Samplitude V8 - jaki jest?
Witam szanownych forumowiczów! Czy któryś z Was ma może Samplitude V8? Zamierzam go kupić i chciałbym znać opinię na jego temat. Jak się sprawuje, lepszy czy gorszy od innych, warto czy nie warto kupić? (zniżka 50 % dla studentów!:)) Kosztuje on trochę, toteż muszę znać wady i zalety. Dzięki wielkie i pozdrówka.
Tam sięgaj, gdzie wzrost nie sięga... :-)
- dsrecordss
Re: Samplitude V8 - jaki jest?
Witam,
Z relacji mojego znajomego ze studia nagrań sam 8 ma niewiele do zarzucenia i warto go zakupić:)
Z relacji mojego znajomego ze studia nagrań sam 8 ma niewiele do zarzucenia i warto go zakupić:)

A co konkretnie chcesz na nim robić? Jeżeli w większości audio - kupuj w ciemno, jeżeli MIDI - raczej poszukaj czegoś innego. Nie, żeby to midi nie działało - działa, ale filozofia przynajmniej mnie nie odpowiada.
Na szczęście ja robię głównie audio, więc jest ok.
No i jest to program trochę inny niż znane, (nie)lubiane Cubase, Nuendo czy Logic, więc do interfejsu trzeba sie przyzwyczaić. Jednak jak to już opanujesz, to śmiga się aż miło. A V8 ma nowe, fajne zabawki, jak choćby własnego AutoTune. Trochę inny niż ten Antaresowy, ale działa świetnie. No i porządny support w postaci forum, na którym udzielają się m.in twórcy programu.
Generalnie polecam
Na szczęście ja robię głównie audio, więc jest ok.
No i jest to program trochę inny niż znane, (nie)lubiane Cubase, Nuendo czy Logic, więc do interfejsu trzeba sie przyzwyczaić. Jednak jak to już opanujesz, to śmiga się aż miło. A V8 ma nowe, fajne zabawki, jak choćby własnego AutoTune. Trochę inny niż ten Antaresowy, ale działa świetnie. No i porządny support w postaci forum, na którym udzielają się m.in twórcy programu.
Generalnie polecam
...A co konkretnie chcesz na nim robić? Jeżeli w większości audio - kupuj w ciemno, jeżeli MIDI - raczej poszukaj czegoś innego.
podzielam zdanie przedmówcy - genialny program do audio i dużo zawodowych wtyczek w tym bardzo specjalistycznych, których gdzie indziej na pokładzie nie znajdziesz.
midi jest już w pełni wyposażone, a więc jest wszystko czego potrzebujemy jednak nie moge się jeszcze przestawić na tę filozofię pracy, w cubase jest troche bardziej przejrzyście.
podzielam zdanie przedmówcy - genialny program do audio i dużo zawodowych wtyczek w tym bardzo specjalistycznych, których gdzie indziej na pokładzie nie znajdziesz.
midi jest już w pełni wyposażone, a więc jest wszystko czego potrzebujemy jednak nie moge się jeszcze przestawić na tę filozofię pracy, w cubase jest troche bardziej przejrzyście.
to jak tak przy okazji sie podczepie pod watek.
Mial moze ktos mozliwosc testowac Sequoie 8? Jak wiadomo to wiekszy brat Samplitude. Mialem okazje pracowac na wersji Sequoia 7 i przyznac musze, ze po przyzwyczajeniu sie do obslugi soft wydal mi sie calkiem przyjazny. Jedyna wada tego oprogramowania to jego cholernie wysoka cena - jak na moj gust sztucznie zawyzona. Jedyne co mnie denerwowalo to wszelkiego typu mierniki sygnalu, ktore sa po prostu baaardzo brzydkie w porownaniu np. z WaveLabem. Powinni sie panowie bardziej postarac - przeciez w koncu placi sie za ich produkt mase kasy nie poto by dostac migajace brzydactwo. Nie wiem jak to wyglada w wersji 8 ale chyba nadal nic sie nie zmienilo.
Jak ktos ma jakies doswiadczenia w pracy z Sequoia to niech sie podzieli spostrzezeniami.
Mial moze ktos mozliwosc testowac Sequoie 8? Jak wiadomo to wiekszy brat Samplitude. Mialem okazje pracowac na wersji Sequoia 7 i przyznac musze, ze po przyzwyczajeniu sie do obslugi soft wydal mi sie calkiem przyjazny. Jedyna wada tego oprogramowania to jego cholernie wysoka cena - jak na moj gust sztucznie zawyzona. Jedyne co mnie denerwowalo to wszelkiego typu mierniki sygnalu, ktore sa po prostu baaardzo brzydkie w porownaniu np. z WaveLabem. Powinni sie panowie bardziej postarac - przeciez w koncu placi sie za ich produkt mase kasy nie poto by dostac migajace brzydactwo. Nie wiem jak to wyglada w wersji 8 ale chyba nadal nic sie nie zmienilo.
Jak ktos ma jakies doswiadczenia w pracy z Sequoia to niech sie podzieli spostrzezeniami.
wyglad sampltude to sprawa otwarta, gdyż dostępne są skiny, kótre potrafią całkowicie zmienić wygląd i komfort pracy w programie, producent oferuje kilka na swojej stronie. jesli mamy czas to można pokusic się o spreparowanie własnego skina.
...wyglad sampltude to sprawa otwarta, gdyż dostępne są skiny, kótre potrafią całkowicie zmienić wygląd i komfort pracy w programie, producent oferuje kilka na swojej stronie. jesli mamy czas to można pokusic się o spreparowanie własnego skina....
A czy ktoś wie dlaczego wtyczki Steinberga chrzanią się w tym programie? Chodzi o np. Virtual Guitarist lub Groove Agent. Jak sobie z tym poradzić? Pytałem o to już dwa razy, ale nikt nie raczył odpowiedzieć...
A czy ktoś wie dlaczego wtyczki Steinberga chrzanią się w tym programie? Chodzi o np. Virtual Guitarist lub Groove Agent. Jak sobie z tym poradzić? Pytałem o to już dwa razy, ale nikt nie raczył odpowiedzieć...

Tam sięgaj, gdzie wzrost nie sięga... :-)

A moze nie raczyl odpowiedziec, bo to tak zajebardzo popularny soft w Polandii i niewielu ma co do powiedzenia w tym temacie...

Tudziez i ja ...

- stevelukather
Dla mnie po Logicu 5,to jest najlepszy soft,co prawda ubolewam nad tym,ze nie ma funkcji audio to midi,wlasciwie tylko tego mi brakuje oraz rozbudowanej edycji midi i sorry wszystkim Cubasowcom ale nawet w SX edycja midi to kolarstwo przy Logicu,wspomniany wyzej AutoTune dziala rewelacyjnie i nie niszczaco(przypomina troche a nawet bardzo Celemony Melodyne),zawodowo likwiduje opoznienia przy pracy z karta UAD 1,na trakach na busie,gdziekolwiek,to samo tyczy sie SIR-a,dziala idealnie,reszte koledzy napisali wyzej.Pozdrawiam SL.