M-Audio czy ESI- co wybrać?

Tu jest miejsce na Wasze pytania i opinie. Można przedstawić swoje zdanie, niekoniecznie na tematy ściśle związane z tym, o czym piszemy w magazynie.
Awatar użytkownika
cichydd
Re: M-Audio czy ESI- co wybrać?

Post autor: cichydd » czwartek 10 lip 2003, 20:01

I ostatecznie właśnie planuje dokładnie tak zrobić P4 2.0 lub 2.4 MGHz na płytce Asusa z chipsetem i845PE + Echo MIA MIDI 24-96....

Zanim popełnisz ten błąd zainteresuj się Abitem IS 7. 845 to troszke nienowoczesna konstrukcja, a nowe chipsety wyjątkowo się Intelowi udały. Poza tym FAN EQ to świetna funkcja do wyciszania komputera.

Awatar użytkownika
xvoice

Post autor: xvoice » czwartek 10 lip 2003, 20:27

...

I ostatecznie właśnie planuje dokładnie tak zrobić P4 2.0 lub 2.4 MGHz na płytce Asusa z chipsetem i845PE + Echo MIA MIDI 24-96....

Zanim popełnisz ten błąd zainteresuj się Abitem IS 7. 845 to troszke nienowoczesna konstrukcja, a nowe chipsety wyjątkowo się Intelowi udały. Poza tym FAN EQ to świetna funkcja do wyciszania komputera. ...

Hymm...czemu tak sądzisz. Asus jeszcze nigdy mnie nie zawiódł nawet w tych starszych konstrukcjach pod zupełnie inny procesor, ale nawet wielu moim znajomych pracuje rownież na płytach Asusa wyposażonych w tego rodzju chipset 845PE i dotąd nie zgłaszła żadnych komplikacji z tą plytą wrecz przeciwnie sa z niej zadowoleni polecając ją każdemu motywując to przede wszystkim stałą stabilnością i wydajnością pracy. Z Abitem z kolei miałem nie miłe wspomnienia co spowodowało że sracilem do niej zaufanie. Dla przykladu Asus P4P800 Intel 865PE Deluxe wyposażony jest przecież w ten sam chipset co montowany jest na wymienionej przez ciebie płycie IS 7 Czy mógłbyś to jakoś konkretnie wytlumaczyć bo nie bardzo rozumiem twojego stwierdzenia??

Awatar użytkownika
Helmer

Post autor: Helmer » czwartek 10 lip 2003, 21:15

...

Zanim popełnisz ten błąd zainteresuj się Abitem IS 7. 845 to troszke nienowoczesna konstrukcja, a nowe chipsety wyjątkowo się Intelowi udały. Poza tym FAN EQ to świetna funkcja do wyciszania komputera. ...

Wlasnie. I mamy zwolennikow i przeciwnikow pewnych rozwiazan ;)

Polecam jednak ASUS'a na i845 - przede wszystkim stabilnosc sprawdzona wielokrotnie, ewentualnie plyty Intela z rzeczonym chipset'em - wzorujac sie na wzorcowych zestawach Carillon.

Paweł

Post autor: Paweł » piątek 11 lip 2003, 10:23

...... P4 2.0 lub 2.4 MGHz na płytce Asusa z chipsetem i845PE + Echo MIA MIDI 24-96....

Co do MIA to bardzo dobry wybór. Poprzednio pisałeś o 1000zł, więc nie śmiałem proponować.

Zaś co do płyty, to czemu chcesz kupić nie produkowany i przestarzały już dziś model? Różnica w cenie (do P4P800) wynosi 150zł. i myślę że jest warta zapłacenia. Wiem że i845PE jest sprawdzony, ale i440BX też i czy ktoś w związku z tym poleca teraz płyty na nim oparte? i865 nie miałem jeszcze w rękach, ale i875 testowałem już na wszystkie strony i działa doskonale. Owszem, były np. doniesienia że ktoś ma problemy z P4C800 i RME Multiface'm, ale tak się składa że sam mam i taką kartę i płytę i działają razem wybornie. Więc problem pewnie tkwił poza tymi elementami.

Awatar użytkownika
astro

Post autor: astro » piątek 11 lip 2003, 10:40

Ja w tych sprawach tak dobrze sie nieznam więc mam wielka prośbe do Was drodzy forumowicze ...

