Co sądzicie o CubaseSE?
Zaciekawiła mnie informacja o tym, że już niedługo za około 650 pln nabyć będzie można Cubase SE... Muszę przyznać, że myślę o tym poważnie- wiadomo... kasa ;) ... Martwią mnie jednak pewne ograniczenia- nie chcę obudzić się potem z ręką 'w nocniku', dlatego też proszę o opinie, które przydadzą się zapewne również innym osobom rozmyślającym nad tym produktem. Nie ukrywam, że trochę martwi mnie brak możliwości 'niszczącego' nakładania 'obcych' efektów (ja np. chciałbym pracować na PSP vintage warmerze)... nie wiem również, czy w przypadku korzystania z karty 24 bitowej powinienem martwić się o brak możliwości pracy na 32bit float. Z góry dziękuję za opinie- mam nadzieję, że pomogą mi w podjęciu decyzji. Pozdrawiam.
Re: Co sądzicie o CubaseSE?
...Zaciekawiła mnie informacja o tym, że już niedługo za około 650 pln nabyć będzie można Cubase SE... Muszę przyznać, że myślę o tym poważnie- wiadomo... kasa ;) ... Martwią mnie jednak pewne ograniczenia- nie chcę obudzić się potem z ręką 'w nocniku', dlatego też proszę o opinie, które przydadzą się zapewne również innym osobom rozmyślającym nad tym produktem. Nie ukrywam, że trochę martwi mnie brak możliwości 'niszczącego' nakładania 'obcych' efektów (ja np. chciałbym pracować na PSP vintage warmerze)... nie wiem również, czy w przypadku korzystania z karty 24 bitowej powinienem martwić się o brak możliwości pracy na 32bit float. Z góry dziękuję za opinie- mam nadzieję, że pomogą mi w podjęciu decyzji. Pozdrawiam....
Bez urazy. Sądze, ze jezeli nie wiesz jakie ograniczenia posiada SE to GWARANTUJE ci, ze nie wykorzystasz tego co "toto" ma nawet w połowie. Z rególy ludzie którzy potrebują takiego giganta jak SX wiedzą wszystko o nim i to wykorzystują zawczasu.
Dlaczego tak mysle ? Otóż swojego czasu chciałem zakupić Studio CAse i tez martwiłem sie o ograniczneia itp., podczas gdy moje kozystanie z midi opiera sie na :
1. Podpiecie klawiszy do kompa
2. zagranie byle zagrac midii na sciezke
3. wyrównanie tego wsyztskiego
4. podstawienie odpowiedniego brzmienia (o ile od rau nie grałem tym brzmieniem)
5. zgranie tego do audio
W związku z tym, sądze, ze skoro pytasz podobnie do mnie, to i kozystasz zmidi podobnie do mnie :)
Bez urazy. Sądze, ze jezeli nie wiesz jakie ograniczenia posiada SE to GWARANTUJE ci, ze nie wykorzystasz tego co "toto" ma nawet w połowie. Z rególy ludzie którzy potrebują takiego giganta jak SX wiedzą wszystko o nim i to wykorzystują zawczasu.
Dlaczego tak mysle ? Otóż swojego czasu chciałem zakupić Studio CAse i tez martwiłem sie o ograniczneia itp., podczas gdy moje kozystanie z midi opiera sie na :
1. Podpiecie klawiszy do kompa
2. zagranie byle zagrac midii na sciezke
3. wyrównanie tego wsyztskiego
4. podstawienie odpowiedniego brzmienia (o ile od rau nie grałem tym brzmieniem)
5. zgranie tego do audio
W związku z tym, sądze, ze skoro pytasz podobnie do mnie, to i kozystasz zmidi podobnie do mnie :)
Mayewsky
(GG - 4039365)
(GG - 4039365)
Zapoznałem się dokładnie z różnicami, jednak 'materiały reklamowe', a 'opinia użytkowników' (chociażby studio case'a) to dwie różne kwestie... a co do moich pytań, to temat midi akurat się nie pojawił (proszę przeczytaj jeszcze raz o co pytałem)... a wysnuwane przez Ciebie wnioski pominę bez komentarza. Pozdrówki.
...Zapoznałem się dokładnie z różnicami, jednak 'materiały reklamowe', a 'opinia użytkowników' (chociażby studio case'a) to dwie różne kwestie... a co do moich pytań, to temat midi akurat się nie pojawił (proszę przeczytaj jeszcze raz o co pytałem)... a wysnuwane przez Ciebie wnioski pominę bez komentarza. Pozdrówki....
To nie była żaden atak na ciebie, tylko moja rada. Czy pisałes o midi czy nie, to bez znaczenia, bo ja pisałem ogólnie o programie.
Zresztą zapytałes - odpowiedziałem. Mie moja wina, ze odpowiedź ci sie nie spodobala.
