autor: maqsim » wtorek 24 lip 2012, 22:04
...Odpowiedź dla developera: Wykupuje się od NI licencję na Kontakt Player (bodaj kilkanaście euro za sztukę, przy minimum kilkuset sztukach) i to oni budują z Twoich gotowych instrumentów i sampli "dodawalną" do Kontakta bibliotekę, już zakodowaną i zabezpieczoną.
Ale w jaki sposób można ta licencje wykupić? Na stronie NI Kontakt jest w wersji FREE, nigdzie nie ma opcji wykupienia takiej licencji (chyba, że ja coś przeoczyłem). Ale fakt faktem o ta opcje mi bardziej chodzi, gdyż interesuje mnie bardziej sprzedaż takich bibliotek, taki mam cel. Ale z drugiej strony dlaczego to oni mieli by być odpowiedzialni za mój instrument? Jeśli tworze załóżmy banki do syntezatora Sylenth1 to tworze je sam i takie gotowe sprzedawać już mogę. Więc dlaczego tutaj miało by tak nie być? Wiem, ze licencja licencja i różne zapisy w niej mogą być, ale to by było trochę bez sensu, aby oni musieli skryptować moje biblioteki, gdy to mogę sobie zrobić sam tym bardziej, że to w moim interesie jest umieścić kontrolki, suwaki, gałki itp. dopasowane do potrzeb instrumentu. Prosiłbym jeszcze o dokładniejsze wytłumaczenie: "(bodaj kilkanaście euro za sztukę, przy minimum kilkuset sztukach)", nie do końca rozumiem o co chodzi :) Chodzi może o to, ze chcąc taką biblioteke spzredawać musze miec jakby licencję na to od samego NI?