Koniecznie musze również zaznaczyć iż karta ma mi posłużyć do tworzenia muzyki czysto komputerowej(techno, trance, minimal) przy pomocy takich aplikacji jak Fruity Loops oraz Reason, a jako edytora audio chciałbym uzyć programu Sound Forge. Do kontroli tych programów natomiast chciałbym uzyć klawiatyry sterującej Evolution Pro Controller 49 (MK-249C) USB oraz dodatkowego kontrolera Evolution Controller UC-33 USB.

Pozdrawaim. XVOICE ...

Już raz odpisywałem na ten post. ("wystarczy ci karta do 1000 zł. Powodzenia."). Sledzę temat i co widzę. Echo Mia za 1350 zł. Zastanówny się co kolega napisał na początku (patrz wyżej). Jest początkujący. Chce stworzyć coś w gatunku "muzyki komputerowej". Zaczyna budowanie domowego studia. Echo Mia to dobry wybór. Ale on pociąga za sobą następny wydatke - dobry odsłuch. Sam bawię się w podobne "muzykowanie na komputerze". Też miałem zapędy na Echo Mia i Yamahę MSP 5 (1530zł). I nagle przyszł olśnienie. Po co? "Pracuję" na zwykłej multimedlialnej karcie i kolumnach domowych o znanej mi charakterystyce. Kupuję gotowe sample. Używam instrumentów wirtualnych. Nie zdażyło mi się dogrywać wokalu lub instrumentów analogowych. Jeżeli uznam, że chcę się przed wami pochwalić tym co stwożyłem to mastering zlecę zawodowcom (mimo że w EiS napisało o masteringu kilka artykułów).

Oszczędziłem kilka ciężko zarabianych złotych.

Zastanówcię się czy potrzebny jest wam sprzęt którego możliwości nigdy nie wykożystacie w pełni.
Arek - Radzyń Podlaski

Paweł

Post autor: Paweł » piątek 11 lip 2003, 11:26

......Zastanówcię się czy potrzebny jest wam sprzęt którego możliwości nigdy nie wykożystacie w pełni....

Cóż, często człowiek po kilku miesiącach eksperymentów wchodzi głębiej w temat i wtedy koszt wymiany sprzętu na bardziej przystający do wymagań są wyższe. A jeśli rezygnuje - na używaną MIĘ zawsze znajdą się chętni (oczywiście podobnie jak na ESI czy M Audio). Sam fakt kupna lepszej karty też nie obliguje nikogo do wejścia w posiadanie zawodowych monitorów. Wszystko po kolei. A poza wszystkim nikt tu nikogo do niczego nie zmusza. Decyzja należy do Xvoice'a a my tylko piszemy to, co uznajemy za słuszne w danej sytuacji.

Awatar użytkownika
astro

Post autor: astro » piątek 11 lip 2003, 12:44

......... Zastanówcie się czy potrzebny jest wam sprzęt którego możliwości nigdy nie wykorzystacie w pełni....

Cóż, często człowiek po kilku miesiącach eksperymentów wchodzi głębiej w temat i wtedy koszt wymiany sprzętu na bardziej przystający do wymagań są wyższe. A jeśli rezygnuje - na używaną MIĘ zawsze znajdą się chętni (oczywiście podobnie jak na ESI czy M Audio). Sam fakt kupna lepszej karty też nie obliguje nikogo do wejścia w posiadanie zawodowych monitorów. Wszystko po kolei. A poza wszystkim nikt tu nikogo do niczego nie zmusza. Decyzja należy do Xvoice'a a my tylko piszemy to, co uznajemy za słuszne w danej sytuacji. ...

Ja też nie uważam. że ktoś tu kogoś do czegoś zmusza. Świetnie że jest tu na forum jest miejsce gdzie sprzęt polecają jego użytkownicy, a nie sprzedawcy. Przed wyborem karty stał lub będzie stał nie jeden z nas. Jest więc wielu takich co mogą coś poradzić i takich którym się te rady przydadzą. I oby tak dalej. Ale chciałem przy okazji zwrócić uwagę na coś innego. Kupujesz dobry klawisz, mikrofon itp. Grasz chałtury- zwróci się. Ale profesjonalna karta - tylko do zabawy??? (bo jeżeli nigdy nie zrobisz na niej nic co by przyniosło zysk to będzie zabawa). Zastanów się.

Podsumujmy:

- Masz dużo pieniędzy. Trzymanie ich w skarpecie to średnia przyjemność.

