Rozdzielczość w MIA MIDI

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
elvira
Rozdzielczość w MIA MIDI

Post autor: elvira » poniedziałek 25 kwie 2005, 12:36

Witam.

Panowie proszę o radę ...
Pracuję od 5 dni na Miamidi, jest to w pewnym sensie dla mnie nowe
doświadczenie bo nie nagrywałęm nic na karta profesjonalnych, wcześniej był
to najzwyklejszy Audigy 2 na KX.

Ale do rzeczy. Karta Mia jest ustawiona na opcję(w consoli versja 6.08) "The
sample rate is unlocked"a przy "The sample rate is locked at" na 96 Khz

Problem, polega na tym:

Podczas pracy w FL studio 5 (karta pracuje na "ASIO Echo WDM") 96 KHz,wszystko gra. Jeśli natomiast w tym samym czasie włączę, dajmy na to " Adobe Audition 1.5" i chcę odplaić Play czy Nagrywanie pojawia sie komunikat od
strony Adobe Audition który brzmi tak: "Try converting the sample type to a
seting compatibile with the sound card, or choosing a different device (eg
Wave Mapper) under Setting/Devices and try again". Dla "miłego" komunikatu
nie ma znaczenia czy jest włączone w FL STUDIO czy samej consoli karty (44-
98 czy 48 KHz ) wszelkie manipujacje opcją (consola mia)"The sample rate is
unlocked: np 96 czy 44" nie mają znaczenia dla tego komunikatu, ale
wystarczy, że wyłącze FL studio i Adobe gra bez problemów. W czym problem...:/?

Dzięki z góry.

Awatar użytkownika
MB

Re: Rozdzielczość w MIA MIDI

Post autor: MB » poniedziałek 25 kwie 2005, 13:06

Przetwornik karty może pracować naraz tylko z jedną częstotliwością próbkowania. Większość programów do obróbki dźwięku przestawia kartę na częstotliwość próbkowania sygnału, który ma właśnie odtworzyć w momencie rozpoczęcia odtwarzania. Jeśli wcześniej został uruchomiony program, którzy korzysta ze sterowników WDM lub DirectSound to z dużym prawdopodobieństwem ten program ustawił taką częstotliwość, w jakiej jest zdefiniowany projekt. Odpalenie drugiego programu z materiałem spróbkowanym inaczej jest związane z ograniczeniami - ten drugi program nie może przestawić karty, bo jej zegar jest "przytrzymany" przez pierwszy program. Jedyne wyjście to skorzystać ze sterowników zdolnych do przepróbkowania w locie (czyli - jak system słusznie podpowiada - wave mapper) lub konsekwentnie pracować tylko na jednym rodzaju materiału. To pierwsze rozwiązanie niestety wiąże się z nienajlepszą jakością odsłuchu- przepróbkowanie wykonywane w locie przez system jest kiepskiej jakości.

elvira

Post autor: elvira » poniedziałek 25 kwie 2005, 14:13

...Przetwornik karty może pracować naraz tylko z jedną częstotliwością próbkowania. Większość programów do obróbki dźwięku przestawia kartę na częstotliwość próbkowania sygnału, który ma właśnie odtworzyć w momencie rozpoczęcia odtwarzania. Jeśli wcześniej został uruchomiony program, którzy korzysta ze sterowników WDM lub DirectSound to z dużym prawdopodobieństwem ten program ustawił taką częstotliwość, w jakiej jest zdefiniowany projekt. Odpalenie drugiego programu z materiałem spróbkowanym inaczej jest związane z ograniczeniami - ten drugi program nie może przestawić karty, bo jej zegar jest "przytrzymany" przez pierwszy program. Jedyne wyjście to skorzystać ze sterowników zdolnych do przepróbkowania w locie (czyli - jak system słusznie podpowiada - wave mapper) lub konsekwentnie pracować tylko na jednym rodzaju materiału. To pierwsze rozwiązanie niestety wiąże się z nienajlepszą jakością odsłuchu- przepróbkowanie wykonywane w locie przez system jest kiepskiej jakości....

