Cubase - CPU nie daje rady...

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
ovca
Cubase - CPU nie daje rady...

Post autor: ovca » poniedziałek 18 kwie 2005, 11:08

Witam!

Mam nastepujacy problem:

Podczas pracy nad projektem moj procesor ma duze problemy; oststnio robilem formatke i instalowalem wszystko od poczatku wiec nie wiem czy moze cos nie tak poszlo czy poprostu hardware jest jz za slabe (wczesniej nie mialem takich problemow, ale nie mialem tez nigdy tak rozbudowanego projektu);

Prosze o rade: czy za slaby sprzet czy moze wyglada to raczej na jakies problemy software'owe?:

Sprzet:

- CPU: P4 Celeron 1,7GHz

- 768 MB RAM

- Plyta MSI (Intel 845PE)

- E-MU 1820

Soft+projekt:

- Cubase VST 5.1

- Wtyczki z pakietu Cubase + VintageWarmer (VW)

- 28 sladow

- na sladach perkusji (8) troche korekcji, bramki, na stopie i werblu kompresja VW (Sends)

- na innych sladach tez troche korekcji + bramkowania + poglosy

- na wokalu dodatkowo jeszcze wtyczkowy Vocoder

- Na sumie jeszcze raz VW (kompresja calosci)

Teraz jak na to patrze to wydaje mi sie ze komp ma prawo sie spocic - ale pewny nie jestem...

Jeszcze jeden dziwny objaw (w innym projekcie): jesli VW pracuje na ustawieniu 'MultiBand' - procek zaladowany jest max do 40%; jesli w 'SingleBand' - zajecie procka skacze do 100% i caly komp prawie sie zawiesza (tzn ledwo mysz dziala) w czysie NIE ODTWARZANIA PROJEKTU! (jesli uda mi sie nacisnac 'Play' CPU spada do ok 40% i wszystko dziala OK; jak znowu zatrzymam - po chwili podskoczy znowu do 100% - zaznaczam - tylko w trybie VW 'SingleBand' !)

Bylbym wdzieczny za wszelkie uwagi/rady

pozdrawiam - ovca

PS: Gdzie powinno sie instalowac Plug-in'y do Cubase'a? W Folderze VSTPlugins w katalogu 'Steinberg' czy VSTPlugins glebiej, w katalogu Cubase'a? Jaka jest roznica?
Jestem muzykiem; gram na skrzypcach el., klawiszach, gitarze... zapraszam na moja strone: www.ovca.republika.pl oraz strone zespolu BORDERLINE: www.borderline.art.pl !!!

Awatar użytkownika
zayka

Re: Cubase - CPU nie daje rady...

Post autor: zayka » poniedziałek 18 kwie 2005, 12:41

Czesc. Znam ten problem ale rowniez nie znam solucji. Dolaczam sie do prosby kolegi. Jesli WIecie jak sobie z tym poradzic to piszcie prosze...

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
msieczko

Post autor: msieczko » poniedziałek 18 kwie 2005, 13:04

1) zainstalowac najnowsza wersje VW

- sprawdz rowniez na forum PSP czy nie ma opisu podobnych problemow

2) zainteresuj sie wtyczka freeze fx .. (nie wiem czy jest kompatybilna z C 5.1)

a tak przy okazji - kompresor na werblu i stopie przez SEND ??
Warszawa - 'home' studio

Awatar użytkownika
ovca

Post autor: ovca » poniedziałek 18 kwie 2005, 13:29

a tak przy okazji - kompresor na werblu i stopie przez SEND ?...

...jesli akurat maja takie same ustawienia? (werbel jest na 2 sladach - gora i sprezyny; gore kompresuje tak samo jak stope);

ovca

PS A jak dziala ten freeze FX? tzn rozumiem ze 'zamraza' efekty i pewnie odciaza CPU ale jak to jest mozliwe? Przeciez one i tak w rzeczywistym pracuja? Wiec procek i tak musi liczyc nie.... ?
Jestem muzykiem; gram na skrzypcach el., klawiszach, gitarze... zapraszam na moja strone: www.ovca.republika.pl oraz strone zespolu BORDERLINE: www.borderline.art.pl !!!

Awatar użytkownika
alius

Post autor: alius » poniedziałek 18 kwie 2005, 16:35

PS A jak dziala ten freeze FX? tzn rozumiem ze 'zamraza' efekty i pewnie odciaza CPU ale jak to jest mozliwe? Przeciez one i tak w rzeczywistym pracuja? Wiec procek i tak musi liczyc nie.... ?...

