Reaper - stałe velocity na ścieżce MIDI

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
waflo12
Reaper - stałe velocity na ścieżce MIDI

Post autor: waflo12 » czwartek 06 gru 2012, 03:11

Witam. Właśnie poznaję doskonałości reaper a. i zatyrzymałem się na jednym istotnym fakcie, który jest akurat dla mnie bardzo istotny, mianowicie ustawienie velocity instrumentu na określony poziom głośności aby wszystkie nuty były uderzone w tej samej dynamice. Może przybliżę, wyjaśnię o co chodzi. Zapewnie większość z was zna instrumenty virtualne które mają brzmienia warstwowe czyli w skalie (0-127) są np 2 lub więcej warstw. I teraz jak zmniejszyć, gdzie znajdę opcję velocity właśnie odpowiadającą za ustawienie dynamiki. Przyznam że często, nawet bardzo często korzystam z tej opcji i dla tego ta jedna opcja, a raczej problem z odnalezieniem skierował mnie tutaj.

Liczę na szybkie wsparcie. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
dr_After
Kontakt:

Re: Reaper - stałe velocity na ścieżce MIDI

Post autor: dr_After » czwartek 06 gru 2012, 17:04

...
 Witam. Właśnie poznaję doskonałości reaper a. i zatyrzymałem się na jednym istotnym fakcie, który jest akurat dla mnie bardzo istotny, mianowicie ustawienie velocity instrumentu na określony poziom głośności aby wszystkie nuty były uderzone w tej samej dynamice. Może przybliżę, wyjaśnię o co chodzi. Zapewnie większość z was zna instrumenty virtualne które mają brzmienia warstwowe czyli w skalie (0-127) są np 2 lub więcej warstw. I teraz jak zmniejszyć, gdzie znajdę opcję velocity właśnie odpowiadającą za ustawienie dynamiki. Przyznam że często, nawet bardzo często korzystam z tej opcji i dla tego ta jedna opcja, a raczej problem z odnalezieniem skierował mnie tutaj.

Liczę na szybkie wsparcie. Pozdrawiam.

Otwórz FX na danej ściezce, znajdź plugin MIDI Tool i sobie ustaw, jakie nuty będzie przyjmować ściezka. W ograniczeniu dynamiki MIDI pomóc może tez MIDI Velocifier. A swoją drogą - to dosyć dziwne. Nie możesz rozbic tego instrumentu na dwie sciezki? Co to w ogóle za instrument? Co ma ci dać ten zabieg?

waflo12

Post autor: waflo12 » czwartek 06 gru 2012, 17:27

rGeneralnie mam tu na myśli brzmienia Ni Kontakt a zapewne wiesz że większość z tych brzmień jest warstwowa. np ja lubię na piano ustawić mniejsze welocity wtedy to brzmienie jest takie miękkie w szczególności przy podkładach bardziej wolnych, powiedzmy romomantycznych, Bardzo zwracam uwagę na artykulację dla tego ustawienie dynamiki istrumentu jest dla mnie bardzo istotne. Drugi przykład Bass . przykładowo dynamika w granicach 100 brzmienie poniżej mute. i teraz tak grając nie zawsze mogę trafić w skalę w której pracuje mute, Wtedy właśnie stosuję obniżenie welocity np do 100 i przy minimalnie lżejszym uderzeniu klawisza mam mute. Sprawa odwrotna mam przykładowo dany efekt na max czyli przy dynamice 127 więc po co walić po klawiszach jak ustawię sobie np dynamikę na 115 i wystarczy lekko uderzyć by podbić do 127 i efekt jest ten sam. 

Awatar użytkownika
dr_After
Kontakt:

Post autor: dr_After » czwartek 06 gru 2012, 19:03

...
rGeneralnie mam tu na myśli brzmienia Ni Kontakt a zapewne wiesz że większość z tych brzmień jest warstwowa. np ja lubię na piano ustawić mniejsze welocity wtedy to brzmienie jest takie miękkie w szczególności przy podkładach bardziej wolnych, powiedzmy romomantycznych, Bardzo zwracam uwagę na artykulację dla tego ustawienie dynamiki istrumentu jest dla mnie bardzo istotne.

To jeszcze polecam dwie (a nawet trzy) funkcje w Reaperze. Pierwsza to zmniejszanie głośności za pomocą chwycenia górnej krawędzi MIDI item i ściągnięcia jej w dół - w przypadku audio to po prostu zmniejsza głosnosc, w przypadku MIDI to odejmuje velocity nutom. swietne do tego, by jednym ruchem skontrolować dynamikę całej partii.

Do tego mozesz zaznaczyc nuty i wywołąc akcje "note properties" p oczym wpisać dla wybranych nut jakąś velocity - choc to oczywiscie spowoduje jednakową głosnosc. Czasem pożądaną.

Do tego jest okno "humanize", które można wywołać w MIDI edytorze. Pozwala na wariacje czasowe oraz dynamiki.

Choc te trzy metody to oczywiscie "post factum". W twoim przypadku chyba najlepsze jednak będzie skorzystanie z pluginów MIDI, które wymieniłem.

waflo12

Post autor: waflo12 » czwartek 06 gru 2012, 20:49

...
...
rGeneralnie mam tu na myśli brzmienia Ni Kontakt a zapewne wiesz że większość z tych brzmień jest warstwowa. np ja lubię na piano ustawić mniejsze welocity wtedy to brzmienie jest takie miękkie w szczególności przy podkładach bardziej wolnych, powiedzmy romomantycznych, Bardzo zwracam uwagę na artykulację dla tego ustawienie dynamiki istrumentu jest dla mnie bardzo istotne.

