Acid Pro zawiesza komputer

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
psk53
Acid Pro zawiesza komputer

Post autor: psk53 » niedziela 09 paź 2011, 21:33

Witam.
Od dłuższego czasu używam oprogramowania Acid Pro 4.0 oraz wersji 7.0. Pracuje na karcie dźwiękowej Focusrite Saffire 6 USB. Niestety od kilku tygodni dzieje się rzecz nieciekawa... mianowicie po nagraniu kilku ścieżek lub po prostu jakiś krótki czas po uruchomieniu Acid'a komputer kompletnie się zawiesza. Obraz nie znika, ale zero reakcji! nie działa ani mysz ani klawiatura i pozostaje tylko reset. Dzieje się tak już za każdym razem gdy odpalam ten program. Próbowałem wyłączać inne aplikacje, program antywirusowy, itp, itd niestety nic to nie daje. Dotychczas wszystko było ok i godzinami mogłem działać bez jakichkolwiek problemów. Może ktoś wie ocb? dzieje się tak tylko po uruchomieniu Acida...

dodam jeszcze, że gdy używam wbudowanej karty w laptopie to tak się nie dzieje - tylko kiedy pracuje na Focusrite Saffire...

psk53

Re: Acid Pro zawiesza komputer

Post autor: psk53 » niedziela 09 paź 2011, 21:33

...

Witam.
Od dłuższego czasu używam oprogramowania Acid Pro 4.0 oraz wersji 7.0. Pracuje na karcie dźwiękowej Focusrite Saffire 6 USB. Niestety od kilku tygodni dzieje się rzecz nieciekawa... mianowicie po nagraniu kilku ścieżek lub po prostu jakiś krótki czas po uruchomieniu Acid'a komputer kompletnie się zawiesza. Obraz nie znika, ale zero reakcji! nie działa ani mysz ani klawiatura i pozostaje tylko reset. Dzieje się tak już za każdym razem gdy odpalam ten program. Próbowałem wyłączać inne aplikacje, program antywirusowy, itp, itd niestety nic to nie daje. Dotychczas wszystko było ok i godzinami mogłem działać bez jakichkolwiek problemów. Może ktoś wie ocb? dzieje się tak tylko po uruchomieniu Acida...

dodam jeszcze, że gdy używam wbudowanej karty w laptopie to tak się nie dzieje - tylko kiedy pracuje na Focusrite Saffire...

...

ps mam nadzieje ,ze to dobry dział bo w sumie juz nie wiem czy to problem ze sprzętem czy z oprogramowaniem

psk53

Post autor: psk53 » niedziela 09 paź 2011, 21:39

przeinstalowałem Acid'a , sterowniki karty dźwiękowej ale problem występuje nadal - czasami po pół godziny, czasami po kilku minutach komputer sie zawiesza

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » wtorek 11 paź 2011, 11:18

...przeinstalowałem Acid'a , sterowniki karty dźwiękowej ale problem występuje nadal - czasami po pół godziny, czasami po kilku minutach komputer sie zawiesza... 

Jaki masz system operacyjny?

psk53

Post autor: psk53 » wtorek 11 paź 2011, 23:37

Windows Vista Ultimate. Jakieś sugestie? jestem bezradny a nie chce poraz kolejny formatować dysku - co nie jest gwarancją że to pomoże

Awatar użytkownika
Soundscape
Kontakt:

Post autor: Soundscape » środa 12 paź 2011, 10:16

...
Windows Vista Ultimate. Jakieś sugestie? jestem bezradny a nie chce poraz kolejny formatować dysku - co nie jest gwarancją że to pomoże

Masz w takim razie dwie opcje:

1. Napisz do producenta, dystrybutora etc o Twoim problemie, może coś już wymyślili na ten mankament, ale po wyjściu 7-ki nie sądzę.

2. Zmień Vistę Ultimate. Soft Sony (obok Acida jeszcze Vegas i Soundforge) nie lubi się z Vistą. Aż dziw, że Acid się uruchomił.

Zbynia

Post autor: Zbynia » środa 12 paź 2011, 18:30

Nigdy nie miałem problemów z softem sony pod Vistą - działa wyśmienicie

Wersja 4 może stwarzać problemy bo jest poprostu stara,Sprawdź jeszcze .NET Framework bo o ile dobrze pamiętam jest wymagany do działania acida

Przeinstaluj i sprawdź czy masz wszystkie aktualizacje

A najprościej postawic system na nowo na najnowszych sterownikach i aktualizacjach

psk53

Post autor: psk53 » czwartek 03 lis 2011, 14:57

ciekawe czy przeinstalowanie systemu pomoże... zwłaszcza, że dotychczas nigdy nie było żadnych problemów na Viście.. może to wina pamięci RAM albo coś ze sprzętem..

Awatar użytkownika
Robix

Post autor: Robix » czwartek 03 lis 2011, 16:03

...ciekawe czy przeinstalowanie systemu pomoże... zwłaszcza, że dotychczas nigdy nie było żadnych problemów na Viście.. może to wina pamięci RAM albo coś ze sprzętem..... 

A powiedz proszę, która wersja Acida zawiesza komputer?

Początkujący muzyk.

psk53

Post autor: psk53 » czwartek 03 lis 2011, 19:50

zawiesz 4.0... choć możliwe że 7 czasami też

ODPOWIEDZ