DVD Audio player 5.1?

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
Bartos
DVD Audio player 5.1?

Post autor: Bartos » środa 07 wrz 2005, 09:32

Witam!

Nadal nie odpalilem swojej plyty Medulla aby delektowac sie miksem 5.1 ... Powod prozaiczny, ale okazuje sie trudny do przeskoczenia: otoz nie mam odpowiedniego playera! Nie byloby zadnego problemu, gdybym mial jakiegos prostego soundblastera 5.1 , natomiast jako posiadacz profesjonalnej karty (Gina3G) nie moge ustawić aby chodziły tylne głośniki (sic!)

Oglądałem już dwa programy - power dvd i windvd. Oba mają identyczna konstrukcje - moge wybrać sobie co najwyżej driver typu "direct sound" lub inny. W windows zmieniłem już konfiguracje na "kwadrofonia", ale to nic nie pomaga. Windows nie jest zainteresowany w ogóle tym do którego wyjścia podłączone są głośnii tylne (można wybrać jedynie "główne"), a tamte programy właśnie na ustawieniach windowsa bazują.

Jeszcze wczoraj byłem bardzo entuzjastycznie nastawiony, jednak dziś szlag mnie już trafia z tym dźwiękiem surround :/ Mam monitory aktywne i nie mam zamiaru instalować żadnego dodatkowego szumblastera do "filmów".

paranoja!

pozdr.

bjortos

Zbynia

Re: DVD Audio player 5.1?

Post autor: Zbynia » środa 07 wrz 2005, 11:49

karta dziala pod asio i tyle - wdm nie obsluguje dzwieku wielokanalowego w tym przypadku

dobrze by bylo miec audigy2

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » środa 07 wrz 2005, 12:16

Nie wiadomo, czy taniej (i bardziej bezproblemowo) nie wyjdzie zakup sprzętowego odtwarzacza DVD, który obsługuje format DVD-Audio

Awatar użytkownika
Bartos

Post autor: Bartos » środa 07 wrz 2005, 12:42

...Nie wiadomo, czy taniej (i bardziej bezproblemowo) nie wyjdzie zakup sprzętowego odtwarzacza DVD, który obsługuje format DVD-Audio

...

Taniej niz audigy?

Uhh - faktycznie tez zaczalem sie nad tym zastanawiac. ale prawde mowiac bardziej interesowaloby mnie takie combo - odtwarzajace cd audio, dvd audio, sacd .... a najlepiej jeszcze mp3 :)

Niech w zestawie ma wyjscie sluchawkowe i jest naprawde dobrej jakosci .... no i mamy odtwarzacz za kilka tys zl :]

pozdr.

bjortos

Awatar użytkownika
Bartos

Post autor: Bartos » środa 07 wrz 2005, 12:46

...karta dziala pod asio i tyle - wdm nie obsluguje dzwieku wielokanalowego w tym przypadku

dobrze by bylo miec audigy2...

I nie ma innego sposobu? Nie moge w to uwierzyc! Super-profesjonalne karty ktore nie moga tego co najprostsze uklady zintegrowane na plytach glownych?!?

ehhh.....

walczylem z tym od rana znow. I znow kleska. Rece opadaja.....

pozdrawiam

bjortos

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » środa 07 wrz 2005, 12:58

I nie ma innego sposobu? Nie moge w to uwierzyc! Super-profesjonalne karty ktore nie moga tego co najprostsze uklady zintegrowane na plytach glownych?!?

Podobnie jak Canon EOS-1D mk2 nie nagrywa filmikow

ALe zgadzam sie ze czasami jest to wkurzajace
[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » środa 07 wrz 2005, 13:06

Np. Panasonic DVD-S49E-K/S - kosztuje około 450zł

Samsung DVD-HD950 obsługuje również SACD, kosztuje 670zł,

to samo Pioneer DVD-575K, ale już za 900zł

jako bonus we wszystkich modelach masz odtwarzanie MP3 i filmów w DiVX, w niektórych z napisami czytanymi z pliku txt/srt.

Można znaleźć jeszcze tańsze modele, ale zwróć uwagę, czy przy DVD-Audio dostępne są wszystkie kanały (czasami tylko stereo)

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » środa 07 wrz 2005, 13:18

Czy to na prawdę takie dziwne, że są różne rynki, różny klient docelowy i każda cecha produktu ma swój próg opłacalności we wdrażaniu? Producenci tanich konsumenckich rozwiązań nadrabiają nienajlepszą jakość funkcjonalnością zaadresowaną do klienta masowego, dla którego wyznacznikiem jakości jest kolorowy napis na pudełku, a producenci kart profesjonalnych nie są zainteresowni inwestowaniem w technologię, która ma marginalny wpływ na sprzedawalność produktu.

Awatar użytkownika
Bartos

Post autor: Bartos » środa 07 wrz 2005, 13:35

Czy to na prawdę takie dziwne, że są różne rynki, różny klient docelowy i każda cecha produktu ma swój próg opłacalności we wdrażaniu? Producenci tanich konsumenckich rozwiązań nadrabiają nienajlepszą jakość funkcjonalnością zaadresowaną do klienta masowego, dla którego wyznacznikiem jakości jest kolorowy napis na pudełku, a producenci kart profesjonalnych nie są zainteresowni inwestowaniem w technologię, która ma marginalny wpływ na sprzedawalność produktu.

...

No tak - to jasne, że nikt nie kupuje kart typu Gina do kina domowego :) Jednak ona ma dokładnie te same możliwości co "konsumenckie" karty. I to boli najbardziej. Jeśli ma 6 monofonicznych wyjść, nic nie stoi na przeszkodzie, aby podłączyć "5.1 głośników". ..........

hmm - teraz pomyślałem, że przecież problem nie leży po stronie karty, nawet nie po stronie driverów (przypomniała mi się zakladka "surround" w tray`u sytemowym do obsługi latencji poszczególnych kanałów) - tu chodzi o software, który najzwyczajniej w świecie nie ma możliwości wyboru wyjść audio. Np. winamp posiada kilka opcji - od direct sound po ktorąkolwiek parę (czasami przełączam się pomiedzy wyjsciami - na pierwszej mam sluchawki, na drugiej monitory...). a taki power dvd czy windvd - praktycznie nic nie maja w zakladce ustawien audio.

Moze powinienem szukac innego oprogramowania?

pozdr.

bjortos

Awatar użytkownika
Bartos

Post autor: Bartos » środa 07 wrz 2005, 23:18

Moze powinienem szukac innego oprogramowania?

Ok - poddaje się :/

Mam płytę w formacie 5.1 i nie mogę jej odtworzyć ponieważ w moim studiu, w którym właśnie zaczynam przygodę z miksami 5.1 ....... to nie jest możliwe.

Prawdę mówiąc cały mój zapał do muzyki 5.1 osłabł. W drugim pokoju mam nawet taki konsumencki amplituner obsługujący dolby digital, ale.... nie mam tam odtwarzacza dvd. Ehhh..... chyba skorzystam z porady MB i kupie sobie normalny player do wierzy.

ahh te wspaniale komputery.

pozdrawiam

bjortos

ODPOWIEDZ