Witam! Jako, że jestem tu nowy, od razu witam wszystkich forumowiczów.
Problem, jaki mam, to ciche nagrywanie ścieżek MIDI w Cubase 5. Jeżeli nagrywam ścieżke audio (np. z mikrofonu, gitary, czegokolwiek) to wszystko jest pięknie, jeżeli nawet nagra się za cicho bo coś skrzacze przy ustawieniach na mikserze, to potem daje gain w edytorze i wszystko śmiga. Jeżeli natomiast nagrywam ścieżkę MIDI, jest ona wyraźnie cichsza, niż ścieżka audio z tak samo wyglądającym "obrazem dzwięku" (tak to nazywam, chodzi o amplitude w danym czasie). Program graficznie pokazuje, że poziomy są takie same, a w praktyce jednak nagranie MIDI jest cichsze. Przez to nie mogę też wiele zdziałać gainem, ponieważ po podniesieniu o minimalne wartości amplituda wychodzi poza dozwolony obszar i dostaje ukochana czerwona "lampke" z napisem CLIP. Myślałem ze to jakiś problem z kartą dźwiękową (zewnętrzny interfejs) ale skoro sygnał audio znosi o wiele wyższy bez clipowania to ja już się poddaje. Dodam jeszcze, że w FL studio problem też występuje, ale różnice głośności są tak minimalne, że nawet się tym nie przejmuje.
Pozdrawiam!