Niekoniecznie. Wystarczy że zrobi mixdown wraz z zaaplikowanym efektem, a w razie czego w jakimś katalogu tymczasowym będzie trzymał oryginalną wersję ścieżki.

Awatar użytkownika
ovca

Post autor: ovca » poniedziałek 18 kwie 2005, 16:53

...PS A jak dziala ten freeze FX? tzn rozumiem ze 'zamraza' efekty i pewnie odciaza CPU ale jak to jest mozliwe? Przeciez one i tak w rzeczywistym pracuja? Wiec procek i tak musi liczyc nie.... ?...

Niekoniecznie. Wystarczy że zrobi mixdown wraz z zaaplikowanym efektem, a w razie czego w jakimś katalogu tymczasowym będzie trzymał oryginalną wersję ścieżki....

...racja; sprytne... a gdzie mozna to dostac? drogi ten plug-in? no i kopatybilny jest z Cb VST 5.1?

Awatar użytkownika
msieczko

Post autor: msieczko » poniedziałek 18 kwie 2005, 17:21

Niekoniecznie. Wystarczy że zrobi mixdown wraz z zaaplikowanym efektem, a w razie czego w jakimś katalogu tymczasowym będzie trzymał oryginalną wersję ścieżki....

no tak wlasnie dziala ten plugin ... naciskasz guzik i nie musisz sei martwic kopiami, nazwami itp ... a przy duzej sesji to moze byc niezly horror.

kosztuje chyba z 50 usd ...

nowa wersja cubase (3) ma to juz zaimplementowane (na szczescie)
Warszawa - 'home' studio

peter1pl

Post autor: peter1pl » poniedziałek 18 kwie 2005, 19:38

Sprzet:

- CPU: P4 Celeron 1,7GHz

- 768 MB RAM

- Plyta MSI (Intel 845PE)

- E-MU 1820

Chyba znam proste rozwiązanie. Trzeba wymienić procesor na P4 np. 2.8GHz i po problemie. Celeron 1,7 to słabiutki procesor - wiem bo miałem (nawet na takiej samej płycie).

Chociaż kolega tak napisał, że naprawdę nie wiem, czy procesor jaki posiada to P4 1,7 czy Celeron 1,7...
Zespół "Ósmy Dzień"; mp3: www.radio.bialystok.pl/przebojem2004.htm

Awatar użytkownika
tomsfactory

Post autor: tomsfactory » poniedziałek 18 kwie 2005, 21:28

Chyba znam proste rozwiązanie. Trzeba wymienić procesor na P4 np. 2.8GHz i po problemie. Celeron 1,7 to słabiutki procesor - wiem bo miałem (nawet na takiej samej płycie).

Chociaż kolega tak napisał, że naprawdę nie wiem, czy procesor jaki posiada to P4 1,7 czy Celeron 1,7... ...

Takie same objawy mam przy P4 - 2 Ghz ktory jest przetatktowany na 2,5 Ghz i 1 Giga Ramu

Nie wiem w czym tkwi diabeł ale widziałem Athlona 1,7 i 256 Ramu i smigał w Logicu znacznie lepiej.

Ja podejrzewałem moja karte wami racka i jej nienajmłodsze sterowniki.

Ale tez i prawda ze vw (volkswagen ;) znacznie obciaza mi procka. No nie wspomne juz o amplitude.

dla mnie praca z 16 sladami staje sie juz mało stabilna.

Awatar użytkownika
Che

Post autor: Che » poniedziałek 18 kwie 2005, 23:48

Ja podejrzewałem moja karte wami racka i jej nienajmłodsze sterowniki.

To pobierz nowe stery ze stony esi-pro.com

A co do podejrzanie wolnych kompów to zalecam każdemu dokładne przeskanowanie jakims antyvirem czy spyware'm. Często to one spowalniają prace jednostki. do tego odpowiednia konfiguracja pod audio (było o tym wiele na tym forum).

Ostatnio spotkałem sie też z opinią ze zbyt wiele zainstalowanych w katalogu VSTPlugins wtyczek potrafi dać w kość, lecz ta teoria nie jest przeze mnie sprawdzona dlatego moze wypowiedzą sie lepsi fachowcy na ten temat.

ODPOWIEDZ