Looper/delay VST

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
richtig
Looper/delay VST

Post autor: richtig » niedziela 10 lip 2005, 17:42

Witam.

Czy może ktoś z forumowiczów miał do czynienia z looperem vst? Chodzi mi o programik umożliwiający na żywo wgranie kilku taktów i zapętlenie (taki delay z nieskończonym czasem wygasania). I najlepiej by było, gdyby była tam opcja bypass (loop leci, ja gram dalej i to już się nie nagrywa). Próbowałem do tego użyć kilku delayów, ale często pojawiały się zniekształcenia (coś troszeczkę jak w delayu taśmowym, efekt nie był symulacją takowego) a poza tym żaden z nich nie miał obsługi MIDI, nie mówiąc o funkcji MIDI Learn. Chyba dojdzie do tego, że siądę i to w Reaktorze zrobię...

Z góry dzięki za pomoc
www.myspace.com/pchelki

Awatar użytkownika
alius

Re: Looper/delay VST

Post autor: alius » niedziela 10 lip 2005, 18:25

Chyba dojdzie do tego, że siądę i to w Reaktorze zrobię...

Z góry dzięki za pomoc...

Jeśli masz Reaktor 4, to tam jest wtyka o nazwie Go-Box. Wystarczy podmienić parę "kabelków", aby sygnał z "zewnątrz" był poddawany zapętleniu i voila. W dodatku masz za śmieszne pieniądze (350zł) dostępny pakiet electronic instruments 2 XT, a tam działający jak marzenie - Fast FX. Lepszych nie ma.

richtig

Post autor: richtig » niedziela 10 lip 2005, 18:37

W dodatku masz za śmieszne pieniądze (350zł) dostępny pakiet electronic instruments 2 XT, a tam działający jak marzenie - Fast FX. Lepszych nie ma....

Tak się skałda, że z Fast FX miałem kontakt i o ile pamiętam to tam był loop player, ale tylko player. Mnie chodzi o instrument, gdzie jest możliwość nagrania pętli w czasie rzeczywistym.

Pozdrawiam
www.myspace.com/pchelki

Awatar użytkownika
alius

Post autor: alius » niedziela 10 lip 2005, 22:17

Mnie chodzi o instrument, gdzie jest możliwość nagrania pętli w czasie rzeczywistym.

Pozdrawiam...

No i to jest to! Wystarczy wpiąć go w tor audio i gra jak trza. Fast FX ma wbudowany odtwarzacz, ale co szkodzi go wyłączyć... Tak samo Go Box (gwoli ścisłości - uboższa wersja i protoplasta Fast

FX).

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » niedziela 10 lip 2005, 23:01

koledzy, miejcie litość!

człowiek pyta o drobne narzędzie do zapętlania próbek a Wy go od razu odsyłacie do monstrum, jakim jest Reaktor

może coś za darmo?

np:

http://klanglabs.siliconemusic.com/freebies/Sxratch/sxratch.htm

Awatar użytkownika
alius

Post autor: alius » poniedziałek 11 lip 2005, 16:28

...koledzy, miejcie litość!

Proszę bardzo.

Awatar użytkownika
alius

Post autor: alius » poniedziałek 11 lip 2005, 17:13

No i z tej stajni jest fajna darmowa wtyczka. To juz raczej dubowy delay. Ale bez problemu da się uzyskać to co chcesz.

Ciągle jednak uważam, że Go-Box i Fast FX to niesamowite kombajny w dziedzinie mielenia dźwięku live.

Pozdrawiam.

richtig

Post autor: richtig » wtorek 12 lip 2005, 14:03

Dzięki za pomoc. Z Sxratch i AngstroLooperem miałem kontakt, ale nie miały akurat wszystkich funkcji, jakie potrzebowałbym, poza tym są jeszcze miom zdaniem do dopracowania. Elotronix ciekawy jest, owszem, ale też nie do tego...

W końcu looper sobie w reaktorze zrobiłem. Procesor obciąża jak zwykła wtyczka (1,2%), do tego jest MIDI Learn i aż chce się żyć!

Dzięki za pomoc raz jeszcze
www.myspace.com/pchelki

ODPOWIEDZ