instalacja wtyczek 32bit i 64bit na Win 7
Dotychczas pracowalem na win XP, teraz zainstalowalem win 7 Premium 64bit.
Pierwszy program vsti zainstalowalem akurat 32bitowy i plik vsti poszedl do C:\Program FIles (x86)\VstPlugins
Teraz jak chce zainstalowac 64-bitowa wtyczke to mi instalator sugeruje ta sama sciezke co dla tego 32-bitwowej wtyczki:
C:\Program FIles (x86)\VstPlugins
Czy powinienem instalowac wtyczki 64-bitowe w innym folderze?
utworzyc folder VstPlugins w C:\Program Files ?
--------------
Jesli tak, to potem w FL Studio 10 mam podac 2 sciezki do VSTków?
oraz
C:\Program FIles\VstPlugins
?
Pierwszy program vsti zainstalowalem akurat 32bitowy i plik vsti poszedl do C:\Program FIles (x86)\VstPlugins
Teraz jak chce zainstalowac 64-bitowa wtyczke to mi instalator sugeruje ta sama sciezke co dla tego 32-bitwowej wtyczki:
Czy powinienem instalowac wtyczki 64-bitowe w innym folderze?
utworzyc folder VstPlugins w C:\Program Files ?
--------------
Jesli tak, to potem w FL Studio 10 mam podac 2 sciezki do VSTków?
oraz
C:\Program FIles\VstPlugins
?
Re: instalacja wtyczek 32bit i 64bit na Win 7
Zależy jaka wtyczka i jaki DAW. Niektóre wtyczki nie robią żadnego problemu kiedy zmienisz im nazwę ręcznie (bo instalator tego nie robi) - dopisujesz w pliku x64 lub x86. Ja trzymam wszystko (32 i 64bit) w jedym folderze, bo tak w Samplitude jest wygodniej - Program Files/VSTPlugins. Możesz również w folderze wtyczki założyć pod foldery np. /64bit/ oraz /32bit/ i tam załadować odpowiednie wersje w przypadku gdy instalator nie nadaje innej nazwy dla wersji 32bit i 64bit (gdy wtyczki mają te same nazwy plików niezależnie od wersji i oczywiste jest że nie mogą być w tym samym folderze).
Jeżeli twój DAW posiada możliwość używania kilku różnych lokalizacji dla folderów wtyczek możesz trzymać je osobno - dla 32bit w Program Files (x86), dla 64bit Program Files. To jest najlepsze możliwe rozwiązanie.
Jeżeli twój DAW posiada możliwość używania kilku różnych lokalizacji dla folderów wtyczek możesz trzymać je osobno - dla 32bit w Program Files (x86), dla 64bit Program Files. To jest najlepsze możliwe rozwiązanie.
Ja wszystkie trzymam w jednym folderze
DAW z jakich korzystam każdy obsługuje wtyki 64 bitowe a nie używam dwóch wersji tego samego wtyku(32 i 64 bit)
Problemów nie stwierdziłem
Jeżeli twój DAW posiada możliwość używania kilku różnych lokalizacji dla folderów wtyczek możesz trzymać je osobno - dla 32bit w Program Files (x86), dla 64bit Program Files. To jest najlepsze możliwe rozwiązanie. ...
Tylko wlasnie pytanie czy w FL Studio 10 mozna podac 2 sciezki do VSTkow...
Czy win 7 automatycznie decyduje czy zainstalowac dany program w Program Files czy w Program Files (x86) ? Czy trzeba pilnowac by nie wstawił 64bitowca do Program Files (x86) ?
Tylko wlasnie pytanie czy w FL Studio 10 mozna podac 2 sciezki do VSTkow...
Czy win 7 automatycznie decyduje czy zainstalowac dany program w Program Files czy w Program Files (x86) ? Czy trzeba pilnowac by nie wstawił 64bitowca do Program Files (x86) ?
...
