VST The Grand & Virtual Guitarist Electric Edition

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
Eustachy_Motyka
VST The Grand & Virtual Guitarist Electric Edition

Post autor: Eustachy_Motyka » sobota 28 lut 2004, 20:42

Zainstalowałem wtyczkę vst Steinberg The Grand, wszystko pięknie (bez żadnych błędów), odpaliłem Cubase SX 2.0, wskakuję w okienko do aktywowania instrumentów vst, a tam nie ma Grand'a.

Taki sam przypadek miałem instalując wczoraj Virtual Guitarist Electric Edition. Ktoś się orientuje co się dzieje? Może trzeba jakoś ręcznie dodać te wtyczki?

Awatar użytkownika
Eustachy_Motyka

Re: VST The Grand & Virtual Guitarist Electric Edition

Post autor: Eustachy_Motyka » sobota 28 lut 2004, 23:45

Oki doki! Zlokalizowałem Grand'a. Okazało się, że nie jest to typowy instrument (jak na początku myślałem), ale wtyczka DirectX. Jest więc w menu Audio/Plug-ins/DirectX/TheGrand, a nie VST Instruments.

Ale to nie koniec moich problemów. :(

Raz mi się Grand uruchomił, ale wszystkie inne próby uruchomienia kończą się komunikatami: "Sorry, but there is not enough memory to run The Grand" i po kliknięciu OK zaraz drugi - "The Grand can't find the request filter. Did you move the Plug-in file?".

Komputer mam lepszy niż minimum wymagane przez program, a plików żadnych nie ruszałem. Resety też nic nie pomogły. :(

Max_to_max

Post autor: Max_to_max » niedziela 29 lut 2004, 00:01

...próby uruchomienia kończą się komunikatami:

"Sorry, but there is not enough memory to run The Grand"

Komputer mam lepszy niż minimum wymagane przez program,

Wydaje mi się że jeśli wyświetla się komunikat typu "not enough memory"

to znaczy że Twój komputer jednak ma zamało pamiętci RAM. Z tego co wiem to GrandPiano startuje dopiero z pamięcią PONAD 512Mb, mimo że w minimalnych wymaganiach jest podane 512Mb :(

Pozdrawiam

Bartek

Awatar użytkownika
Eustachy_Motyka

Post autor: Eustachy_Motyka » niedziela 29 lut 2004, 00:33

Minimum podane przez producenta to 256MB (tyle mam), a zalecane 512 Mb. Mój procesor to 1,5 GHz, a minimum jest 400 MHz.

Max_to_max

Post autor: Max_to_max » niedziela 29 lut 2004, 02:15

...Minimum podane przez producenta to 256MB (tyle mam), a zalecane 512 Mb. Mój procesor to 1,5 GHz, a minimum jest 400 MHz....

Na 256Mb - zapomnij o Grand! :( Niestety... Sam windows zajmuje ponad 256Mb A Grand ma pliki w granicach 600Mb. Fakt nie wgrywa ich całych do pamięci ale i tak wymaga tyle... Myślę że najmarniej to 750 MB i powinno pójść...

Pozdrawiam

Bartek

Gizmo

Post autor: Gizmo » niedziela 29 lut 2004, 10:35

...Myślę że najmarniej to 750 MB i powinno pójść...

Pozdrawiam

Bartek

...

Nie do końca, przy 512 MB Ramu Grand spokojnie pójdzie.

Uwaga do Eustachego: spróbuj zauważyć czy po ponownym otwarciu projektu, z nagraną fazą "na brzmieniu" Granda", instrument ten nie gra w innej tonacji niż poprzednio. Jeśli tak się stało usuń go z listy instrumentów VST i ponownie dodaj, przypisując go do ścieżki midi.

Oki doki! Zlokalizowałem Grand'a. Okazało się, że nie jest to typowy instrument (jak na początku myślałem), ale wtyczka DirectX. Jest więc w menu Audio/Plug-ins/DirectX/TheGrand, a nie VST Instruments.

Z tego co wiem Grand nie jest wtyczką DirectX (może się mylę, chociaż wątpie). Na 100% w Cubase SX był na liście instrumentów VST. Może dlatego nie chce Ci pójść bo jest przypisany do złej grupy..? Spróbuj przekopiować plik "TheGrand.dll" do ścieżki "..\\Steinberg\\Vstplugins" i jeszcze raz odpalić Cubase. Zobacz czy aby na pewno nie będzie go wtedy na liście instrumentów VST. Pozdrawiam

Gizmo

Post autor: Gizmo » niedziela 29 lut 2004, 10:39

...Spróbuj przekopiować plik "TheGrand.dll" do ścieżki "..\\Steinberg\\Vstplugins" i jeszcze raz odpalić Cubase. Zobacz czy aby na pewno nie będzie go wtedy na liście instrumentów VST. Pozdrawiam...

Oczywiście potem spróbuj go odpalić (The Grand) z pod Cubase SX 2.0, zapomniałem dodać:) Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Eustachy_Motyka

Post autor: Eustachy_Motyka » niedziela 29 lut 2004, 13:18

Z tego co wiem Grand nie jest wtyczką DirectX (może się mylę, chociaż wątpie). Na 100% w Cubase SX był na liście instrumentów VST. Może dlatego nie chce Ci pójść bo jest przypisany do złej grupy..? Spróbuj przekopiować plik "TheGrand.dll" do ścieżki "..\\Steinberg\\Vstplugins" i jeszcze raz odpalić Cubase. Zobacz czy aby na pewno nie będzie go wtedy na liście instrumentów VST. Pozdrawiam...

Właśnie też się dziwiłem, bo Grand u mnie występował jako Insert do ścieżki audio, a nie jako instrument do ścieżki midi. Zrobiłem tak jak polecałeś. ale przy ładowaniu Cubase znowu mi wyskoczył komunikat o braku pamięci.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Póki nie dokupię RAM'u dam sobie spokój z tym.

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