Instalacja oprogramowania

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
cool
Instalacja oprogramowania

Post autor: cool » środa 10 mar 2004, 10:02

Bardzo proszę o podpowiedź, czy instalując programy muz. należy dokonywać tej instalacji zawsze na partycji systemowej C? Czy może lepiej jest dokonywac instalacji na innej partycji...Mam dysk 120GB, podzielony na kilka partycji. Systemowa ma 15GB, D i E mają po 40GB.
Jestem muzykiem z wykształcenia. Zajmuję się kompozycją, aranżuję, i wciąż się uczę... Fascynują mnie możliwości współczesnych programów muzycznych.

Awatar użytkownika
Haall

Re: Instalacja oprogramowania

Post autor: Haall » środa 10 mar 2004, 10:18

Spotkałem się z różnymi szkołami w tym temacie. Z moich doświadczeń z PC-tami i Windowsem (nie piszesz jaki masz komp i system) wynika, że im więcej jest zainstalowanych programów na partycji z systemem, tym bardziej jest on zamulony i podatny na wywalanie. Ja mam zrobione tak: C: 3 GB na system (i nic więcej tam nie ma), D: 37 GB na programy i inne "potrzebne" rzeczy, E: osobny dysk 40 GB na ścieżki audio.

Pozdrawiam.

Jestem muzykiem...

Awatar użytkownika
cool

Post autor: cool » środa 10 mar 2004, 10:40

...Spotkałem się z różnymi szkołami w tym temacie. Z moich doświadczeń z PC-tami i Windowsem (nie piszesz jaki masz komp i system) wynika, że im więcej jest zainstalowanych programów na partycji z systemem, tym bardziej jest on zamulony i podatny na wywalanie. Ja mam zrobione tak: C: 3 GB na system (i nic więcej tam nie ma), D: 37 GB na programy i inne "potrzebne" rzeczy, E: osobny dysk 40 GB na ścieżki audio.

Pozdrawiam.

...

Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź. Mam rozumieć, że programy dobrze jest zainstalować na osobnej partycji, a ewentualne efekty pracy czyli projekty, gotowe wavy, midi itd. wysyłac do odzielnej partycji.
Jestem muzykiem z wykształcenia. Zajmuję się kompozycją, aranżuję, i wciąż się uczę... Fascynują mnie możliwości współczesnych programów muzycznych.

Awatar użytkownika
harrypotter

Post autor: harrypotter » środa 10 mar 2004, 11:36

......Spotkałem się z różnymi szkołami w tym temacie. Z moich doświadczeń z PC-tami i Windowsem (nie piszesz jaki masz komp i system) wynika, że im więcej jest zainstalowanych programów na partycji z systemem, tym bardziej jest on zamulony i podatny na wywalanie. Ja mam zrobione tak: C: 3 GB na system (i nic więcej tam nie ma), D: 37 GB na programy i inne "potrzebne" rzeczy, E: osobny dysk 40 GB na ścieżki audio.

Pozdrawiam.

...

Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź. Mam rozumieć, że programy dobrze jest zainstalować na osobnej partycji, a ewentualne efekty pracy czyli projekty, gotowe wavy, midi itd. wysyłac do odzielnej partycji....

Instalacja programow na innej partycji nie ma sensu, gdyz jesli padnie system operacyjny i tak musisz wszystkie programy instalowac od nowa. A za zamulenie systemu odpowiada ilosc wpisow w rejestrze (tj. ilosc zainstalowanego softu) a nie miejsce instalacji programow.

Trzymaj system i programy na C, a wszelkie dane na D (lub kolejnych).

Awatar użytkownika
cool

Post autor: cool » środa 10 mar 2004, 12:36

J.........Spotkałem się z różnymi szkołami w tym temacie. Z moich doświadczeń z PC-tami i Windowsem (nie piszesz jaki masz komp i system) wynika, że im więcej jest zainstalowanych programów na partycji z systemem, tym bardziej jest on zamulony i podatny na wywalanie. Ja mam zrobione tak: C: 3 GB na system (i nic więcej tam nie ma), D: 37 GB na programy i inne "potrzebne" rzeczy, E: osobny dysk 40 GB na ścieżki audio.

Pozdrawiam.

...

Dziękuję Ci bardzo za odpowiedź. Mam rozumieć, że programy dobrze jest zainstalować na osobnej partycji, a ewentualne efekty pracy czyli projekty, gotowe wavy, midi itd. wysyłac do odzielnej partycji....

Instalacja programow na innej partycji nie ma sensu, gdyz jesli padnie system operacyjny i tak musisz wszystkie programy instalowac od nowa. A za zamulenie systemu odpowiada ilosc wpisow w rejestrze (tj. ilosc zainstalowanego softu) a nie miejsce instalacji programow.

Trzymaj system i programy na C, a wszelkie dane na D (lub kolejnych).

