Cubase - direct monitoring

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
Crossroads
Cubase - direct monitoring

Post autor: Crossroads » czwartek 07 lip 2005, 09:08

Witam serdecznie

Mam pytanie odnośnie funkcji direct monitoring w CUBASE

Nagrywając dźwięk z np. gitary elektrycznej z wykorzystaniem Guitar Rig'a chcę słyszeć dźwięk z wpiętym efektem insert ale nagrywać czysty ślad. Czy funkcja direct monitoring w Cubase powinna być zaznaczona czy odznaczona ?

Zresztą dotyczy to jakichkolwiek efektów VST.

Manual Guitar Rig twierdzi że tak ale chyba coś pokręciłem...

Pozdrawiam !

Awatar użytkownika
Kuma
Kontakt:

Re: Cubase - direct monitoring

Post autor: Kuma » czwartek 07 lip 2005, 10:21

...Witam serdecznie

Mam pytanie odnośnie funkcji direct monitoring w CUBASE

Nagrywając dźwięk z np. gitary elektrycznej z wykorzystaniem Guitar Rig'a chcę słyszeć dźwięk z wpiętym efektem insert ale nagrywać czysty ślad. Czy funkcja direct monitoring w Cubase powinna być zaznaczona czy odznaczona ?

(...)

Pozdrawiam !...

Masz na myśli Cubase SX=>2? Jeśli tak, to z efektem nagra się wtedy, kiedy włączysz go na kanale wejściowym. Jeśli na wejściowym nie ma żadnego efektu insertowego, to track audio nagra się czysty niezależnie od tego jaki efekt włączysz na samym tracku. Z odsłuchem, nie pamiętam - gitarki nagrywam od czasu do czasu i za każdym razem muszę sobie przypominać co tam wciskać z tym odsłuchem. Ale to też od konfiguracji miksera karty zależy z tego co pamiętam.

pozdr
bębniarz

Awatar użytkownika
janos

Post autor: janos » czwartek 07 lip 2005, 10:40

W direct monitoring (jak sama nazwa wskazuje) słyszysz sygnał bezpośrednioz wejścia karty, czyli nie usłyszysz zapietych w insert efektów.

Awatar użytkownika
Crossroads

Post autor: Crossroads » czwartek 07 lip 2005, 11:01

...W direct monitoring (jak sama nazwa wskazuje) słyszysz sygnał bezpośrednioz wejścia karty, czyli nie usłyszysz zapietych w insert efektów.

...

dzięki

ODPOWIEDZ