MIDI - jak ustawić synchronizację tempa?

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Karol
MIDI - jak ustawić synchronizację tempa?

Post autor: Karol » czwartek 30 gru 2004, 10:53

Od dłuższego czasu szukam pomocy w tym temacie.

Chciałbym nagrać utwór z instrumentu na komputer przez kabel midi zachowując wszystkie zmiany tempa oraz przyporządkowanie nut do taktów. Jak już wcześniej pisałem kiedy zsynchronizowałem sequencer programowy jako slave a instrument jako master, program zapisywał nuty w odpowiednich miejscach reagując na zmiay tempa ale już nie mógł tych zmian odtworzyć zawsze stosując własne akurat ustawione tempo.

Kiedy ustawiłem instrument jako slave a sequencer jako master, zapisywały się zmiany tempa ale przyporządkowanie do taktów już nie było możliwe bo program nagrywał jednostajnie tak jak na taśmę co jest oczywiste przy takim ustawieniu.

Mam Cubase vst 5 oraz Cakewalk pro 9. Próbowałem też darmowych programów z EIS

Proszę o wytłumaczenie mi krok po kroku na jakimś przykładzie jak można skonfigurować program żeby zmiany tempa się zapisywały i nuty były w odpowiednich miejscach, najlepiej na przykładzie posiadanego przeze mnie lub darmowego pogramu.

Awatar użytkownika
stereophonic
Kontakt:

Re: MIDI - jak ustawić synchronizację tempa?

Post autor: stereophonic » czwartek 30 gru 2004, 11:39

. Jak już wcześniej pisałem kiedy zsynchronizowałem sequencer programowy jako slave a instrument jako master,

-------------------------------------

program zapisywał nuty w odpowiednich miejscach reagując na zmiay tempa ale już nie mógł tych zmian odtworzyć zawsze stosując własne akurat ustawione tempo.

...

Dziwna sprawa ale własnie tak wyobrazałem sobie rozwiazanie twojego problemu , jesli jest inaczej, zachodzi nastepujaca mozliwosc,

Twoj Instrument wysyła tyle informacji na raz ze program nie potrafi ich interpretowac poprawnie , ale to raczej mało prawdopodobnie .

Jest jeszcze jedno roziiazanie, ...... Jesli nagrywasz ten slad , wszystkie informacje zapisane sa jako MIDI na jednej sciezce ., sprobj wyseparowac tylko te dotyczace tempa , hmmm. ZARAZ . własnie wpadłem na takie roziwazanie, Twoj instrument nie czyta komunikatow MIDI dotyczacych zmian tempa, wiec mozliwe ze musisz je gdzies w ustawieniach właczyc , napewno te komunikaty sa wysyłane przez program, . Tak jest w KORG wavestation , mozna właczyc i wyłaczyc mozliwosc czytania poszczegolnych komunikatow MIDI a nawet zmiane ich kanałow, tzn. ze np Tempo jest odbierane przez instrument na zupełnie innym kanale MIDI niz jest wysyłane . Napewnoie twoj problem, nie jest zwiazany z oprogramowaniem, lecz instrumentem. Najelepj widomosci dotycace zmain tempa wsadz na inna sciezke MIDI i kombinuj.
Pozdrawiam Stereophonic

Awatar użytkownika
Piechnik

Re: MIDI - jak ustawić synchronizację tempa?

Post autor: Piechnik » czwartek 30 gru 2004, 13:29

zapytam jeszcze o kwestie formalne:

nagrywamy materiał gdzie instrument ustawiony jest jako master a cubase5 jako slave.

po odtworzeniu nagrania Cubase nie czyta Ci zmian tempa i teraz pytania:

- czy odtwarzasz materiał w cubase z wciśniętym przyciskiem MASTER na pasku transportu?

-czy zaglądałes do MASTERTRACK żeby sprawdzić czy tam sa zapisane jakieś zmainy tempa?

jeśli tak to w grę wchodzi tylko i wyłącznie ustawienie Twojego instrumentu, a jesli nie to koniecznie posprawdzaj to o czym piszę powyżej

pozdrawiam

ODPOWIEDZ