Sprawdzałem już metodę MIDI tool i oczywiście, działa elegancko. Ale wiesz. Powiem tak. Rozpocząłem pracę w reaperze. i co raz to bardziej mi się podoba. A przy okazji zapytam czy istnieje funkcja rozciągania ścieżki midi poprzez kopiowanie. TZN> mam przykładowo sampel, pętla. I zamiast kopiować i wklejać to po prostu żeby przeciągnąć w prawą stronę i żeby sama się kopiowała. Taką opcję posiada np. MIXCRAFT> Bardzo przydatna opcja, ponieważ przyśpiesza tworzenie. Jako że tworzę na chwilę obecną głównie bity hiphop tak więc praca na pętlach jest wskazana. 

...

Awatar użytkownika
dr_After
Kontakt:

Post autor: dr_After » czwartek 06 gru 2012, 21:57

Sprawdzałem już metodę MIDI tool i oczywiście, działa elegancko. Ale wiesz. Powiem tak. Rozpocząłem pracę w reaperze. i co raz to bardziej mi się podoba. A przy okazji zapytam czy istnieje funkcja rozciągania ścieżki midi poprzez kopiowanie.

Oczywiście. Tylko musi zostać spełniony jeden warunek - partia musi być zaznaczona jako "zaloopowana". W preferencjach programu można ustalić, że każda nowa partia będzie domyslnie "zaloopowana" i wystarczy przeciągnąć prawą krawędź, by ją powielić. Mozna to tez w kazdej chwili zmienić. szukaj w akcjach i user guide frazy "loop source" albo "loop item source".

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » piątek 07 gru 2012, 07:35

Niestworzone rzeczy tu piszecie. Nie można poprostu w pianorollu (okienko do wizualnego edytowania zdarzenia MIDI) zaznaczyć myszką interesującą część nutek i narzędziem narysować/wyrównać myszką poziom velocity?

Nie używam reapera ale kazdy daw ma to podobnie rozwiazane.

Awatar użytkownika
dr_After
Kontakt:

Post autor: dr_After » piątek 07 gru 2012, 15:48

Chwytasz velocity i rysujesz narzędziem linii prostej jednakową wartość dla zdarzeń. 3 sekundy pracy.

...

ale to POST a nie PRE :) Jeżeli chcesz, by Reaper od początku był skonfigurowany na odpowiednią modyfikację zdarzeń MIDI oszczędzasz sobie potem otwierania piano rolla.

Zero sekund pracy :P)

Awatar użytkownika
DJOZD

Post autor: DJOZD » niedziela 09 gru 2012, 14:05

...Chwytasz velocity i rysujesz narzędziem linii prostej jednakową wartość dla zdarzeń. 3 sekundy pracy. ... 
ale to POST a nie PRE :) Jeżeli chcesz, by Reaper od początku był skonfigurowany na odpowiednią modyfikację zdarzeń MIDI oszczędzasz sobie potem otwierania piano rolla.
Zero sekund pracy :P)...

Zgoda, zbyt pobieżnie przeczytałem wątek. Plugin midi na wejsciu jest rozwiązaniem.

waflo12

Post autor: waflo12 » poniedziałek 10 gru 2012, 11:59

Więc i ja się dorzucę. dokładnie zgadzam się z  dr_After  ja zawsze szukam rozwiązań aby jak najszybciej wykonywać daną czynność. Logika Skoro wprowadzam nuty poprzez kontloler midi więc bez sensu jest to by ingerować później w pianoroll i dłubać. ja w piano roll co najwyżej robię poprawki po nagraniu typu quantize itp rzeczy. Co do ścieżki to najprostrzym sposobem jak pisał wcześniej dr After wystarczy dany fragment ścieżki zanaczam Audio nie midi zaznaczyć jako lopa i rozciągnąć i fragment loop a będzie powtarzał się idąć za kursorem myszy. Chciałem tutaj wspomnieć jeszcze na temat sprawy z którą tutaj wogóle wyskoczyłem a mianowicie spraw dotyczących ustawienia artykulacji midi. a dokładnie narzędzie MIDI Tools 1,2 Bardzo ważne! przyda się to zapewne moim następcom którzy będą poszukiwać wsparcia da cockosa. Jeżeli otworzymy instrumen VST i chcemy dodać do niego MIDI tools to koniecznie musi on się znajdować w łańcuchu nad wtyczką instrumentu nie pod. Ponieważ jeżeli jest pod spodem to nie MIDI Tools nie działa, niedziała transpose, jak również velocity. Taka mała uwaga co do używania wtyczek. Trzeba zawsze zwracać uwagę na budowę łańcucha. 

......Chwytasz velocity i rysujesz narzędziem linii prostej jednakową wartość dla zdarzeń. 3 sekundy pracy. ... 
Zero sekund pracy :P)...

Zgoda, zbyt pobieżnie przeczytałem wątek. Plugin midi na wejsciu jest rozwiązaniem. ...

ODPOWIEDZ