Witam,
Mam naprawde spory dylemat.
Z jednej strony ktos na forum zaproponowal mi w mojej sytuacji zakup Alesis Fusion 6HD - synteza analogowa, FM + sampler z 40Gb na HDD
Sprawdzalem probki, filmiki - brzmi i wyglada zajebiscie.
Z drugiej strony, za ta sama cene moge miec E-Mu E5000 Ultra + jakiegos analoga (cs2x, Roland SH-201).
Bardzo zalezy mi na obu funkcjach, czyli na dobrym, bezproblemowym samplerze czytajacym akai, wav etc. oraz gietkim synthcie.
Sprzet musi byc na tyle intuicyjny, zeby sprawdzil sie na scenie.
Mam tez pytanie, na ktore odpowiedz moze przesadzic o moim wyborze. Skoro odtwarzacz PC nie widzi formatu akai, to jak, za posrednictwem USB mam zgrywac probki na dysk Alesis? Do E-mu dodany jest naped SCSI.
Bardzo prosze o pomoc
z gory dzieki
E-Mu E5000 Ultra vs Alesis Fusion 6HD. HELP!
- Vincent-Venoir
Re: E-Mu E5000 Ultra vs Alesis Fusion 6HD. HELP!
Z drugiej strony, za ta sama cene moge miec E-Mu E5000 Ultra + jakiegos analoga (cs2x, Roland SH-201).
Bardzo zalezy mi na obu funkcjach, czyli na dobrym, bezproblemowym samplerze czytajacym akai, wav etc. oraz gietkim synthcie.
Chech....z tego co mi wiadomo to ani cs2x ani sh201 to nie są analogi,
poszperaj trochę w sieci,nie jestem zorientowany ale chyba sh201 to virtual analog.jezeli chodzi ci o gały to te fusionie powinny w zupełności Ci wystarczyć.
poszperaj trochę w sieci,nie jestem zorientowany ale chyba sh201 to virtual analog.jezeli chodzi ci o gały to te fusionie powinny w zupełności Ci wystarczyć.
- Vincent-Venoir
poszperaj trochę w sieci,nie jestem zorientowany ale chyba sh201 to virtual analog.jezeli chodzi ci o gały to te fusionie powinny w zupełności Ci wystarczyć....
Tak, tak, nie sprecyzowalem jasno. Chodzi mi o galy i wirtualnego analoga.
Ale bardziej zalezy mi na porownaniu samplerow, tego wewnetrznego i tego z Emu.
poszperaj trochę w sieci,nie jestem zorientowany ale chyba sh201 to virtual analog.jezeli chodzi ci o gały to te fusionie powinny w zupełności Ci wystarczyć....
Tak, tak, nie sprecyzowalem jasno. Chodzi mi o galy i wirtualnego analoga.
Ale bardziej zalezy mi na porownaniu samplerow, tego wewnetrznego i tego z Emu.
- mr-hammond
To może zamiast tego rolanda korga microx w podobnej cenie, fakt nie jest to analog, ale mały a duzo moze
, ewentualnie jesli nie potrzebujesz duzo głosów to novation :) zaoszczedzisz troszke stówek.

Mam tez pytanie, na ktore odpowiedz moze przesadzic o moim wyborze. Skoro odtwarzacz PC nie widzi formatu akai, to jak, za posrednictwem USB mam zgrywac probki na dysk Alesis? Do E-mu dodany jest naped SCSI.
Ze strony ALESISa można pobrać program FUSION CONVERTER i za jego pomocą można konwertować próbki z różnych formatów:
Cytuje: "Import and convert WAVE files (.wav), AIFF files (.aif and .aiff), Akai S-1000/3000, SoundFonts (.sf2) files using the Alesis Fusion Converter™ application".
Programik jest prosty w obsłudze, nie miałem z nim problemów :)
Ze strony ALESISa można pobrać program FUSION CONVERTER i za jego pomocą można konwertować próbki z różnych formatów:
Cytuje: "Import and convert WAVE files (.wav), AIFF files (.aif and .aiff), Akai S-1000/3000, SoundFonts (.sf2) files using the Alesis Fusion Converter™ application".
Programik jest prosty w obsłudze, nie miałem z nim problemów :)
ps. Tutaj można ściągnąć FUSION CONVERTER
http://www.alesis.com/index.php?id=58,59,0,0,1,0
Tylko nie wiem czy on działa bez instrumentu. W sumie instrument potrzebuje, bo on bezpośrednio wgrywa na dysk instrumentu barwy :)
Tylko nie wiem czy on działa bez instrumentu. W sumie instrument potrzebuje, bo on bezpośrednio wgrywa na dysk instrumentu barwy :)
- Vincent-Venoir
...ps. Tutaj można ściągnąć FUSION CONVERTER
Tylko nie wiem czy on działa bez instrumentu. W sumie instrument potrzebuje, bo on bezpośrednio wgrywa na dysk instrumentu barwy :)...
O, widzisz
Dziekuje Ci bardzo ;)
Tylko nie wiem czy on działa bez instrumentu. W sumie instrument potrzebuje, bo on bezpośrednio wgrywa na dysk instrumentu barwy :)...
O, widzisz
Dziekuje Ci bardzo ;)