NI Battery - jak zgrać pojedyncze ślady?

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
leny
Kontakt:
NI Battery - jak zgrać pojedyncze ślady?

Post autor: leny » poniedziałek 16 lut 2004, 10:19

Witam..

Czy jest szansa, aby za jednym razem zrzucić (Battery+Cubase VST) każde brzmienie perkusji na osobnej ścieżce audio? I nie chodzi mi o wyprowadzenie tego na zewnątrz, bo mam 2 kanałową kartę muz., więc się nie da :) Mam na myśli bardziej softwarowe rozwiązanie.

Proszę o rade. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
msieczko

Re: NI Battery - jak zgrać pojedyncze ślady?

Post autor: msieczko » poniedziałek 16 lut 2004, 10:43

napisz dokładniej o co Ci chodzi - czy chcesz mieć (jako rezultat tej operacji) osobne ślady z poszczególnymi elementami perkusji (np. stopa, werbel itp) ?? i do czego to ma służyć - czy do Twojej pracy w sekwencerze - czy też chcesz zrobić taki esport i zanieść pliki do innego komputera (bez battery) ?
Warszawa - 'home' studio

Awatar użytkownika
leny
Kontakt:

Post autor: leny » poniedziałek 16 lut 2004, 10:52

...napisz dokładniej o co Ci chodzi - czy chcesz mieć (jako rezultat tej operacji) osobne ślady z poszczególnymi elementami perkusji (np. stopa, werbel itp) ? i do czego to ma służyć - czy do Twojej pracy w sekwencerze - czy też chcesz zrobić taki esport i zanieść pliki do innego komputera (bez battery) ?...

Jasne, już mówię:

Chcę zostać w sekwencerze, mieć pojedyncze (odseparowane) ścieżki audio - stopa, werbel, itd. Wiem jak to zrobic, ale nie za jednym zamachem.

Dzięki z góry za podpowiedź.

Awatar użytkownika
msieczko

Post autor: msieczko » poniedziałek 16 lut 2004, 11:07

obawiam sie, że za jednym zamachem się nie da - trzeba raczej wykonać mixdown dla każdego wyjścia VSTi osobno. Zapytałem Cię po co Ci te ślady bo - przecież jeżeli chcesz posłużyć się efektami to można je zapiąć na wyjściach VSTi (bez konieczności eksportu), no chyba że chcesz je przenieść na inny system - no to wtedy tylko eksport.

W sumie jak się dobrze zastanowić to można by napisać macro które to zrobi - niektóre sekwencery mają takie opcje
Warszawa - 'home' studio

Awatar użytkownika
leny
Kontakt:

Post autor: leny » poniedziałek 16 lut 2004, 11:13

...obawiam sie, że za jednym zamachem się nie da - trzeba raczej wykonać mixdown dla każdego wyjścia VSTi osobno. Zapytałem Cię po co Ci te ślady bo - przecież jeżeli chcesz posłużyć się efektami to można je zapiąć na wyjściach VSTi (bez konieczności eksportu), no chyba że chcesz je przenieść na inny system - no to wtedy tylko eksport.

W sumie jak się dobrze zastanowić to można by napisać macro które to zrobi - niektóre sekwencery mają takie opcje...

W sumie, to masz racje z tymi efektami, tyle, że jeśli chciałbym na jedno uderzenie werbla dać inny np. pogłos, a na drugie jeszcze inny, to już nie jest takie proste za pomocą efektu VST. Ale tak....na końcu chcę mieć wszustkie ślady odobno i "zrobić" je w jakimś edytorze audio.

A co do makr. Nie próbowałem pisać-heh, przynajmniej nie w Cubase, ale może warto się temu przyjrzeć.

Dzięki za odp. Pozdrówka.

Awatar użytkownika
Zone

Post autor: Zone » poniedziałek 16 lut 2004, 17:34

Ale jest taka możliwość, ale nie wiem jak to wygląda w przypadku Cubase. W Logic Audio wygląda to w ten sposób, że uruchamiasz Battery w trybie Mulichannel. Nastepnie w opcjach samplera wybierasz ilosc wyjść, przypisując dla różnych próbek, różne wyjścia. Następnie na Auxach w mikserze wybierasz jako wejście poszczególne wyjścia z Battery. Piszę to bo może w Cubase wygląda to podobnie.

Pozdrawiam/Zone
Sanok

Awatar użytkownika
leny
Kontakt:

Post autor: leny » wtorek 17 lut 2004, 12:37

...Ale jest taka możliwość, ale nie wiem jak to wygląda w przypadku Cubase. W Logic Audio wygląda to w ten sposób, że uruchamiasz Battery w trybie Mulichannel. Nastepnie w opcjach samplera wybierasz ilosc wyjść, przypisując dla różnych próbek, różne wyjścia. Następnie na Auxach w mikserze wybierasz jako wejście poszczególne wyjścia z Battery. Piszę to bo może w Cubase wygląda to podobnie.

Pozdrawiam/Zone ...

Dzięki, ze podsunąłeś mi ten pomysł, ponieważ z logicznego punktu widzenia w Cubase też nie powinno być problemu z takim podejściem do sprawy. Dziś spróbuję - obaczym.

Pozdrawiam

-->TomTylor<--

ODPOWIEDZ