Slide'y w programie Reaper

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
wihajster
Slide'y w programie Reaper

Post autor: wihajster » poniedziałek 03 lut 2014, 23:24

Witam, mam taki problem i prosiłbym o jakąś podpowiedz (jest dość kiepsko z moim językiem specjalistyczno-muzycznym więc prosiłbym o wyrozumiałość):

W programie Reaper (albo w jakimś innym DAW-ie, jeżeli nie da sie tego zrobić w Reaperze) chciałem uzyskać efekt slide na ścieżce na vsti; od jakiegoś czasu próbuje to zrobić i nie wiem jak(czy to zależy od vsti?), to tyle, jak pisałem prosiłbym o jakąś podpowiedź, dzięki.

Awatar użytkownika
dr_After
Kontakt:

Re: Slide'y w programie Reaper

Post autor: dr_After » wtorek 04 lut 2014, 21:20

...
Witam, mam taki problem i prosiłbym o jakąś podpowiedz (jest dość kiepsko z moim językiem specjalistyczno-muzycznym więc prosiłbym o wyrozumiałość):

W programie Reaper (albo w jakimś innym DAW-ie, jeżeli nie da sie tego zrobić w Reaperze) chciałem uzyskać efekt slide na ścieżce na vsti; od jakiegoś czasu próbuje to zrobić i nie wiem jak(czy to zależy od vsti?), to tyle, jak pisałem prosiłbym o jakąś podpowiedź, dzięki.

Zainteresuj się zagadnieniem pitchbending, poszukaj w manualu Reapera, w manualu VSTi, który chcesz kontrolować. To są podstawy. W skrócie: wysokość tonu kontroluje pitchbend wyzwalany przez pokrętło na klawiaturze, ale można jego przebieg tez narysowac w MIDI edytorze, a to jak zareaguje vsti zależy od jego ustawień.

ODPOWIEDZ