Ingerencja w "skórę" panelu karty?

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
sql
Ingerencja w "skórę" panelu karty?

Post autor: sql » niedziela 08 maja 2005, 23:55

Witam serdecznie

Krótkie pytanie:

Czy istnieje możliwość ingerencji w wygląd graficzny interfejsu (panelu) karty muzycznej?

Chodzi mi konkretnie o linijkę miernika poziomu sygnału na torach audio – podchodząc pod 0 dB przybiera kolor, okropnie mieszający się z tłem panelu- uniemożliwiając skutecznie poprawny odczyt wartości chwilowej (co oczywiście doprowadza mnie do furii, wiedząc że nie mam żadnej wady wzroku)…

Bardzo proszę o opinię

Pozdrawiam all

Redakcja

Re: Ingerencja w "skórę" panelu karty?

Post autor: Redakcja » poniedziałek 09 maja 2005, 00:25

...Czy istnieje możliwość ingerencji w wygląd graficzny interfejsu (panelu) karty muzycznej?...

Musisz rozejrzeć się za jakimś programem do edycji zasobów, np. Restorator: www.bome.com/Restorator/download.html.
W którymś z numerów Komputer Świat - Ekspert znajdziesz jego pełną (polską) wersję.
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » poniedziałek 09 maja 2005, 08:42

Często programiści korzystają z kolorów zdefiniowanych przez system i jego aktualny styl, a nie konkretnych barw. Spróbuj zmienić schemat kolorów Windows (Właściwości wyświetlania), być może rozwiąże to Twój problem.

Jacek

Awatar użytkownika
sql

Post autor: sql » poniedziałek 09 maja 2005, 13:46

Fantastycznie ! Ten program uratowal moje słabe nerwy i …oczy Jest przyjemny i prosty w obsłudze, rozłożył interfejs na części pierwsze, dzięki czemu mogłem exportować interesujące mnie Bitmapy do zewnętrznego programu graficznego….choćby „Paint”, poddać je edycji i zastąpić stare nowymi. Efekt gwarantowany.

Do Jacek: dziękuje za podpowiedź, lecz w tym przypadku panel korzysta z wcześniej przygotowanych textur ,także sam schemat systemu nie odgrywa żadnej roli.

Dziękuje serdecznie za doskonałą poradę

Pozdrawiam all

WG

Post autor: WG » niedziela 30 paź 2005, 14:04

Ja jeszcze podpowiem inny programik do zmieniania elementów graficznych w sterownikach, panelach kart itp.

Natknąłem się na niego ostatnio w sieci.

Program ten posiada wbudowany edytor bitmapowy, dzięki czemu można "pikselki" zmieniać bezpośrednio w programie, bez potrzeby eksportowania do innych programów graficznych. Na cele korektowe w sam raz.

No i jest całkowicie bezpłatny.

XN Resource Editor

Redakcja

Post autor: Redakcja » niedziela 30 paź 2005, 19:06

...Program ten posiada wbudowany edytor bitmapowy, dzięki czemu można "pikselki" zmieniać bezpośrednio w programie, bez potrzeby eksportowania do innych programów graficznych. Na cele korektowe w sam raz...

Rzeczywiście, kapitalna sprawa .
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

ODPOWIEDZ