Pro Tools LE 7 - sesja na innym dysku

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
BeatOven
Pro Tools LE 7 - sesja na innym dysku

Post autor: BeatOven » poniedziałek 31 gru 2012, 23:33

Używam od kilku lat Pro Toolsa LE 7 z Mboxem mini. Dotychczas dłubałem sobie jedną sesję dla siebie i wystarczało. Teraz gram w trzech zespołach i dla wszystkich chcę przygotować materiał. W tym samym mniej więcej czasie. Problem w tym, że jednego dysku nie starcza. Pro Tools upiera się, że będzie realizował sesje jedynie z tego dysku na którym jest zainstalowany. Ja chciałbym mieć każdy zespół na oddzielnym, wymiennym dysku na którym bym archiwizował sesje. Czy jest to możliwe? Ma ktoś jakiś patent? Pytanie o patent mam też poboczne, a dotyczy MIDI. Czy da się sterować syntezatorami RTAS i Reasonem pod Pro Toolsem klawiaturą sterującą? Ułatwiłoby to mi życie.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Re: Pro Tools LE 7 - sesja na innym dysku

Post autor: matiz » środa 02 sty 2013, 11:55

Pro Tools upiera się, że będzie realizował sesje jedynie z tego dysku na którym jest zainstalowany... 

A w jaki sposób się ten "upór" manifestuje? Bo albo sobie jaja robisz, albo nie rozumiem...

[addsig]

BeatOven

Post autor: BeatOven » niedziela 27 sty 2013, 00:19

...
Pro Tools upiera się, że będzie realizował sesje jedynie z tego dysku na którym jest zainstalowany... 

A w jaki sposób się ten "upór" manifestuje? Bo albo sobie jaja robisz, albo nie rozumiem...
...

Upór się manifestuje tym, że przy próbie zapisywania na dysku innym niż C Pro Tools oświadcza, że jest to niemożliwe. Zacytowaćd okładnie nie mogę, bo aktualnie mam i tak tylko jeden dysk

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » poniedziałek 28 sty 2013, 08:22

...
...

...

Upór się manifestuje tym, że przy próbie zapisywania na dysku innym niż C Pro Tools oświadcza, że jest to niemożliwe. Zacytowaćd okładnie nie mogę, bo aktualnie mam i tak tylko jeden dysk

...

Setup -> Disk Allocation (w pt8). O ile pamiętem, w pt7 trzeba było zaznaczyć, że dysk będzie służył do zapisu a nie tylko do odczytu.

[addsig]

BeatOven

Post autor: BeatOven » czwartek 31 sty 2013, 23:45

Setup -> Disk Allocation (w pt8). O ile pamiętem, w pt7 trzeba było zaznaczyć, że dysk będzie służył do zapisu a nie tylko do odczytu.
...

Grzebałem w tym kiedyś, ale nie wiedziałem o co chodzi i czy to aby napewno w tym mam grzebać, i dałem sobie spokój. Jak tylko skończę sesję znajdę jakiś dysk i spróbuję pokombinować. Dam znać czy działa. Tak czy owak dzięki.

BeatOven

Post autor: BeatOven » sobota 02 lut 2013, 22:33

...
...

Włożyłem drugi dysk. Wyskoczyło Session must be on an Audio Record volume.  Wszedłem na forum Avida i kazali mi na Workspace zaznaczyć record w kolumnie audio. Nie da się. Wyskakuje "Nowy" cannot be designated as an audio record volume because it is not a valid audio volume. Ma ktoś pomysł? Niejako przy okazji okazało się, że można robić sesję na pendrivie czego wcześniej próbowałem i jakoś się wtedy nie dało. Możliwe, że w to wejdę. Ma ktoś jakieś doświadczenia z sesjami PT na pendrive?

Jeszcze przypomnę o drugiej części pytania mojego pierwszego postu w temacie. Czy da się grać za pomocą masterkeyboardu syntezatorami pod Pro Tools LE7 z interfejsem MBox 2 mini? Jak dotychczas mi się nie udało.

