Cubase LE 6, brak dzwięku tylko na ścieżce midi. MacOSX.
Zwracam się z prośbą o pomoc. Siedzę od kilku dni i nic nie wymyśliłem ani nie znalazłem w internecie. Nie słyszę dźwięku (ścieżka midi) podczas nagrywania ani potem odtwarzania nagrania w Cubase pod Makiem. Co ciekawe można nagranie wyeksportować do pliku midi i zwykły QT go odtwarza. Kontroler midi działa bo pokazuje aktywność i dźwięk w mikserze ale jest cisza na wyjściu w mikserze. Mój kontroler midi to klawiatura Arturia MiniLab. Ścieżka instrumentu działa natomiast bez problemowo. W ścieżce midi jest cisza nawet gdy kontroler jest odłączony i klikam w KeyEditorze w klawisze czy rysuję ręcznie. Cały czas pokazuje że jest dźwięk, mikser i panel na dole ale cały czas jest cisza. W Devices -> Device Setup w sekcji VST Audio System mam Built-in-audio, wszystko jest aktywne i widoczne. Mogę tylko to wybrać bo druga opcja to Soundflower i pokazuje po 18 wejść i wyjść audio, ale z tym cisza jest na wszystkim. W Devices -> VST Connections wszystko jest też niby OK bo kieruje dźwięk do Built-in-audio.
W Input Routing jest wybrana moja klawiatura a w Output Routing … no właśnie. Wydaje mi się że tutaj jest problem. Bo mogę wybrać jedynie swoją klawiaturę albo nic. Moja klawiatura to zwykły kontroler. Ale w obu przypadkach jest cisza. W Dewices -> MIDI Devive Manager próbowałem dodać nowe urządzenie. Wydawało mi się że można dodać jakiś wirtualny bank brzmień dla midi. Wybrałem w nim Instali Device, potem GM Device ale jako output można było wybrać jedynie moją klawiaturę albo nic. W obu przypadkach była nadal cisza w Cubase. Po wybraniu w Output Routing teraz GM Device który się pojawił nadal wszystko było bez dźwięku lecz gdy wybierało się konkretne brzmienie z Program Selector wyeksportowany plik mid grał takowym brzmieniem. Jednym słowem mogę nagrać ścieżkę midi ale nie słysząc co gram :(
Nie wiem co mam zrobić. Może tak z klawiaturą zwykłą się po prostu nie da. Może to jakaś drobna pierdoła. Obejrzałem już chyba wszystkie ustawienia. W systemie operacyjnym a posiadam MacOSX 10.6.8 (MacBook PRO 2007) mam wszystko ustawione na wbudowany głośnik. Choć próbowałem innych sposobów łącznie z zewnętrzną kartą na USB.
Prosił bym o jakąkolwiek informację co można by jeszcze zrobić. W midi jestem totalnie świeży. Więc jeśli robię gdzieś banalny błąd to też bym prosił o podpowiedź. Odpowiedzi nie znalazłem nigdzie jak dotąd dlatego proszę o pomoc.
Pozdrawiam
W Input Routing jest wybrana moja klawiatura a w Output Routing … no właśnie. Wydaje mi się że tutaj jest problem. Bo mogę wybrać jedynie swoją klawiaturę albo nic. Moja klawiatura to zwykły kontroler. Ale w obu przypadkach jest cisza. W Dewices -> MIDI Devive Manager próbowałem dodać nowe urządzenie. Wydawało mi się że można dodać jakiś wirtualny bank brzmień dla midi. Wybrałem w nim Instali Device, potem GM Device ale jako output można było wybrać jedynie moją klawiaturę albo nic. W obu przypadkach była nadal cisza w Cubase. Po wybraniu w Output Routing teraz GM Device który się pojawił nadal wszystko było bez dźwięku lecz gdy wybierało się konkretne brzmienie z Program Selector wyeksportowany plik mid grał takowym brzmieniem. Jednym słowem mogę nagrać ścieżkę midi ale nie słysząc co gram :(
Nie wiem co mam zrobić. Może tak z klawiaturą zwykłą się po prostu nie da. Może to jakaś drobna pierdoła. Obejrzałem już chyba wszystkie ustawienia. W systemie operacyjnym a posiadam MacOSX 10.6.8 (MacBook PRO 2007) mam wszystko ustawione na wbudowany głośnik. Choć próbowałem innych sposobów łącznie z zewnętrzną kartą na USB.
Prosił bym o jakąkolwiek informację co można by jeszcze zrobić. W midi jestem totalnie świeży. Więc jeśli robię gdzieś banalny błąd to też bym prosił o podpowiedź. Odpowiedzi nie znalazłem nigdzie jak dotąd dlatego proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Re: Cubase LE 6, brak dzwięku tylko na ścieżce midi. MacOSX.
...Zwracam się z prośbą o pomoc...
Twoja Arturia to sterownik i nie wyda zsiebie żadnego dzwiąku.
Musisz najpierw uruchomić instrument VST(devieces>vst instrument).
W kanale MIDI jako wejście wybierasz twoją klawiaturę (Arturia)
natomiast wyjście kierujesz na instrument VST.
Na kanale samego instrumentu jako wyjście (tu już sygnału audio)
wybierasz jedno z wyjść karty dźwiękowej.
Zakładam że porty in i out w VST connections masz prawidłowo skonfigurowane.
A tak na koniec to marsz do instrukcji obsługi Cubase.
Polecam też : http://www.youtube.com/user/SteinbergSoftware/videos?sort=dd&view=0&flow=grid
/>oraz : http://www.youtube.com/watch?v=SJzAD7BfwVw
/>Drugi link to filmik do Cubase 7 ale warto obejżec.