Finale czy Sibelius?

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
jazzy
Finale czy Sibelius?

Post autor: jazzy » środa 19 maja 2004, 23:56

Finale 2004 czy Sibelius 3 ?

Który z tych programów jest lepszy do zapisu fortepianówek, pełnych partytur i aranżacji łącznie z amerykańskimi symbolami akordów.

Awatar użytkownika
oduck

Re: Finale czy Sibelius?

Post autor: oduck » czwartek 20 maja 2004, 01:42

obydwa sa bardzo dobre, oferuja zestaw w eplni profesjonalnych narzedzi do edycji nut, jednak mi bardziej pasuje sibelius ze wzgledu na zdecyodwanie lepszy (bardziej intuicyjny) interfejs, swietnie rozwiazane wpisywanie materialu nutowego (keypad+mysz) i praca z dokumentem podobnie jak ze zwykla kartka papieru (mozna sobie nawet dostosowac material "biurka" i rodzaj "papieru")

ale finale z kolei ponoc (nie mialem okazji sprawdzic) ma lepiej rozwiazane sprawy dotyczace zapisu muzyki tzw wspolczesnej - ale w zasadzie w wersji 3 sibeliusa jest juz chyba wszystk opoprawione w porownaniu z wersja 2, wiec mysle ze ten zarzut odszedl juz do lamusa.

fan dobrego brzmienia ;)

zabojad

Post autor: zabojad » czwartek 20 maja 2004, 03:17

...Finale 2004 czy Sibelius 3 ?

Który z tych programów jest lepszy do zapisu fortepianówek, pełnych partytur i aranżacji łącznie z amerykańskimi symbolami akordów....

W Sibeliusie masz funkcje, ktora rospisuje Ci automatycznie na glosy partyture orkiestrowa. Wczesniej trzeba bardzo dokladnie i starannie wskanowac partyturke...mimo to czesto pojawiaja sie bledy, ktore trzeba poprawiac...

Ale dla tych, ktorzy robia takie rzeczy na zamowienie (za kasiore) jest to blogoslawienstwo...

W Finale natomiast mozesz bez problemu zrobic sobie mida z tego co napislaes lub rozpisales...W Sibeliusie - z tego co sie orientuje to nie ma takiej funkcji lub sa wielkie problemy z jej dzialaniem.....

W moim sorodwisku (w pracy) jest czlowiek, ktory zajmuje sie tym zawodowo..

Wbija nutki i rozpisuje partytury w Sibeliusie - jest duzo wygodniejszy pod tym wzgledem...a midy dla uczniow (graja sobie z orkiestra wirtualna przed probami z zywymi muzykami) robi w Finale....

Sam osobiscie robilem aranze w Filale - ale tylko dlatego, ze sie do niego przyzwyczailem.....
GG: 3639545

Awatar użytkownika
t0m
Kontakt:

Post autor: t0m » czwartek 20 maja 2004, 10:54

......Finale 2004 czy Sibelius 3 ?

Który z tych programów jest lepszy do zapisu fortepianówek, pełnych partytur i aranżacji łącznie z amerykańskimi symbolami akordów....

W Sibeliusie masz funkcje, ktora rospisuje Ci automatycznie na glosy partyture orkiestrowa. Wczesniej trzeba bardzo dokladnie i starannie wskanowac partyturke...mimo to czesto pojawiaja sie bledy, ktore trzeba poprawiac...

pierwsze slysze, uzywalem finale 5 lat temu i posiadal taka funkcje. To jedna z podstawowych funkcji :) Zawsze byla nawet w prostszych edytorach typu Note Whorty Composer czy jakos tak, nie wiem czy to jeszcze istnieje:)

Osobiscie wole sibeliusa, ze wzgledu na interfejsc i grafike nut. 5 lat temu finale mial duuuzo poprostu glupich rozwiazan, juz nie pamietam dokladnie o co chodzilo ale np rozmieszczal zle nuty w takcie przy zapisie kilku glosow na jednej linii... trzeba bylo recznie poprawiac, nie wiem jak jest teraz.

Jeszcze a propos sibeliusa, o ile mi dobrze wiadomo uzywaja go w wydawnictwie Peters :)

Awatar użytkownika
Helmer

Post autor: Helmer » czwartek 20 maja 2004, 11:06

A ja tam wole Finale. Dla mnie wlasnie Finale jest bardziej intuicyjne i ma lepszy interfejs uzytkownika oraz wiele ciekawych i przydatnych funkcji, ktorych nie znajdziesz w Sibeliusie.

Awatar użytkownika
t0m
Kontakt:

Post autor: t0m » czwartek 20 maja 2004, 12:12

...

A ja tam wole Finale. Dla mnie wlasnie Finale jest bardziej intuicyjne i ma lepszy interfejs uzytkownika oraz wiele ciekawych i przydatnych funkcji, ktorych nie znajdziesz w Sibeliusie. ...

jakich na ten przyklad ?

Awatar użytkownika
cool

Post autor: cool » czwartek 20 maja 2004, 12:51

Miałem do czynienia z obydwoma edytorami. Myślę, że wiele zależy od przyzwyczajenia. Zarówno jeden jak i drugi dysponują właściwie wszystkim, co potrzebne w pracy z grafiką nut. Ja przesiadłem się na Finale, i tak już zostało. Pozdrawiam.
Jestem muzykiem z wykształcenia. Zajmuję się kompozycją, aranżuję, i wciąż się uczę... Fascynują mnie możliwości współczesnych programów muzycznych.

Awatar użytkownika
Helmer

Post autor: Helmer » czwartek 20 maja 2004, 13:52

......

A ja tam wole Finale. Dla mnie wlasnie Finale jest bardziej intuicyjne i ma lepszy interfejs uzytkownika oraz wiele ciekawych i przydatnych funkcji, ktorych nie znajdziesz w Sibeliusie. ...

jakich na ten przyklad ?...

Chcesz sie licytowac?!?!? Human Playback, Mic Notation.... itede (nie chce mi sie tego klepac) plus niska cena i ksiazka po polsku!

Awatar użytkownika
t0m
Kontakt:

Post autor: t0m » czwartek 20 maja 2004, 14:53

.........

jakich na ten przyklad ?...

Chcesz sie licytowac?!?!? Human Playback, Mic Notation.... itede (nie chce mi sie tego klepac) plus niska cena i ksiazka po polsku!

...

nie, pytam z ciekawosci, nie uzywalem programow do nut od 5 lat i ciekaw jestem co sie w tej kwestii zmienilo :) moze niedlugo znow zabiore sie za ten temat i bede wiedzial w co sie "wpakowac" :)

pozdro4@ll

zabojad

Post autor: zabojad » czwartek 20 maja 2004, 18:47

pierwsze slysze, uzywalem finale 5 lat temu i posiadal taka funkcje. To jedna z podstawowych funkcji :) Zawsze byla nawet w prostszych edytorach typu Note Whorty Composer czy jakos tak, nie wiem czy to jeszcze istnieje:)

------------------------------

Chyba czegos tu nie rozumiem..chcesz powiedziec, ze 5 lat temu FINALE mial funkcje, ktora pozwalala zeskanowac partyture orkiestrowa i jednym kliknieciem myszki automatycznie rozczepiac te partuture na posczegolne glosy orkiestrowe???

Jezeli tak to przeez tyle lat zylem w jakiejs dziwnej nieswiadomosci??????????????

GG: 3639545

ODPOWIEDZ