To nie była żaden atak na ciebie, tylko moja rada. Czy pisałes o midi czy nie, to bez znaczenia, bo ja pisałem ogólnie o programie.
Zresztą zapytałes - odpowiedziałem. Mie moja wina, ze odpowiedź ci sie nie spodobala.
Mayewsky
(GG - 4039365)
(GG - 4039365)
- harrypotter
...Zapoznałem się dokładnie z różnicami, jednak 'materiały reklamowe', a 'opinia użytkowników' (chociażby studio case'a) to dwie różne kwestie... a co do moich pytań, to temat midi akurat się nie pojawił (proszę przeczytaj jeszcze raz o co pytałem)... a wysnuwane przez Ciebie wnioski pominę bez komentarza. Pozdrówki....
Nie zapominaj o wersji SL, ktora jest posrednia miedzy SE i SX i posiada juz spore mozliwosci. Zreszta, zawsze mozesz kupic na poczatek SE i z czasem zrobic upgrade do wyzszej wersji. A jesli mieszkasz w rozsadnej odleglosci od Warszawy, to proponuje zainwestowac w bilet kolejowy i odwiedzic Audiofactory - bedziesz mogl potestowac samemu.
Nie zapominaj o wersji SL, ktora jest posrednia miedzy SE i SX i posiada juz spore mozliwosci. Zreszta, zawsze mozesz kupic na poczatek SE i z czasem zrobic upgrade do wyzszej wersji. A jesli mieszkasz w rozsadnej odleglosci od Warszawy, to proponuje zainwestowac w bilet kolejowy i odwiedzic Audiofactory - bedziesz mogl potestowac samemu.
Nie ukrywam, że trochę martwi mnie brak możliwości 'niszczącego' nakładania 'obcych' efektów (ja np. chciałbym pracować na PSP vintage warmerze)
a czy w sposób "nieniszczący" te obce efekty można nakładać? mam nadzieję, że tak, bo to by była faktycznie przysłowiowa ręka w nocniku,
chodzi mi po głowie od jakiegoś czasu żeby z zrobic upgrade z cubase vst na se, ale chyba ten drugi mimo że nowszej generacji to pod paroma względami oferuje mniej niż cubase vst, z drugiej strony se jest funkcjonalnie identyczny z sl i sx a sposób edycji (np. partów audio) w tej serii kubusiów jest bez porównania lepszy i wygodniejszy niż w cubase vsti, co jest min. powodem dla którego rzadko z niego korzystam a chcałbym to zmienić, bo mój poczciwy cakewalk proaudio 9, nie jest już w stanie sprostać moim wymaganiom (brak obsługi softsynthów i automatyki) a z kolei na upgrade do sonara to mnie nie stać
a czy w sposób "nieniszczący" te obce efekty można nakładać? mam nadzieję, że tak, bo to by była faktycznie przysłowiowa ręka w nocniku,
chodzi mi po głowie od jakiegoś czasu żeby z zrobic upgrade z cubase vst na se, ale chyba ten drugi mimo że nowszej generacji to pod paroma względami oferuje mniej niż cubase vst, z drugiej strony se jest funkcjonalnie identyczny z sl i sx a sposób edycji (np. partów audio) w tej serii kubusiów jest bez porównania lepszy i wygodniejszy niż w cubase vsti, co jest min. powodem dla którego rzadko z niego korzystam a chcałbym to zmienić, bo mój poczciwy cakewalk proaudio 9, nie jest już w stanie sprostać moim wymaganiom (brak obsługi softsynthów i automatyki) a z kolei na upgrade do sonara to mnie nie stać
Jestem absolwentem ASP w Krakowie, a więc jestem z innej branży :) Tworzenie muzyki traktuję jako hobby (bardzo ważne dla mnie hobby!).
Kochani. najwazniejsze pytanie: do jakich celów potrzebujecie i czy/ wybaczcie/ praca ma sie w pelni opierac na legalnym sofcie.
Jako host za 650 zeta to prawda...niemalze darmo. ale w pakiece Studio Case jest Halion, D'cota, Grove Agent i rewelacyjny Grand...wiem, wiem w wersji zgola 'lajtowej' ale ...legalne w pelni.
Piszecie o automatyce, niszcząco- nieniszczącym...
Mam Studio Case...i tak jak pisał jeden z przedmówców: do jakiego stopnia potrzebne są te udoskonalenia co ma SX. 2.0? Jestem zachwycony działaniem tego kompendium i pamietajcie, ze upgrady do wersji SE /Halion ...itd/ sa o 15% tansze. Jednorazowo wydajecie okolo 1000 zeta, ale na przyszlosc macie sporo w kieszeni. Na dzisiaj place tylko 700 zeta i ma SL 2.0...tylko kase zbierac trzeba.
