90 Rolanda, i bynajmiej nie za ilość oktaw ją cenie ) to chyba wolę kupić CME, przynajmiej bede miał dobre synth-klawisze.

ps. Czy w Axion pady są także dynamiczne?
Najtańsze notebooki w polsce!

audiophone
Kontakt:

Re: M-Audio Axion - jakość klawiszy?

Post autor: audiophone » wtorek 17 lip 2007, 12:59

hm heee chyba Ci chodzi o AXIOM... taak M na koncu...

takzę myśle o ty msterowniku klawiszu... narazie posiadam eKeys49 i musialem sobie troszke poluzować sprężynki w klawiszach bo strasznie twarde hehe gdy mialem pod palcami rolanda exr to dla paluszków to był odpczynek i niesamowite odczucie(czy wszystkie rolandy są takie świetne w klawiszach ??)

a co do padów w axiom to podobno są one takie same jak w trigger finger ?? czy ktos moze o tym powiedziec coś????
http://www.myspace.com/audiophone

Awatar użytkownika
Balsenior

Post autor: Balsenior » wtorek 17 lip 2007, 13:58

...Witam. zastanawiam się nad kupnem klawiaturki sterującej i myślę tu o Axion. Kuszą mnie te doważane klawisze. Do jakiez znanej klawiatury/instrumentu byście ją prównali. Nie miałem okazji mieć jej pod palcami.
Czy jest to naprwde godne uwagi (pomijam zupełnie sprawe parametrów elektroniki, pokręteł, ustawień itd...chodzi mi o samą jakość klawiszy)

Bo jeśli to jest tylko kiepska imitacja (marzę tu o A90 Rolanda, i bynajmiej nie za ilość oktaw ją cenie ) to chyba wolę kupić CME, przynajmiej bede miał dobre synth-klawisze.

ps. Czy w Axion pady są także dynamiczne?...
W sumie tez mysle o nowym sterowniku. Czy może kotoś poradzić czym się kierować??? Na razie mam commander ileeśtam. Nawet w www.google.com tego syfu nie znajdziecie. A jakość jest hmmm jak tu nie przeklnąć ...beznadziejna. bardziej realne w odczuciach są klawiatury komputerowe:).

Co to jest synth-klawisz?? pierwszy raz widze takie pojęcie
Może kiedy indziej

audiophone
Kontakt:

Post autor: audiophone » wtorek 17 lip 2007, 14:51

Co to jest synth-klawisz?? pierwszy raz widze takie pojęcie...

klawisz od syntezatora... najprościej mówiąc klawisz plastykowy...

nie doważony czy pół wazony czy jakiś tam tylko zwykły ''pusty plastik''...

SHIVOO
Kontakt:

Post autor: SHIVOO » wtorek 17 lip 2007, 14:53

Hej !

Posiadam Axiom-49 od kilku miesięcy. Zaznaczam - nie wykorzystuję sprzętu do gry stricte, a jedynie do sprawdzania brzmień, prób z "melodyjkami, akordami. Jak coś przyjdzoe do głowy to "wykuwam zagranie" i tyle.... Sama jakość sprzętu wg. mnie jest dobra. Klawiatura - cóż jedyne co napiszę to to, że koledze który grał na pianinie nie przypadła do gustu jej "akcja" ze względu na "długi czas powrotu" klawisza powodowany jego drżeniem (sprężynowaniem) po jego zwolnieniu - ale to przecierz nie ten typ klawiatury ! W klawiaturze jest masa dobrodziejstw - jak pady, enkodery, fadery i masa przycisków (w tym i transportu) Mam zastrzeżenia co do czułości padów (lub być może musiałbym je przestawić) a mianowicie czułość. Po uderzeniu w pad na wyświetlaczu pokazuje się wartość oddająca siłę uderzenia od 0-127. Pukając bardzo delikatnie pokazuje w granicach 30 - co wydaje mi się wartością zbyt dużą. Wiem że można ustawiać 3 tryby czułości bodajże do każdego kontrolera w Axiomie. Wszystko ładnie pięknie tylko że.... Enkodery mają dziwne działanie w niektórych aplikacjach jakby nie chcąc się kręcić (drżą na ekranie). Irytuje mnie patch do Reasona 3 z którego korzystam, który jakby jest nie do końca przemyślany i wprowadza ograniczenia (choćby i sterowanie w jednym momencie 2 urządzeniami - co jest wykonalne mimo braku podświetleń w sekwencerze Reasona przy 2 urządzeniach) - ale nie z poziomu tego patcha ! Chciałbym wykorzystać bardziej drzemiące w nim możliwości - jednak tu już chyba wiedza programisty będzie niezbędna........... a ja chcę dłubać gałkami, a nie pisać procedury MIDI !

Dla mnie ten kontroler jest jak sądzę wystarczającą klawiaturką na wiele wiele lat. Choć i tak mało gałek......... więcej gałek !!!! ;)

Myślę, że ciekawą alternatywą może być AKAI

http://www.infomusic.pl/index_wiecej.php?id_art=5665

Jakbym kupował kontroler teraz - to kupiłbym akaja ;)

Pozdrawiam !

