...witam! ostatnio słuchałem nagrań zrealizowanych od 1970 do 1990 i powiem tyle, że są bdb zrobione. Każdy dźwięk słuchać porządnie itp, nie ma jakiś tam użytych kompresorów (wg. mnie ale mogę się mylić) itp. jakiś reverb jest... a teraz? niestety muszę stwierdzić, że prawie każde nagranie jakie slysze jest ciężkie, sztywne, bez 'powietrza' po prostu do... wiadomo gdzie ;] i czym to jest spowodowane? że niby teraz inaczej się wszystko robi? inaczej miksy itp? a może chodzi tutaj np. o sprzęt typu magnetofon szpulowy kilkunastotrackowy czy jak?
PS. czy w dzisiejszych czasach realizatorzy boją się używać efektów reverb do wokalu?
...
wtedy kompresowali teraz też kompresują. pamiętaj o dwóch rzeczach:
1. style muzyczne były inne, w związku z czym aranże inne. poza tym cały kawałek był grany z reguły od do, bez cut/paste. to wbrew pozorom też ma znaczenie. w związku z powyższym masz rację - miksy się robi inaczej.
2. dzisiaj używa się dużo elektroniki i wtyczek, a wiadomo jak one się miksują - ciężko. i wiadomo jak one brzmią - inaczej. nie mówię że gorzej.
wniosek:
nie ma co odgrzewać starej zupy i wpadać w syndrom hipochondryczny, przyjm brzmienie nowego millenium takim jakie ono jest.