A przy odrobinie szczescia Audiofactory zrobi wam taki prezent jak mi: za kupienie StudioCase w okresie 6 dni /od momentu oferty/ dostalem Reaktor Session za darmolka.
Juz o tym pisalem na forum. Wracając do tematu: WARTo kupic cały pakiet Studio Case...macie homerecording od reki bez dodatkowych synthow. nawet i pakiet Composer Set do Halion brzmi całkiem, całkiem.
Moze mam male wymagania, ale piractwo wraz ze starym rokiem 2003 kopnąłem w zadek i cały mój kompik az lsni od dziewictwa i czystosci...legalny Wondows oczywiscie tez.
Powtarzam: nie oskarzam nikogo o piractwo, celem tego postu jest namówienie do kupna pakietu...nie, nie mam znajomych w Audio Factory./...a cholera szkoda/ czy to przeklenstwo?
Pozdrawiam. Pytajcie, z przyjemnoscia odpowiem.
Jako host za 650 zeta to prawda...niemalze darmo. ale w pakiece Studio Case jest Halion, D'cota, Grove Agent i rewelacyjny Grand...wiem, wiem w wersji zgola 'lajtowej' ale ...legalne w pelni.
Piszecie o automatyce, niszcząco- nieniszczącym...
Mam Studio Case...i tak jak pisał jeden z przedmówców: do jakiego stopnia potrzebne są te udoskonalenia co ma SX. 2.0? Jestem zachwycony działaniem tego kompendium i pamietajcie, ze upgrady do wersji SE /Halion ...itd/ sa o 15% tansze. Jednorazowo wydajecie okolo 1000 zeta, ale na przyszlosc macie sporo w kieszeni. Na dzisiaj place tylko 700 zeta i ma SL 2.0...tylko kase zbierac trzeba.
A przy odrobinie szczescia Audiofactory zrobi wam taki prezent jak mi: za kupienie StudioCase w okresie 6 dni /od momentu oferty/ dostalem Reaktor Session za darmolka.
Juz o tym pisalem na forum. Wracając do tematu: WARTo kupic cały pakiet Studio Case...macie homerecording od reki bez dodatkowych synthow. nawet i pakiet Composer Set do Halion brzmi całkiem, całkiem.
Moze mam male wymagania, ale piractwo wraz ze starym rokiem 2003 kopnąłem w zadek i cały mój kompik az lsni od dziewictwa i czystosci...legalny Wondows oczywiscie tez.
Powtarzam: nie oskarzam nikogo o piractwo, celem tego postu jest namówienie do kupna pakietu...nie, nie mam znajomych w Audio Factory./...a cholera szkoda/ czy to przeklenstwo?
Pozdrawiam. Pytajcie, z przyjemnoscia odpowiem.
musze zaczac traktowac siebie powazniej
Hej! Dziękuję za odpowiedzi... Pozwolę sobie jeszcze podtrzymac dwa pytania... czy mogę wykonać w Cubase SE operację 'niszczącą' na pliku audio przy użyciu zewnętrznych pluginów np. Vintage Warmera? (również planuję jego zakup, a tak musiałbym pomyśleć jeszcze o np. Wave lab lite, aby w nim to wykonywać...)... a prezent reaktor sessions za 'darmolka'.... WOW!... ja za to mógłbym się nająć na sprzątanie AF, parzenie herbatki i podlewanie kwiatków
... a co do poziomu wykorzystania Cubase, to oczywiście trudno jest wykorzystać ilość wszystkich insertów sendów, itp w wersji SX... dlatego też zainteresowałem się wersją SE- potrzebuję się w pełni usamodzielnić, a poza pięniędzmi na soft muszę wydać również trochę na hardware... kwestia legalności oczywiście jest prosta- czysty jak łza komputer to podstawa... martwię się jeszcze różnicą pomiędzy 24bit a 32bit float - nie wiem, jak 'praktycznie' przekłada się to na różnicę w jakości dźwięku podczas nagrań i czy ma to jakieś znaczenie przy korzystaniu z karty 24 bitowej... czy ma to znaczenie np. przy późniejszej obróbce?... Jeżeli ktoś zna jeszcze jakieś 'minusy' Cubase SE, które sprawiają problem przy pracy, to proszę dać znać
Pozdrawiam.

...a co do "celów" nagrań, to określę to w ten sposób: nie absorbujące zbyt wielkiej ilości śladów oraz niewymagające zbyt dużej ilości insertów, sendów, o dźwięku dookólnym już nie wspominając...
To czyli ten SE jest odchudzoną wersją SL? Jeśli tak to wie ktoś czym dokładnie różnią się od siebie obie wersje?
A może lepiej poczekać do wakacji, kiedy to Audio Factory może znów obniżyć o połowe cene SL-a...
Teraz bym się nie zastanawiał...
A może lepiej poczekać do wakacji, kiedy to Audio Factory może znów obniżyć o połowe cene SL-a...