instrumenty w Logic Pro

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
stage
instrumenty w Logic Pro

Post autor: stage » sobota 02 sie 2014, 11:55

Witam

Nie jestem pewien, czy to odpowiedni dział, bo chodzi nie o problem, tylko o opinie.

Przymierzam się do zakupu programu Logic Pro i interesują mnie biblioteki instrumentów tam zawarte.

Słyszałem na ich temat dużo pozytywnych opinii, natomiast niepokoi mnie min. ich mała objętość.

Pracowałem na zestawach wirtualnych instrumentów - min. East West, Native Instrument i dlatego zależy mi na najwyżej jakości takich brzmień. Zwłaszcza tych bardziej tradycyjnych, bo od elektroniki będę miał osobne produkty.

Także poprosiłym o opinie :)

Awatar użytkownika
yaniki
Kontakt:

Re: instrumenty w Logic Pro

Post autor: yaniki » sobota 02 sie 2014, 13:03

Pokładowe instrumenty w Logic są - moim zdaniem - bardzo dobrej jakości. Jakkolwiek, jeśli zależy Ci na brzmieniach orkiestrowych wysokiej klasy, to oczywiście warto zaopatrzyć się w specjalizowaną bibliotekę.

Co do objętości bibliotek sampli dołączanych do LogicX, to musisz wziąć pod uwagę, że dopiero po instalacji programu Logic proponuje download większości bibliotek brzmień. Będzie to... uspokajająco odpowiednia ilość gigabajtów

stage

Post autor: stage » sobota 02 sie 2014, 14:03

...Pokładowe instrumenty w Logic są - moim zdaniem - bardzo dobrej jakości. Jakkolwiek, jeśli zależy Ci na brzmieniach orkiestrowych wysokiej klasy, to oczywiście warto zaopatrzyć się w specjalizowaną bibliotekę.

Co do objętości bibliotek sampli dołączanych do LogicX, to musisz wziąć pod uwagę, że dopiero po instalacji programu Logic proponuje download większości bibliotek brzmień. Będzie to... uspokajająco odpowiednia ilość gigabajtów ...

Orkiestre będę miał osobno :)

Natomiast zasłyszałem, że Logic Pro potrafił zajmować całkiem sporo, ale są to już narzędzia i coś takiego, jak Jam Pack, czyli sample, których nie będę raczej używać. No a te biblioteki instrumentów zawarto już w podstawowej instalacji. Obok orkiestry planuję zakupić też NI Komplete 9 ultimate i brakuje mi tam przede wszystkim gitar (pudło/eletryczna), instrumentów orientalnych itp. Także dętych i blaszanych orkiestrowych, ale to będę miał już w osobnym zestawie Ork.

Czyli zależałoby mi na tym, żeby te biblioteki Logica dobrze zagrały jakąś gitarką, orientalnymi dźwiękami, akordeonem itp

No ale jestem dobrej myśli

Awatar użytkownika
yaniki
Kontakt:

Post autor: yaniki » sobota 02 sie 2014, 14:11

Ok, rozumiem.

Tutaj wchodzimy na śliski grunt prywatnych opinii graniczących z irracjonalnością, ale powiedziałbym, że LogicX to bardzo dobre dęte, dobre gitary, ale niezbyt dobre instrumenty orientalne.

Co do dodatkowych sampli "dociąganych" po instalacji LogicX: są to nie tylko JamPacks (cieszę się, że ich nie używasz, ja też nie cierpię "gotowców"), ale również "pełnowartościowe" brzmienia do samplera.

Awatar użytkownika
funkofil1

Post autor: funkofil1 » sobota 02 sie 2014, 21:40

Cały zestaw po instalacji to ok 50gb z czego 80% to jam packi, których nie musisz instalować. Fakt - oprócz loopów jest tam również sporo brzmień, które możesz ładować do pokładowego samplera. Trzeba sobie powiedzieć tutaj jedną rzecz: jam packi (jest ich 6) pojawiły się na rynku jakoś razem z logic 7 czyli ok 2004r. Kiedyś trzeba było kupować je osobna na płytach, dziś są w appstore, ale to są wciąż te same brzmienia zrobione 10 lat temu. NIE MÓWIĘ, ŻE ZŁE, czasem z nich korzystam, ale w porównaniu z bardziej współczesnym softem często słychać znak czasu:)

Jeśli chodzi o gitary, to ja osobiście używam i gorąco polecam zewnętrzny soft firmy MusicLab - trzy (moim zdaniem) bardzo dobrze spreparowane gitary: Fender Strat, Gibson Les Paul i pudło akustyczne. Przepuszczone przez logicowy Amp Designer daje naprawdę zdrowy efekt. Można samemu układać sekwencje midi, ale jest też spora biblioteka gotowych loopów, bić, paternów (w pełni edytowalnych) - jak zwał tak zwał. Naprawdę polecam.

stage

Post autor: stage » niedziela 03 sie 2014, 14:22

Dzięki za wszystkie informacje.

Co do gitarki, to będę dogrywał żywą, ale zanim się w tym ogarnę od strony realizatorskiej, to zapewne minie trochę czasu. No a jakieś pomniejsze, odpłatne projekty to często konieczność korzystania z wirtualnej gitary, gdzie efekt może wyjść nienajgorszy, a przede wszystkim wystarczający dla zleceniodawcy.

O tych zestawach Music Lab słyszałem i w przyszłości będę kombinował pod tym kątem

ratio

Post autor: ratio » poniedziałek 04 sie 2014, 13:58

Logic Pro X jest chyba jedynym softem na świecie który ma wszystko z najwyższej półki instrumenty sample presety, loopy, wbudowany świetny intonator i tylko za 800zł Zapewniam Cie że nic już nie będziesz musiał kupować.
Logic pro X | Focusrite Pro 26 | M Audio Project Mix IO

stage

Post autor: stage » wtorek 05 sie 2014, 02:38

No te orkiestrowe brzmienia, to chyba nie są specjalnie dobre. No ale pozostałych jestem bardzo ciekawy, a z tego co słyszałem, bedzie ok. A pod orkiestrę to najlepiej kupić specjalną, osobną bibliotekę

ODPOWIEDZ