Awatar użytkownika
matiz
Kontakt:

Post autor: matiz » sobota 02 lut 2013, 23:02

...
...
...

Włożyłem drugi dysk. Wyskoczyło Session must be on an Audio Record volume.  Wszedłem na forum Avida i kazali mi na Workspace zaznaczyć record w kolumnie audio. Nie da się. Wyskakuje "Nowy" cannot be designated as an audio record volume because it is not a valid audio volume. Ma ktoś pomysł? Niejako przy okazji okazało się, że można robić sesję na pendrivie czego wcześniej próbowałem i jakoś się wtedy nie dało. Możliwe, że w to wejdę. Ma ktoś jakieś doświadczenia z sesjami PT na pendrive?

Jeszcze przypomnę o drugiej części pytania mojego pierwszego postu w temacie. Czy da się grać za pomocą masterkeyboardu syntezatorami pod Pro Tools LE7 z interfejsem MBox 2 mini? Jak dotychczas mi się nie udało....

Podstawową cechą wszystkich programów DAW jest nagrywanie na inny niż systemowy dysk. I Pro-Tools również potrafi nagrywać na inny dysk. Wersja 7 ma już parę lat i nie pamiętam, jak tam było, ale jakoś się chyba dało, jeżeli w 3.x się dawało

Pendrive może być za wolny.

Oczywiście można sterować klawiaturą MIDI instrumentami wirtualnymi - no bo jak inaczej nimi sterować? Też nie rozumiem tego pytania, bo nie jest nawet z gatunku RTFM, tylko "Getting started", a w zasadzie to oczywiste... Również oczywiste są odpowiedzi na Twoje pytanie - w sformułowaniu "dotychczas mi się nie udało" zawarłeś tak wiele informacji, że nic więcej nie musimy wiedzieć, żeby odpowiedzieć

[addsig]

BeatOven

Post autor: BeatOven » piątek 19 kwie 2013, 22:36

...
...
...
...

Męczyłem ten dysk i męczyłem i w końcu wlazło. Nie zrobiłem niczego czego bym wcześniej nie robił. Działa. Czyli coś zapewne z dyskiem było nie tak albo z kompem. 

Jeszcze przypomnę o drugiej części pytania mojego pierwszego postu w temacie. Czy da się grać za pomocą masterkeyboardu syntezatorami pod Pro Tools LE7 z interfejsem MBox 2 mini? Jak dotychczas mi się nie udało....

Podstawową cechą wszystkich programów DAW jest nagrywanie na inny niż systemowy dysk. I Pro-Tools również potrafi nagrywać na inny dysk. Wersja 7 ma już parę lat i nie pamiętam, jak tam było, ale jakoś się chyba dało, jeżeli w 3.x się dawało

Pendrive może być za wolny.

Oczywiście można sterować klawiaturą MIDI instrumentami wirtualnymi - no bo jak inaczej nimi sterować? Też nie rozumiem tego pytania, bo nie jest nawet z gatunku RTFM, tylko "Getting started", a w zasadzie to oczywiste... Również oczywiste są odpowiedzi na Twoje pytanie - w sformułowaniu "dotychczas mi się nie udało" zawarłeś tak wiele informacji, że nic więcej nie musimy wiedzieć, żeby odpowiedzieć

Przeczytałem  oczywiście "Getting started". Nic to nie dało, bo jest napisane dla Pro Toolsa, a nie dla interfejsu. Jeżeli miałbym interfejs z portami MIDI, to zapewne wszystko by działało. MBox mini ich nie ma. Jak podłączam klawiaturę do portu USB to w żaden sposób nie zgłasza się ona w Pro Toolsie. Dołączonym do PT Reasaonem mogę grać z klawiatury, ale tylko w trybie standalone. Jeżeli odpalę go z klawiaturą pod PT to zmienia ustawienia MIDI i grać się nie da. 

ODPOWIEDZ