Kupuj kartę i dobrej zabawy (życzę wam wszystkim dobrych zakupów bez odrobiny sarkazmu)

- Ciężko oszczędzasz by coś odłożyć na sprzęt, lub nie daj Boże chcesz go kupić na kredyt. Dwa razy się zastanów.

Tyle o moich doświadczeniach z zakupami.

P. S.

Sam uwielbiam robić zakupy. To fajne gdy człowiek może wydać pieniądze na coś czym się później świetnie bawi.

Arek - Radzyń Podlaski

Awatar użytkownika
Hubba

Post autor: Hubba » piątek 11 lip 2003, 14:52

A moze inna plyta np. pod AMD i za to, co oszczedzisz, kupisz juz RME ?

hub

Awatar użytkownika
xvoice

Post autor: xvoice » piątek 11 lip 2003, 14:58

Witam;

Hymmm...zauważylem że dość gorąca dyskusja sie wywiązała z jedenej strony dobrze a z drugiej całkiem nie potrzebnie przez moją pomyłke. Dordzy koledzy każdy z Was ma ogólnie racje. Na początku jednak rozpoczne od paru sprostowań. Pierwsza rzecz tyczy sie plyty głownej

a konkretnie chipset'u mianowicie, sorki koledzy(cichydd i Paweł oczywiście mieliście racje co do waszych spostrzeżeń) wprowadziłem Was tutaj w błąd do czego sie przyznaje - podałem na poczatku chipset i845(chyba bezmyslnie spisałem od kolegi Helmera, i tak potem jush szło hihi ) ale od początku oczywiście chodziło mi o płyte z nowszym chipsetem 865PE Następnym razem bede uważał na te cyferki Druga rzecz od 3 lat przyznam że tworzenie muzyki traktowałem jako zabawe, ale rok potem nadszedł ten czas, w którym czuje że moje produkcje są dobre i zdecydowałem aby wszystkim moim projektom nadać charakter w miare jak to jest możliwe, pół- lub profesjonalny. Muzyke nazrazie tworzylem na zwykej multimedialnej karcie Yamaha. Już niedługo bedę sie szykował do wydania pierwszej płyty "demo", która właśnie bedzie realizowana na nowo zakupionym sprzęcie a material na niej chcę aby był w jak najdoskonalszej jakości i brzmieniu rzecz jasna.

Każdy zapewne wie jak tego rodzaju sparwa jest ważna. Po wydaniu "demówki" bedę sie ją starał rozpowszechniać na wszelkie możliwe sposoby jakie istnieja dlatego od całej tej procedyry zależy czy z amatorstwa wejde na droge bliską profesjonalizmowi i zapewne każemu zalezy na tym by to sie udalo jak najlepiej. Kupując sprzęt poprostu inwestujemy w nasza muzyke(bynajmniej ja tak uważam) chcąc by brzmiala ona lepiej. Oczywiście mając dobry sprzęt nie oznacza wcale że bedziemy tworzyć dobrą muzyke, ale znowu zaś pracują na zwykłej multimedialnej mijamy sie z celem, to tak jakbysmy chcieli wystartować w Tour de France na wigry albo bmx'ie rywalizyjąc z zawodową elitą Chociaż cieżko oszczędzalem przez nawet te kilka lat , to uznałem że przyszla odpowiednia pora aby zgromadzony cash dobrze zainwestować i spełnic swoje oczekiwania i w pełni wykorzystać mozliwości zakupionego sprzetu. Jesli chodzi o MIA MIDI przekonałem sie do niej już nie dlatego że na pokładzie ma DSP, o którym tyle szumu narobiłem , ale zauałem waszej wiedzy w tej kwestii, a także testom tej karty, które były przeprowadzane przez muzyczne magazyny zagraniczne. Mianowicie we wszystkich kreyteriach oceniania

Echo MIA MIDI otrzymywała 9/10pkt, co jest dosć znacznie przekonywujące dla mnie. Mysle że będzie to dobry wybór, choć na zakup jej bede musiał jeszcze poczekać. Najpierw musze zakupic kompa , a dopiero potem. A jak znam życie pewnie zakupie lepszego kompa a na karte zaś bede musiał oszczędzać.

Dzieki raz jeszcze za cenne dla mnie naprade uwagi...

Pozdrawaim.

ODPOWIEDZ