Kto napisze taki program?

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
sundayman
Kto napisze taki program?

Post autor: sundayman » poniedziałek 31 paź 2005, 17:34

Witam.

Poszukuję wykonawcy programu.

Chodzi aplikację (PC), która mogla by odtwarzać

wielokanalowe WAV (16 kanalow) za pomocą 2 kart ESI ESP 1010.

WAV przygotowane w innym programie (nuendo).

Odtwarzacz ma po prostu umożliwić wybranie z listy jakiegoś pliku, i następnie odtworzenie go.

Ewentualnie, jakaś prosta funkcja odtwarzania kolejnych z listy plików, odtwarzania kolejno z zadanym odstępem czasu (np. wav1 - przerwa 5 minut - wav2 - itp...).

Poproszę o kontakt na adres

sundayman@poczta.onet.pl

Pozdrawiam.

WG

Re: Kto napisze taki program?

Post autor: WG » poniedziałek 31 paź 2005, 18:05

Być może ja się podejmę

Oferta poszła na priv - czekam na odzew

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » poniedziałek 31 paź 2005, 21:53

Też się zaoferowałem, ale odzewu brak :)

Jacek

pawelq

Post autor: pawelq » poniedziałek 31 paź 2005, 22:39

A jak byście zrealizowali synchronizację między różnymi parami stero karty lub między kartami? Pytam, bo potrzebuję coś podobniego napisać

WG

Post autor: WG » poniedziałek 31 paź 2005, 22:48

Można jaśniej ? "parami stero karty"

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » poniedziałek 31 paź 2005, 23:47

...A jak byście zrealizowali synchronizację między różnymi parami stero karty lub między kartami? Pytam, bo potrzebuję coś podobniego napisać ...

A nijak :D Karty muszą być zsynchronizowane WordClockiem, lub po prostu wy/we cyfrowym. Inaczej się nie da, bo to przeca dwa różne kwarce...

Jacek

pawelq

Post autor: pawelq » wtorek 01 lis 2005, 00:14

Sorry za literówkę...

Parami stereo karty miało być,

Karty wielokanałowe (przynajmniej M-Audio) są widziane przez system jako kilka kart stereo. Dlatego łatwo jest zsynchronizować np. wyjscie 1 z 2 albo 3 z 4 - odtwarzamy plik stereo po prostu. A jak odtworzyć równo wyjście 1 i 5 ??

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » wtorek 01 lis 2005, 00:29

...Sorry za literówkę...

Parami stereo karty miało być,

Karty wielokanałowe (przynajmniej M-Audio) są widziane przez system jako kilka kart stereo. Dlatego łatwo jest zsynchronizować np. wyjscie 1 z 2 albo 3 z 4 - odtwarzamy plik stereo po prostu. A jak odtworzyć równo wyjście 1 i 5 ?...

Zdekodować plik do dwóch kanałów mono i odtworzyć jako dwa strumienie. Dane w pliku są zapisane "z przeplotem" więc sie nie da inaczej - sterownik udostępnia pary stereo.

Jacek

pawelq

Post autor: pawelq » wtorek 01 lis 2005, 01:54

Zdekodować plik do dwóch kanałów mono i odtworzyć jako dwa strumienie. Dane w pliku są zapisane "z przeplotem" więc sie nie da inaczej - sterownik udostępnia pary stereo.

Jacek...

Dla mnie problemem jest (sorry, jesli banalnym) wystartowanie tych dwóch plików mono równo co do próbki...

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » wtorek 01 lis 2005, 11:09

Dla mnie problemem jest (sorry, jesli banalnym) wystartowanie tych dwóch plików mono równo co do próbki...

...

Ja to robię tak. Otwieram plik, sprawdzam, czy jest poprawny, otwieram port w trybie QUERY - sprawdzam, czy karta potrafi odegrać taki format. Jeżeli tak, to otwieram port waveOut. Następnie inicjuję nagłówki buforów (WAVEHDR), robię waveOutPause i ładuję dane do buforów łącznie z waveOutWrite - i tak dla każdego kanału. Jak wszystkie są gotowe kolejno wysyłam waveOutRestart i tym sposobem grają idealnie równo co do sampla - przetestowane na powielonym pliku z odwróconą fazą. Przy parzystej liczbie kanałów z naprzemiennie użytymi plikami (w fazie/w przeciwfazie) jest kompletna cisza, więc musi być równo ;) W czym piszesz?

Jacek

ODPOWIEDZ