Nuendo 3.2 - sygnał MIDI jest, ale nagrywania nie ma
Witam.
Używam wirtualnego instrumentu Edirol Orchestral, z fletem na pierwszym kanale MIDI. Podczas "brzdąkania" na podłączonym do komputera syntezatorze (YAMAHA PSR-1000), sygnał dociera do komputera i generuje prawidłową barwę. Kiedy tylko wciskam nagrywanie, zapisuje się albo cisza, albo pojedynczy, ciągły dźwięk (w przypadku, jeśli klawisz był wciśnięty w momencie rozpoczęcia nagrywania).
Najprawdopodobniej nie umiem skonfigurować ustawień MIDI. Wygląda na to, że jakby połowicznie. Ale żaden samouczek, na jaki trafiłem, nie porusza takiego problemu.
Będę wdzięczny za pomoc, gdyż problem trwa już parę tygodni, a mam zrobić ścieżkę do filmu i czas mnie goni.
Z poważaniem
Skrzypiec
Używam wirtualnego instrumentu Edirol Orchestral, z fletem na pierwszym kanale MIDI. Podczas "brzdąkania" na podłączonym do komputera syntezatorze (YAMAHA PSR-1000), sygnał dociera do komputera i generuje prawidłową barwę. Kiedy tylko wciskam nagrywanie, zapisuje się albo cisza, albo pojedynczy, ciągły dźwięk (w przypadku, jeśli klawisz był wciśnięty w momencie rozpoczęcia nagrywania).
Najprawdopodobniej nie umiem skonfigurować ustawień MIDI. Wygląda na to, że jakby połowicznie. Ale żaden samouczek, na jaki trafiłem, nie porusza takiego problemu.
Będę wdzięczny za pomoc, gdyż problem trwa już parę tygodni, a mam zrobić ścieżkę do filmu i czas mnie goni.
Z poważaniem
Skrzypiec
Re: Nuendo 3.2 - sygnał MIDI jest, ale nagrywania nie ma
Tyle, że to nie jest syntezator a aranżer. A Ty bez wcześniejszego zagłębiania w temat produkcji, rzucasz się na głęboką wodę. Przynajmniej tak mi się wydaje. Pewnie Nuendo też wybrałeś jako swój DAW, bo usłyszałeś, że używany jest w post-produkcji filmowej. I nie pisze tego, żeby się pomądrzyć czy pośmiać z Ciebie tylko po to by zachęcić Cię do lektury i nauki.
Bo szczerze to posty takie jak ten przypominają mi prośby moich niektórych znajomych.
W stylu: " Weź pokaż jak się robi muzykę...bo ja też chcę "
A ja przyznaje, że po siedmiu latach samouki, jeszcze nie umiem :]
Wracając do tematu, to chyba właśnie powinieneś nauczyć się poprawnie skonfigurować midi.