...J

Jeśli tak, to partycja systemowa powinna być jak największa...**********************

Awatar użytkownika
Haall

Post autor: Haall » środa 10 mar 2004, 13:27

Tak jak napisałem - spotkałem się z różnymi szkołami w tym temacie. Swoją wypowiedź oparłem tylko i wyłącznie na własnych doświadczeniach z PC-tami i systemem Windows. Znam przypadki działania (bez większych problemów) wszystkiego na jednej partycji, ja jednak lubię mieć porządek więc nie traktujcie mojego podziału, jako cudownego przepisu. Poza tym:

- nie wszystkie programy po formatowaniu partycji systemowej trzeba instalowac od nowa;

- im mniejsza partycja systemowa, tym mniej czasu schodzi się na formatowanie, defragmentację itp.;

- w moim przypadku formatowanie partycji C: nie powoduje utraty danych zapisywanych przez programy w swoich katalogach, np. pliki ustawień, wszelkie configi, txty itp.;

Poza tym można na partycji D: zrobić "ducha" partycji C: i po formatowaniu "w moment" odzyskać poprzedni stan systemu, ale jakoś nie mam zaufania do tego typu praktyk.

Pozdrawiam.

Jestem muzykiem...

Awatar użytkownika
mysza

Post autor: mysza » środa 10 mar 2004, 13:48

Poza tym można na partycji D: zrobić "ducha" partycji C: i po formatowaniu "w moment" odzyskać poprzedni stan systemu, ale jakoś nie mam zaufania do tego typu praktyk.

...mialem "ducha" partycji C do pewnego czasu...rzeczywiscie wygodne to jest bo mozesz w kazdej chwili odzyskac widok obrazu dysku C ale zrezygnowalem z tego gdy w "duchu" zrobila mi sie wylegarnia wirusow i po reinstalacji system zwrajowal....Mialem tak przy 98 se!Od jakiegos czasu korzystam z XP nie robiac kopii partycji systemowej i jak na razie nic sie nie dzieje,nawet nie mialem(odpukac) zadnego "smiecia" w sytemie...Co do defragmentacji to jesli sie ma duzy dysk C to trzeba to robic regularnie a za kazdym nastepnym razem bedzie szlo juz szybciej....

[addsig]
-->play your reason system<--

Awatar użytkownika
Jackart

Post autor: Jackart » środa 10 mar 2004, 14:16

Harry bezwzglednie ma rację - dodajmy do tego że nawet jesli program zainstalujemy poza C: to jego biblioteki i tak instalują się w katalogu windows/system lub system32 (w zależnosci od wersji)

wprawdzie nie ma optymalnego rozwiazania ale 3Gb na C: tochyba zbyt mało jesli to Windows 98 to przy 512Mb RAM plik wymiany winien miec 768Mb, Windows ponad 320 do tego sterowniki, biblioteki - ( może się zdarzyc java itd + nowy DrectX - po kilku miesiącach rozrosnie się system backup, co chwilę trzeba będzie czyścić foldery tymczasowe i okaże się że zostało 300MB wolnego miejsca i partycja co chwilę się defragmentuje.

W przypadku Windows XP sprawa wyglada jeszcze gorzej bo na dzień dobry system zajmie 1,5Gb przy kazdej instalacji utworzy backup ( kopię przywracania systemu) i po zawodach

Oczywiscie pewne foldery można czyścić - ale wymaga to pewnej wiedzy.

Ogolnie podział dysku na partycje to temat rzeka

A preferencje mogą byc bardzo rózne

Inne gdy korzystamy z Cubase jako sekwencera wykorzystujacego wirtualne syntezatory, inne gdy tenże sam Cubase obsługuje sampler z bogata biblioteką próbek a jeszcze inne gdy Cubase słuzy jako wieloślad odtwarzający kilka bądź kilkanacie śladów audio

Awatar użytkownika
Jackart

Post autor: Jackart » środa 10 mar 2004, 14:30

Być może jeden z wątków z mojej wypowiedzi nie jest całkowicie czytelny,

dlatego tez jeszcze raz pragnę zauważyć, że wprawdzie małą partycję szybciej się defragmenuje niż dużą - zgoda, ale przy jej zapełnieniu w 80%-90% danymi fragmentacja następuje dużo szybciej niż w przypadku partycji nie tak gęsto upakowanej - jeszcze wieksze spadki wydajnosci zauwazymy kiedy nie zdefiniujemy w Win ( dotyczy 98) pliku wymiany i systemow bedzie przyporzadkowywał mu całe wolne miejsce, a miejsca tego na dysku zacznie brakować. Swoja drogą fachowcy polecają modyfikacje rejestru zmierzajace do umieszczania pliku wymiany w miejscu o najkrótszym czasie dostepu do danych.

Awatar użytkownika
astro

Post autor: astro » środa 10 mar 2004, 15:01

Dajcie jakąś prostą recepte muzykom którzy wiedzą że komputer powienien posiadać procesor, ram, dysk i kartę muzyczną , a o plikach wymiany pierwszy raz słyszą.
Arek - Radzyń Podlaski

ODPOWIEDZ