Czy win 7 automatycznie decyduje czy zainstalowac dany program w Program Files czy w Program Files (x86) ? Czy trzeba pilnowac by nie wstawił 64bitowca do Program Files (x86) ? ...
Oto musi zadbać instalator programu. Więc dobrze jest kontrolować podczas instalacji gdzie instalator chce zapakować nasze wtyczki. Zeby nie było niespodzianek.
Czy win 7 automatycznie decyduje czy zainstalowac dany program w Program Files czy w Program Files (x86) ? Czy trzeba pilnowac by nie wstawił 64bitowca do Program Files (x86) ? ...
Oto musi zadbać instalator programu. Więc dobrze jest kontrolować podczas instalacji gdzie instalator chce zapakować nasze wtyczki. Zeby nie było niespodzianek.
Ale jesli bede instalowac wszystkie wtyczki 32bit i 64bit w Program Files (x86) /VstPlugins, to beda jakies problemy?
(skoro Ty i Zbynia instalujecie i 32bit i 64bit w Program Files/VstPlugins)
(skoro Ty i Zbynia instalujecie i 32bit i 64bit w Program Files/VstPlugins)
...Ale jesli bede instalowac wszystkie wtyczki 32bit i 64bit w Program Files (x86) /VstPlugins, to beda jakies problemy?
(skoro Ty i Zbynia instalujecie i 32bit i 64bit w Program Files/VstPlugins)...
Tak jak napisałem wcześniej - nie będzie żadnych problemów. Jednak w przypadku gdy jakiś developer nie zadba o to żeby nazwy pliku obu wersji się różniły to bedziesz zmuszony zainstalować/umieścić je w odrębnych folderach np. Program Files (x86) /VstPlugins/U-he/32bit/ oraz Program Files (x86) /VstPlugins/U-he/64bit/. Przy czym U-he to tylko dla przykładu. Ja tak właśnie pracuje.
(skoro Ty i Zbynia instalujecie i 32bit i 64bit w Program Files/VstPlugins)...
Tak jak napisałem wcześniej - nie będzie żadnych problemów. Jednak w przypadku gdy jakiś developer nie zadba o to żeby nazwy pliku obu wersji się różniły to bedziesz zmuszony zainstalować/umieścić je w odrębnych folderach np. Program Files (x86) /VstPlugins/U-he/32bit/ oraz Program Files (x86) /VstPlugins/U-he/64bit/. Przy czym U-he to tylko dla przykładu. Ja tak właśnie pracuje.
Acha, ja instaluje do Program files/Vstplugins dlatego bo przechodząc z XP 32bit, przekopiowałem cały folder w tę samą lokalizację. Ale nie ma to znaczenia. Może być w dowolnym miejscu.
Warto zadbać o to już na początku dlatego że podczas instalacji niektórych pakietów tworzone są wpisy w rejestrze i podczas późniejszego ewentualnego przenoszenia plików dll może się coś wykrzaczyć podczas otwierania takiej wtyczki w DAW.
Warto zadbać o to już na początku dlatego że podczas instalacji niektórych pakietów tworzone są wpisy w rejestrze i podczas późniejszego ewentualnego przenoszenia plików dll może się coś wykrzaczyć podczas otwierania takiej wtyczki w DAW.
Na win XP 32bit mialem sciezke Program Files/VstPlugins. Aby stare projekty FL Studio (robione na XP) odnajdywaly sciezki do VSTkow na win 7, to wystarczy ze wskaze nowa sciezke Program Files (x86)/VstPlugins i FL Studio 10 znajdzie sobie te wtyczki w tym folderze, tak? (jesli je uprzednio tam zainstaluje:)
(mowa takze o projektach ktore robilem np 8 lat temu na FL Studio 4)
Nie powinno dla DAW mieć znaczenia gdzie na poprzednim systemie miales zainstalowane wtyczki. Głównie chodzi o to żeby użyte w projekcie wtyczki były dostępne na liście poprawnie zainstalowany w systemie DAW.