Pliki "ses" - czym je odczytać ?

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Gizmo
Pliki "ses" - czym je odczytać ?

Post autor: Gizmo » piątek 26 gru 2003, 18:53

Witajcie, dostałem materiał, którego projekt miksu zapisany jest w postaci pliku z rozszerzeniem "ses". Próbowałem go odczytać pod Cool Edit Pro - ale bez rezultatu. Kiedy podpatrzyłem w notatniku zawartość pliku (tryb tekstowy) można było w niektórych miejscach przeczytać: BcSessionManager, BcInsertManager, itp. Czy wiecie czym mógłbym odczytać te pliki lub wyeksportować do formatu np.: Cubase ? Z góry bardzo dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Re: Pliki "ses" - czym je odczytać ?

Post autor: matiz » piątek 26 gru 2003, 18:59

projekt miksu zapisany jest w postaci pliku z rozszerzeniem "ses".

Session 8 kiedys, teraz raczej Pro-Tools

Bedzie ciezko, darmowych narzedzi nie ma, niestety.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » piątek 26 gru 2003, 19:03

Nie, przepraszam, Pro-Tools ma rozszerzenie .pts. Tak wiec zostaje Session8 albo cos calkiem innego.

Gizmo

Post autor: Gizmo » piątek 26 gru 2003, 19:59

...Nie, przepraszam, Pro-Tools ma rozszerzenie .pts. Tak wiec zostaje Session8 albo cos calkiem innego....

Dziękuję za pomoc. Mam pytanko napisałeś, że darmowych narzędzi nie ma - w jakie wobec tego narzędzia komercyjne powinienem się zaopatrzyć by móc odczytać ten format - byłbym wdzięczny za podanie: nazwy firmy, nazwy produktu i co najważniejsze nazwy dystrybutora tego softu w Polsce lub namiar na sklep gdzie mógłbym to kupić. A może jeszcze ktoś ma jakieś pomysły ? Pozdrawiam

Awatar użytkownika
hardstep

Post autor: hardstep » piątek 26 gru 2003, 20:02

Z tego co wiem to sesje z rozszerzeniem "ses" są z CoolEdit'a Pro,a session 8 nie.Jeżeli sesja zapisywana była w CoolPro1,2 to mogą być problemy z odczytaniem w wyższej wersji,też miałem ten problem.Co do innych programów,to podobno są,ale niestety nie wiem jakie to.

Pozdro.Bartek

Gizmo

Post autor: Gizmo » piątek 26 gru 2003, 20:11

...Z tego co wiem to sesje z rozszerzeniem "ses" są z CoolEdit'a Pro,a session 8 nie.Jeżeli sesja zapisywana była w CoolPro1,2 to mogą być problemy z odczytaniem w wyższej wersji,też miałem ten problem.Co do innych programów,to podobno są,ale niestety nie wiem jakie to.

Pozdro.Bartek...

Pod Cool Edit Pro 1,2 nie są odczytywane te pliki - byłem u znajomego, który swojego czasu zakupił ten soft.

Awatar użytkownika
oneman

Post autor: oneman » piątek 26 gru 2003, 21:47

...Witajcie, dostałem materiał, którego projekt miksu zapisany jest w postaci pliku z rozszerzeniem "ses".

*ses to zapis sesji w programie Adobe Audition - czyli nowa wersja CoolEdita

Awatar użytkownika
oneman

Post autor: oneman » piątek 26 gru 2003, 21:53

......Witajcie, dostałem materiał, którego projekt miksu zapisany jest w postaci pliku z rozszerzeniem "ses".

*ses to zapis sesji w programie Adobe Audition - czyli nowa wersja CoolEdita...

Dokładnie Adobe Audition 1.0 - mozna to pobrac ze strony producenta www.adobe.com

Gizmo

Post autor: Gizmo » piątek 26 gru 2003, 21:53

...Z tego co wiem to sesje z rozszerzeniem "ses" są z CoolEdit'a Pro,a session 8 nie.Jeżeli sesja zapisywana była w CoolPro1,2 to mogą być problemy z odczytaniem w wyższej wersji,też miałem ten problem.Co do innych programów,to podobno są,ale niestety nie wiem jakie to.

Pozdro.Bartek...

Tak na marginesie, patrzylem na składnię plików "ses" zapisanych zarówno pod CEP 1.2 i CEP 2.55 i występują znaczne różnice między nimi, a plikami, których nie mogę otworzyć, mimo, że mają to samo rozszerzenie "ses". W plikach, których nie mogę otworzyć, na początku zawarte są znaczniki: " QHendrix BcSessionManager" natomiast w plikach z rozszerzeniem "ses", zapisanych pod CEP 1.2 i CEP 2.55, na początku zawarte są znaczniki: "COOLNESS" co już wskazuje na to, że pliki, których nie mogę otworzyć, nie muszą być wcale zapisane pod Cool Edit Pro. Czy nie ma nikogo, kto potrafiłby mi pomóc???

WG

Post autor: WG » piątek 26 gru 2003, 23:10

W plikach, których nie mogę otworzyć, na początku zawarte są znaczniki: " QHendrix BcSessionManager" natomiast w plikach z rozszerzeniem "ses", zapisanych pod CEP 1.2 i CEP 2.55, na początku zawarte są znaczniki: "COOLNESS" co już wskazuje na to, że pliki, których nie mogę otworzyć, nie muszą być wcale zapisane pod Cool Edit Pro. Czy nie ma nikogo, kto potrafiłby mi pomóc???...

Niestety ja nie miałem z tym rozszerzeniem do czynienia. Formaty z programów wielościeżkowych to nie moja działka

Niestety nie jestem w stanie Ci pomóc.

I chyba na bank nie jest to żaden Cool Edit ani Adobe Audition. Nagłówek ich plików zaczyna się od "COOLNESS".

Szukaj raczej wśród programów wielościeżkowych, zapisujących jakieś sesje (session). Może Logic, Pro-Tools może Samplitude, Acid.

A najprościej zapytaj u źródła

No jeżeli nie znasz pochodzenia tych plików no to będzie szukanie "wiatru w polu".

ODPOWIEDZ