Hmm, zanim akupiłem MiaMidi (a to chyba dobry produkt do pracy na pełnych obrotach) pracowałem z Audigy 2(amatorska karta) ale nie miałem z nią takich problemów. W CubaseSx 2.2 Asio ustawiłęm na "ASIO DirectX Full Duplex Driver". Wszystko działa nie ma konfliktu, niestety latencja ( in 140 ms a out 21ms ) jest dużo wiekrza niż w przypadku drivera "ASIO Echo WDM" gdzie wszystko jest na poziomie 5 ms. Nie wiem dlaczego CubaseSx (dopiero uczę się tego programu bo chcę się przestawić z Adobe Audition, wybacz te pytania) w momencie kiedy ustawie sterownik asio na "ASIO Echo WDM", w momencie otwarcie nowego projektu, pojawia się komunikat (wszystkie inne programy wyłączone) "Sample rate could not be set. This may be due to the sample clock begin set to external sync". Ale wszystko gra i nie ma konfliktu również.... trzeba się wybrać do księgarni po ksiązke "Cubasesx szybki start" <- warto wydawac 49 zł?

Dzięki.

Awatar użytkownika
JacekH

Post autor: JacekH » poniedziałek 25 kwie 2005, 15:28

> Hmm, zanim akupiłem MiaMidi (a to chyba dobry produkt do pracy na pełnych obrotach) pracowałem z Audigy 2(amatorska karta) ale nie miałem z nią takich problemów

To nie jest "problem". Tak działają profesjonalne karty. Karty multimedialne - jak np. Audigy pracują tylko z jedną częstotliwością, własną, 48 kHz i nic ich nie interesuje, czy trzeba do czegośsię synchronizować Same sobie resamplują do tych 48 kHz, czyli robią konwersję bez Twojej zgody i mają w nosie wszystkie prawidła. Karty "normalne" synchronizują się do podawanego zegara, czyli generalnie jak mają grać 44.1 kHz to tak robią, a nie resamplują sygnału. dzięki jakość jest zachowana, karta może pracować z innymi urządzeniami synchronizując się do nich, lub podawać "warygodny" zegar do innego urządzenia. Czego niestety nie da się powiedzieć o SB... Reasumując: logiczne jest zachowanie programu, który się burzy - to tak jakbyś chciał jechać rowerkiem z dwoma różnymi prędkościami jednocześnie SB jedzie tym rowerkiem po ruchomym chodniku - więc nie ważne jak kręcisz pedałami - i tak prędkość będzie ta sama

> w momencie kiedy ustawie sterownik asio na "ASIO Echo WDM", w momencie otwarcie nowego projektu, pojawia się komunikat (wszystkie inne programy wyłączone) "Sample rate could not be set. This may be due to the sample clock begin set to external sync". Ale wszystko gra i nie ma konfliktu również....

Prawdopodobnie na panelu karty masz wybraną opcję, która jednoznacznie określa jakąś częstotliwość. Może jest tam coś w stylu "Auto" sync, wtedy program będzie mógł zmienić częstotliwość.

Jacek

Awatar użytkownika
SLP

Post autor: SLP » wtorek 26 kwie 2005, 08:54

Zaznacz opcję "sample rate is locked at" : 44.1Hz i będziesz miał spokój i stabilną pracę. Daj sobie spokój z tymi 96 kHz i ustaw najwyżej w programach rozdzielczośc na 24 bity - zwłaszcza do nagrywania sygnału z zewnątrz.

Jak "sample rate" jest unlocked to karta stara się pracować na najwyższej częstotliwości (96), a nie każdy program taką obsługuje lub wymaga ustawienia jej w swoich opcjach.
Cały czas zmierzamy ku perfekcji :)

Zbynia

Post autor: Zbynia » wtorek 26 kwie 2005, 10:36

jesli korzystasz z asio to w danym momencie na to jedno wyjscie moze grac wylacznie jeden program - albo zmien adobe na wdm,albo na inne wyjscie asio(co rowniez znaczy inne fizyczne) albo wylacz fruta - dwa nie zagraja ci jednoczesnie na to samo asio........

tak jest w kazdej karcie na asio

elvira

Post autor: elvira » wtorek 26 kwie 2005, 11:03

...Zaznacz opcję "sample rate is locked at" : 44.1Hz i będziesz miał spokój i stabilną pracę. Daj sobie spokój z tymi 96 kHz i ustaw najwyżej w programach rozdzielczośc na 24 bity - zwłaszcza do nagrywania sygnału z zewnątrz.

