Witam
mam problem polegający na próbach podłączenia dwóch urządzeń sterujących. Jestem w posiadaniu kontrolerów Evolution MK-225C oraz X-Session. Z tego co próbowałem niemożliwe jest podłączenie w/w instrumentów wspólnie przez USB, gdyż program umożliwia wybór tylko jednego urządzenia via USB. Postanowiłem pójśc inną drogą. X-Session jest wyposażony w port MIDI IN oraz MIDI OUT. MK-225C ma tylko port MIDI OUT. Nie mam doświadczenia z podłączaniem w szereg urządzeń MIDI i próby podłącznia MK-225C do X-Session 8 pinowym kablem nie daja rezultatów. Zaznacze ze X-Session jest podłączony do komputera przez USB. Jeśli ktokolwiek miał ten problem prosze o wyjaśnienie sposobu tego połączenia. Znajomy informował mnie że wymagany jest port MIDI THRU którego niestety nie ma w X-Session. Zatem czy firma Evolution nie przewidziała takiej sytuacji? Czy możliwa jest inna kombinacja połączenia tych urządzeń. Może trzeba X-Session podłączyć do PC zwykłym kablem MIDI. Poza tym urządzenia te są wyposażone w opcje MIDI from USB. Czy opcje te powinny być włączone czy nie?
Pomóżcie!
Z góry dzięki
NI Traktor, dwa urządzenia USB
Re: NI Traktor, dwa urządzenia USB
Jeśli oba sterowniki mają pracować jednocześnie to najbardziej eleganckim sposobem ich pracy będzie tryb, gdy jeden pracuje na porcie USB, a drugi na MIDI. Wtedy każdy z programów sekwencyjnych będzie widział oba sterowniki jako indywidualne, autonomiczne urządzenia ze wszystkimi ich możliwościami. Dublowanie urzadzeń po USB nie jest możliwe, a poprzez MIDI Thru trzeba się liczyć z trybem równoległym, np. oba nadają na tym samym kanale (sytuacja ciężka do opanowania), a nawet jeśli nie, to odbiorą sobie wzajemnie kanały MIDI - a jest ich tylko 16
.
[addsig]

[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS
...Jeśli oba sterowniki mają pracować jednocześnie to najbardziej eleganckim sposobem ich pracy będzie tryb, gdy jeden pracuje na porcie USB, a drugi na MIDI. Wtedy każdy z programów sekwencyjnych będzie widział oba sterowniki jako indywidualne, autonomiczne urządzenia ze wszystkimi ich możliwościami. Dublowanie urzadzeń po USB nie jest możliwe, a poprzez MIDI Thru trzeba się liczyć z trybem równoległym, np. oba nadają na tym samym kanale (sytuacja ciężka do opanowania), a nawet jeśli nie, to odbiorą sobie wzajemnie kanały MIDI - a jest ich tylko 16
.
...
czyli teoretycznie jeśli X-Session jest wyposazony w port MIDI IN a MK-225C w MIDI OUT powinno być mozliwe ich połaczenie i wykrywanie w Traktorze protokołów wysylanych przez MK-225C podłączonego kablem MIDI do X-Session? X-Session podłączony przez USB do PC.
Na razie mój Traktor wykrywa jeden komunikat pochodzący z MK-225C, otóż po włączeniu opcji MIDI OUT from USB pojawia sie w Traktorze w sekcji LEARN polecenie CC123 na 15 kanale MIDI (kanał nie zmienia sie mimo przełączenia kanału MIDI MK-225C na jakikolwiek inny)

