Cubase 5 i Midi Time Stamp - problem z "wyprzedzaniem" MIDI

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
sql
Cubase 5 i Midi Time Stamp - problem z "wyprzedzaniem" MIDI

Post autor: sql » piątek 07 lut 2014, 21:14

Koledzy forumowicze,

temat pewnie nie raz walkowany, aczkolwiek nie znalazlem dokladnie mojego problemu. Natomiast czytajac fora w necie widze ze nie jestem sam.

Znacie to...Cubase 5, 6 (nie wiem jak 7) , "midi time stamp" zaznaczone w Ustawieniach, a sekwencje Midi sa tak czy siak zapisywane na pianorolce z lekkim wyprzedzeniem w stosunku do tego co zostalo wprowadzone. Przy czym wyprzedzenie to powieksza sie w zaleznosci od obciazenia wtyczkami. (Podejzewam kompensacje Latencji, ale jak z tym walczyc ?  )

Co mnie denerwuje najbardziej,to ze komputer jest nowy i "masywny" (i7 3 gen, 32 RAm, SSd, wsio wsio) Audio to Motu CueMix pod PCIe (Latencje na poziomie 2ms sa pokojnie mozliwie), Win 7 64 BIT. I nie wazne, czy sygnaly Midi wprowadzam przez zewnetrzny Kontroler USB, Motu Micro Lite, czy poprostu klikam na klawiature dolaczona do "transport-baru

Napisalem do suportu Steinberga...ale zanim oni cos odpowiedza...

Pozdrawiam! 

Awatar użytkownika
sql

Re: Cubase 5 i Midi Time Stamp - problem z "wyprzedzaniem" MIDI

Post autor: sql » piątek 07 lut 2014, 21:16

Eeeeeeee......WYPRZEDZANIEM ! SORRY :Dnull

Awatar użytkownika
PieTras!

Post autor: PieTras! » sobota 08 lut 2014, 14:32

Ale w czym problem? "Wyprzedzanie" jest większe niż latencja?

Klawisze, kompozycja, produkcja... :)

Awatar użytkownika
sql

Post autor: sql » sobota 08 lut 2014, 17:56

eeee...nie jestem w stanie tego sparwdzic... program zmienia wartosc kompensacji wraz z kazdą,nowo otwartą wtyczką...

Zeby nie bylo nieporozumien, grajac na instrumencie wirtualnym nie czuje zadnej latencji. Przykladowo ustawiam bufor na 64 sample. Latencja wynosi wtedy ponizej 2 ms i jest praktycznie pomijalna. Problem zaczyna sie wtedy, kiedy proboje zarejstrowac w slad midi dla tego instrumentu. Slucham Metronomu, gram "pierunsko dokladnie" powiedzmy 4ry cwiercnuty w takcie 4/4. kiedy tylko wcisne STOP i odsluchuje to co nagralem, okaze sie, ze wszystko jest przesuniete w czasie " w lewo " tzn. zdazenia midi sa zarejestrowane o pewna stala wartosc za wczesnie niz zagralem.

Juz nawet zrobilem test nagrywajac bezposrednio jednoczesnie wyjscie audio danego instrumentu i jego slad midi. po wcisnieciu "stop" i odsluchaniu materialu pojawia sie charakterystyczny efekt "flanger, dokladniej-delay z milisekundowym odstepem", poniewaz instrument ten dostaje lekko wyprzedzajace zdarzenia midi w stosunku do wczesniej nagranego audio...Przeciez teoretycznie sygnaly powinny sie ze soba pokryc... (tzn. nagrane wczesniej audio powinno sie pokryc z nowo generowanymi dzwiekami)

Przesuniecie to bedzie tym wieksze, im wieksza latencja systemu. Gdz ustawie bufor na np.1024 sample, Midi zostana zarejestrowane (podejzewam ze o to wartosc wlasnie) za bardzo w lewo, w stosunku do tego co naprawde zagralem do metronomu.

Problem ten ma niby rozwiazywac funkcja Midi Time Stamp...ale jakos nie u mnie.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
PieTras!

Post autor: PieTras! » piątek 14 lut 2014, 14:11

A może takie dwa tropy, tylko rzucam hasła:

- word clock i ogólnie synchronizacja zegara
- może gdzieś masz zbyt duże "latency compensation" - np. w sterownikach ASIO podobno czasem może być zbyt duża.

Klawisze, kompozycja, produkcja... :)

Awatar użytkownika
yaniki
Kontakt:

Post autor: yaniki » piątek 14 lut 2014, 14:27

Niestety nie potrafię rozwiązać problemu, który opisujesz.

Niemniej rzecz jest ciekawa, bo podobny kłopot z Cubase miałem jakieś... 10 lat temu... Ponadto raz na jakiś czas słyszę od znajomych o dokładnie tym samym problemie - choć sam już tego nie doświadczam, bo Cubase od dawna nie używam.

ODPOWIEDZ