Michał

Awatar użytkownika
Monk

Post autor: Monk » wtorek 17 lip 2007, 16:59

Nie mam tego sprzętu, ale czytałem o nim trochę i:

1. Sam chcę kupić w przyszłości, dla klawiszy nie dla padów bo te już mam (akai 24).
2. Recenzje w necie ma raczej przychylne, większość ludzi jest zadowolonych z tego co widziałem z tego klawisza. Jeśli chodzi o pady w nim to każdy ma własne upodobania - jedni wolą leciutkie delikatne al'a korg padkontrol, inni natomiast akai'owe w które trzeba solidnie przywalić (zwłaszcza na początku póki się jeszcze nie "wyrobią").
3. Ogólnie jestem zdania że lepsze dwa kontrolery pad + klawisz jak na razie z tego co jest i ma wyjść (mpk49 wliczając, pady będą w nim zastosowane co w mpc500, czyli takie na które sporo osób narzeka). I choć fajnie to wygląda i wydaje się praktycznym rozwiązaniem, to w rzeczywistości sądząc po reckach i pierwszych wrażeniach ludzi to jedynie gadget za który się płaci, ale który jest niewygodny w użyciu.

Nie oszukujmy się bowiem, firma nie zarabiałaby na tym by jeden kontroler miał wszystko na raz (Akai), wolą wypuszczać co roku nowy kontroler bez czegośtam, niż jeden, taki ze wszystkim, na lata (a jeśłi to cena by wzrosła etc). A jakby się jeszcze takie cudo sprzedało dobrze mające wszystko i stało się standardem to byłaby powtórka z rozgrywki z cenowa którą możnaby porównać do tego jak wywindowała ceny swoich gramofonów firma Technics. W mpd 24 nie ma note repeat i paru innych rzeczy np, kontrolery są bez ograniczenia, co sprawia że są mało funkcjonalne, poza tym są po prawej stronie, co jest trochę nieprzemyślane jak dla mnie bo większość osób jest praworęczna etc. Działa zasada PłaciszZaToCoDostajesz. Mpd 16 miało słabe pady, Mpd24 ma inne uprzykrzacze życia, ale to nie przeszkadza w tym że ten sprzęt się sprzedaje, więc co im szkodzi za rok wypuścić nowy sprzęt bez czegośtam, ale z czymśtam za to ;). Z punktu widzenia userów denerwująca polityka, ale gdy nie ma SENSOWNEJ alternatywy to nie ma się wyjścia, a firma najwyrażniej stosuje taką właśnie politykę, bo na niej najlepiej uznała że zarabia.

Wracając do tematu jednak sam niedługo stanę zapewnę przed podobnym dylematem czy Axiom czy też jakiś klawisz bez padów i szczerze mówiąc jeszcze nie wiem co wybiorę..

Awatar użytkownika
Mruczasss

Post autor: Mruczasss » wtorek 17 lip 2007, 20:50

Bardzo ciekawy temat tym bardziej ze musze sie w takie cos tez wyposazyc, ktos wie ile kosztuje ten axiom? Jak patrze w sklepach internetowych to cena "na telefon". Cme tez sie wydaje ciekawa alternatywa ale z tego co mi wiadomo zeby sprzet zaczal grac trzeba do niego dokupic kolejny modul ktory kosztuje drugie tyle. Mam wrazenie ze ten axiom wcale taki tani nie bedzie... Nowy Cme to koszt zaledwie 750 zl. Albo po prostu zainwstowac w same galy a klawisz zostawic stary. Bo to jest naprawde wygodne kiedy ma sie duzo gal i kazda juz na stale ma swoje przyporzadkowane miejsce tak ze mozna sie do tego przyzwyczaic.
lubie to co robie i jestem w tym dobry.

audiophone
Kontakt:

Post autor: audiophone » wtorek 17 lip 2007, 21:39

axiom 49 to cena rzędu ponad 1000,-

Awatar użytkownika
Mruczasss

Post autor: Mruczasss » środa 18 lip 2007, 00:18

...axiom 49 to cena rzędu ponad 1000,-...

W sumie ciekawe to urzadzonko... Podobno tez takie jaja sie dzieja przy niektorych vstekach:

"Caveats about the mapping would be that the knobs do have unlimited encoding which means they keep on turning without you reaching a point where you cant turn them but it seems some of the plugins didn't respond as swiftly to the turn of the knobs as you would expect causing you to turn that knob a near 60 degrees before the knob on the virtual plugin moves."

a moze sie komus tez przyda tu caly watek:

http://forums.gearwire.com/

Awatar użytkownika
Mruczasss

Post autor: Mruczasss » środa 18 lip 2007, 00:28

SHIVO ale piszesz ze sa jakies problemy kiedy dziala sie z tym axionem w reasonie... ze ten sterownik pozwala na sterowanie tylko dwoma urzadzeniami naraz. Ale jakos dynamicznie mozesz sobie przeskakiwac na kolejne urzadzenia w reasonie? Ciekaw jestem tez czy testowales to moze w abletonie czy chociaz sie bawiles i sprawdzales jak sie ta klawiaturka zgrywa z tym programem? Mnie interesuje glownie to jak taki kontroler sobie da rade w polaczeniu abletona z reasonem i vstekami - zeby mapowanie a pozniej przeskakiwanie z urzadzenia na urzadzenie za pomoca klawiatury odbywalo sie sprawnie i szybko.

ODPOWIEDZ