Jak "sample rate" jest unlocked to karta stara się pracować na najwyższej częstotliwości (96), a nie każdy program taką obsługuje lub wymaga ustawienia jej w swoich opcjach....

To się z "lekka" mija z sensem kupowania kart o takich parametra, ażeby się "cofać" w z rozdzielczości z 96000 Hz na 44000 Hz .

Problem rozwiązałęm metodą dość prostą (ale nadal nie pracują jednocześnie). Jak wiadomo programy tylpu FL STUDIO czy Słynny CubaseSx (Adobe Audition chyba przez zwykłe przełączenie...) , maja opcje blokady urządzenia. Bez tej blokady jednak mogę pracować w FL STUDIO i CuabseSx (obra programy nie opcje "close device" maja odznaczone.) . Ciekawe jest to, że jeśli CubaseSx ma opcje " release ASIO Driver background" zaznaczoną potrafi pracuje działąją w tle a Adobe Audition działa razem z nim.

Jakoś sobie z tym poradzę.

Dzięki za pomoc ]:-> ! ale pewnie tu jeszcze wrócę...

Awatar użytkownika
szkudlik

Post autor: szkudlik » wtorek 26 kwie 2005, 11:09

To się z "lekka" mija z sensem kupowania kart o takich parametra, ażeby się "cofać" w z rozdzielczości z 96000 Hz na 44000 Hz .

Nieprawda. Nagrywanie na 96 - jak juz nie raz tu dyskutowano - mija sie z celem znacznie bardziej. Poza tym pokaz mi "dzisiejsza" karte ktora nie potrafi zrobic 96. Potrafi najwiekszy badziew, ostatnio (podobno) nawet Audigy.

Na dzisiaj jestem przekonany ze rozsadnymi parametrami do "home" to 44.1/24, co wyzej to tylko snobizm bez zadnego uzasadnienia praktycznego.

Poza tym 44.1 to nie jest rozdzielczosc tylko czestotliwosc, a to "drobna" lecz o olbrzymim znaczeniu roznica.

[addsig]
Ilu realizatorów potrzeba żeby wkręcić żarówkę?

Czterech, jeden wkręca a trzech mówi że by to zrobiło lepiej

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » wtorek 26 kwie 2005, 11:26

A co, przygotowujesz materiał przeznaczony na nośnik DVD-Audio?

Nie? No to nie zawracaj gitary.

Wiedz, że jeśli zgrasz w 96kHz a potem zrobisz konwersję do 44,1kHz, to w skrajnym przypadku możesz miec gorszą jakość niż nagrywane od początku w 44,1kHz, bo sama konwersja wprowadza zniekształcenia, zwłaszcza taka, gdzie częstotliwości są niepodzielne.

elvira

Post autor: elvira » wtorek 26 kwie 2005, 11:38

...To się z "lekka" mija z sensem kupowania kart o takich parametra, ażeby się "cofać" w z rozdzielczości z 96000 Hz na 44000 Hz .

Nieprawda. Nagrywanie na 96 - jak juz nie raz tu dyskutowano - mija sie z celem znacznie bardziej. Poza tym pokaz mi "dzisiejsza" karte ktora nie potrafi zrobic 96. Potrafi najwiekszy badziew, ostatnio (podobno) nawet Audigy.

Na dzisiaj jestem przekonany ze rozsadnymi parametrami do "home" to 44.1/24, co wyzej to tylko snobizm bez zadnego uzasadnienia praktycznego.

Poza tym 44.1 to nie jest rozdzielczosc tylko czestotliwosc, a to "drobna" lecz o olbrzymim znaczeniu roznica.

...

Może faktycznie, 96 przy nagrywaniu jakis sampli gotowych na kompie w 44 nie ma sensu ale jeśli ja nagrywam gitarę... z zewnątrz dzięki 96 uzyskam lepsze paramtery chciażmy odstęp syg od szumu a to się dla mnie liczy nagrywając "wiosło".

...

ODPOWIEDZ