tak to wolanie o pomoc;)dwie sprawy:
1.jak nagrywac ruchy galek w reasonie(przypuscmy,ze od poczatku do konca trwania patterny chce sie bawic korekcja)w helpie nie ma nic o tym,ba nie ma nic o nagrywaniu
2.komus moze wydac sie to smieszne,ale nie moge rozgryzc trybu rewire,chcialbym na kazdej osobnej sciezce audio w cubase/nuendo,miec instrument z reasona(btw sekwencer reasona to jego zdecydowanie najslabsza strona,ale mniemam ze wlasnie w tym celu jest rewire)wiec podlaczam kazdy na na wyjscia hardware interface tak jak mi kaza w helpie,potem aktywuje je w cubase i ??gdzie one sa,jak to zrobic???
bede dzwieczny za szybka pomoc,pozdrawiam
Reason 2.5 - pomocy!
Re: Reason 2.5 - pomocy!
...tak to wolanie o pomoc;)dwie sprawy:
1.jak nagrywac ruchy galek w reasonie(przypuscmy,ze od poczatku do konca trwania patterny chce sie bawic korekcja)w helpie nie ma nic o tym,ba nie ma nic o nagrywaniu
Pobierznie przejrzałem helpa i chyba masz rację. Ale podam ci sposób jak zrobić automatykę miksera.
1. Utwórz sobie dodatkową ścieżkę Create Sequencer Track.
2. Ustaw dla niej, że będzie to "Mixer" z listy rozwijalnej.
3. Teraz jak prawym przyciskime myszy klikniesz na którymś z potencjometrów na mikserze toe otworzy się menu i w nim będzie aktywna opcja Edit Automation.
4. Po jej wybraniu wokół tego pokrętła pojawi się czerwona obwódka symbolizująca automatykę na danym pokrętle. A jak wejdziesz w tryb aranżacji danego śladu miksera Switch to Arrange Mode zostanie dodana linia kontrolera i wtedy można sobie rysować myszką automatykę.
komus moze wydac sie to smieszne,ale nie moge rozgryzc trybu rewire,chcialbym na kazdej osobnej sciezce audio w cubase/nuendo,miec instrument z reasona(btw sekwencer reasona to jego zdecydowanie najslabsza strona,ale mniemam ze wlasnie w tym celu jest rewire)
Niekoniecznie i nie powiedziałbym, że sekwencer reasona to słaba strona. Wręcz przeciwnie to, że jest razem wszystko pięknie zintegrowane z jego syntezatorami i instrumentami to genialna rzecz.
wiec podlaczam kazdy na na wyjscia hardware interface tak jak mi kaza w helpie,potem aktywuje je w cubase i ?gdzie one sa,jak to zrobic???
Przede szystkim kolejność jest następująca:
1. Najpierw uruchamiasz sekwencer.
2. Uaktywniasz tryb rewire i poszczególne jego kanały. W menu musisz poszukać opcji rewire. Po prostu musisz ukatywnić poszczególne ślady.
3. Uruchamiasz Reasona, który gdy wykryje otware porty rewire w Cubase rozpoczyna z nim komunikację i przestawia się w tryb rewire.
Powodzenia
Pobierznie przejrzałem helpa i chyba masz rację. Ale podam ci sposób jak zrobić automatykę miksera.
1. Utwórz sobie dodatkową ścieżkę Create Sequencer Track.
2. Ustaw dla niej, że będzie to "Mixer" z listy rozwijalnej.
3. Teraz jak prawym przyciskime myszy klikniesz na którymś z potencjometrów na mikserze toe otworzy się menu i w nim będzie aktywna opcja Edit Automation.
4. Po jej wybraniu wokół tego pokrętła pojawi się czerwona obwódka symbolizująca automatykę na danym pokrętle. A jak wejdziesz w tryb aranżacji danego śladu miksera Switch to Arrange Mode zostanie dodana linia kontrolera i wtedy można sobie rysować myszką automatykę.
komus moze wydac sie to smieszne,ale nie moge rozgryzc trybu rewire,chcialbym na kazdej osobnej sciezce audio w cubase/nuendo,miec instrument z reasona(btw sekwencer reasona to jego zdecydowanie najslabsza strona,ale mniemam ze wlasnie w tym celu jest rewire)
Niekoniecznie i nie powiedziałbym, że sekwencer reasona to słaba strona. Wręcz przeciwnie to, że jest razem wszystko pięknie zintegrowane z jego syntezatorami i instrumentami to genialna rzecz.
wiec podlaczam kazdy na na wyjscia hardware interface tak jak mi kaza w helpie,potem aktywuje je w cubase i ?gdzie one sa,jak to zrobic???
Przede szystkim kolejność jest następująca:
1. Najpierw uruchamiasz sekwencer.
2. Uaktywniasz tryb rewire i poszczególne jego kanały. W menu musisz poszukać opcji rewire. Po prostu musisz ukatywnić poszczególne ślady.
3. Uruchamiasz Reasona, który gdy wykryje otware porty rewire w Cubase rozpoczyna z nim komunikację i przestawia się w tryb rewire.
Powodzenia
ok,wykryl porty wszystko ok,ale nie moge przyporzadkowac np.audio track3 channelowi3 z reasona,kiedy wchodze w vst channel settings w nuendo(czyli inserty,eq,fx)dla audio track 1 i ustawiam selected channel na 3 to smiga ale jak zamykam to okno wracajac do glownego ekranu to znowu audio3 ktore nie gra...i jescze jedno,od poczatku moze:) tworze project empty,nawet jesli nie stworze zadnej sciezki po nacisnieciu play zaczyna grac sekwencja reasona,moje pytanie jak i czy sie da doprowadzic do takiego stanu,ze kazdej sciezce odpowiada inny instrument z reasona i widze zapis fali(bo narazie po stworzeniu sciezki i probie nagrania nawet calosci,nie mowiac juz o oddzielnych instr.,po prostu jakby nie byla sygnalu,linia prosta:)niewiem pierwszy raz uruchomilem tryb rewire,moze tak ma byc?ja jednak wolalbym widziec kazda sciezke jak to ma miejsce przy normalnej sekwencji wielosladowej w cubusiu
dzieki wielkie za wskazowki,zawsze probuje sam na wszystkie sposoby dojsc ale tu mi wyraznie nie idzie;)
dzieki wielkie za wskazowki,zawsze probuje sam na wszystkie sposoby dojsc ale tu mi wyraznie nie idzie;)
A czy w manualu nie ma nic na ten temat?
1. co do nagrywania automatyki to tak jak mowi kolega wyzej (zwroc uwage na to zeby znacznik "midi in" (czyli ta wtyczka DIN :)) byl zawsze na danym tracku zaznaczony, bo ja nie ma to nie nagrasz a szczegolnie jak chcesz to robic myszka "in real time" a nie bawic sie olowkiem i rysowac)
2. zeby miec oddzielne kanaly w Rewire w "reason hardware interface" czyli tym najwyzszym module podpinasz kabelkami kazdy instrument tak jakbys wogole nie uzywal miksera (masz 64 wejscia) bo inaczej bedziesz mial tylko 2kanaly z miksera w Rewire.
pozdro Qmann
2. zeby miec oddzielne kanaly w Rewire w "reason hardware interface" czyli tym najwyzszym module podpinasz kabelkami kazdy instrument tak jakbys wogole nie uzywal miksera (masz 64 wejscia) bo inaczej bedziesz mial tylko 2kanaly z miksera w Rewire.
pozdro Qmann
pozdro Qmann...
to akurat wiem i sa juz podlaczone
pozdro Qmann...
to akurat wiem i sa juz podlaczone