...
czyli teoretycznie jeśli X-Session jest wyposazony w port MIDI IN a MK-225C w MIDI OUT powinno być mozliwe ich połaczenie i wykrywanie w Traktorze protokołów wysylanych przez MK-225C podłączonego kablem MIDI do X-Session? X-Session podłączony przez USB do PC.
Na razie mój Traktor wykrywa jeden komunikat pochodzący z MK-225C, otóż po włączeniu opcji MIDI OUT from USB pojawia sie w Traktorze w sekcji LEARN polecenie CC123 na 15 kanale MIDI (kanał nie zmienia sie mimo przełączenia kanału MIDI MK-225C na jakikolwiek inny)
.....czyli teoretycznie jeśli X-Session jest wyposazony w port MIDI IN a MK-225C w MIDI OUT powinno być mozliwe ich połaczenie i wykrywanie w Traktorze protokołów wysylanych przez MK-225C podłączonego kablem MIDI do X-Session? X-Session podłączony przez USB do PC.
Niestety nie mam pod ręką specyfikacji żadnego z tych kontrolerów więc nie mogę w tej kwestii dać jednoznacznej odpowiedzi. Jedno jest natomiast pewne, program nie rozróżni z jakiego kontrolera otrzymuje komunikaty.
Zupełnie przy tym nie rozumiem czemu na siłę chcesz aby oba kontrolery pracowały szeregowo.
[addsig]
Niestety nie mam pod ręką specyfikacji żadnego z tych kontrolerów więc nie mogę w tej kwestii dać jednoznacznej odpowiedzi. Jedno jest natomiast pewne, program nie rozróżni z jakiego kontrolera otrzymuje komunikaty.
Zupełnie przy tym nie rozumiem czemu na siłę chcesz aby oba kontrolery pracowały szeregowo.
[addsig]
........czyli teoretycznie jeśli X-Session jest wyposazony w port MIDI IN a MK-225C w MIDI OUT powinno być mozliwe ich połaczenie i wykrywanie w Traktorze protokołów wysylanych przez MK-225C podłączonego kablem MIDI do X-Session? X-Session podłączony przez USB do PC.
...
Oto co pisze w specyfikacji X-Session na temat portu MIDI IN
The MIDI IN plug can be used to interface another MIDI devices to your PC, via the USB port. Data received from this device will be transmitted via the X-session to the PC.This is achieved using a second USB MIDI out.So, when you select the MIDI devices section of your seqencer you will two X-Session USB MIDI Ins. The rirst of these is used to receive the X-Session controller data, the second is used to receive data from the other device connected to the X-Session MIDI IN plug. So, the X-Session is acting as a MIDI-to-USB interface for the other MIDI device.
Czemu chce aby dzialały szeregowo?
Nie wiem czy chce aby tak działały ale zależy mi na tym aby kontrolować Traktora a pomocą tych dwóch urządzeń, to chyba nie dziwne?
Choćby dlatego aby kontrolować więcej zdarzeń, których w Traktorze jest mnóstwo...
Wielkie dzieki za pomoc i zainteresowanie tematem
...
Oto co pisze w specyfikacji X-Session na temat portu MIDI IN
The MIDI IN plug can be used to interface another MIDI devices to your PC, via the USB port. Data received from this device will be transmitted via the X-session to the PC.This is achieved using a second USB MIDI out.So, when you select the MIDI devices section of your seqencer you will two X-Session USB MIDI Ins. The rirst of these is used to receive the X-Session controller data, the second is used to receive data from the other device connected to the X-Session MIDI IN plug. So, the X-Session is acting as a MIDI-to-USB interface for the other MIDI device.
Czemu chce aby dzialały szeregowo?
Nie wiem czy chce aby tak działały ale zależy mi na tym aby kontrolować Traktora a pomocą tych dwóch urządzeń, to chyba nie dziwne?
Choćby dlatego aby kontrolować więcej zdarzeń, których w Traktorze jest mnóstwo...
Wielkie dzieki za pomoc i zainteresowanie tematem
ok, problem rozwiązany. Podłączyłem X-Session zwykłym kablem MIDI do karty dźwiękowej a MK-225C przez USB, działa wyśmienicie. Dzieki za zainteresowanie
...ok, problem rozwiązany. Podłączyłem X-Session zwykłym kablem MIDI do karty dźwiękowej a MK-225C przez USB, działa wyśmienicie...
, bo zupełnie przy tym nie rozumiałem czemu na siłę chciałeś aby oba kontrolery pracowały szeregowo
.
[addsig]

[addsig]