FL Studio - zmiana tempa BPM tylko na jednym kanale

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
DJVDV
FL Studio - zmiana tempa BPM tylko na jednym kanale

Post autor: DJVDV » niedziela 04 wrz 2011, 23:05

Witam

Mój problem polega na problemie związanym z automatyzacją BPM. Dokładniej w projekcie mam sampel i chce aby tylko ścieżka z tym samplem zmieniła tempo w pewnym momencie kawałka, może to i głupie pytanie ale nie przychodzi mi do głowy jak mam to zrobić, ponieważ nie mogę utworzyć automation clipu np. z slicera lub slicex`a a na masterze mija się z celem bo chce żeby tylko ta wybrana ścieżka z tym dźwiękiem zmieniła tempo. 

Trudno mi opisać coś czego się słucha ale myśle, że wiadomo o co mi chodzi :)

Jeżeli ktoś ma pomysł, lub wie jakiej wtyczki użyć albo wie gdzie szukać parametru, który na to pozwoli to będę wdzięczny.

Nigdy wcześniej w żadnym z projektów nie przyszło mi zrobić czegoś takiego dlatego zwracam się o pomoc za którą bardzo dziękuje. 

PC: Gigabyte EP43-UD3L CPU - Intel Core 2 Duo E8500 3.16GHz 4GB RAM
KRK RP6 MK II

MEGafon

Re: FL Studio - zmiana tempa BPM tylko na jednym kanale

Post autor: MEGafon » niedziela 04 wrz 2011, 23:49

FL nie znam, ale tempo generalnie odnosi sie do calego projektu. Nawet jesli sie zmienia w ciagu utworu to musi sie przecierz odnosic do wszystkich sciezek, bo inaczej powstal by chaos nie do okielznania. Zamiast kombinowac z tempem pokombinuj z samym samplem. Moze masz cos do time stretchingu? To powinno rozwiazac Twoj problem.

[addsig]
pozdrowienia
MEGafon

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » poniedziałek 05 wrz 2011, 08:07

...FL nie znam, ale tempo generalnie odnosi sie do calego projektu. Nawet jesli sie zmienia w ciagu utworu to musi sie przecierz odnosic do wszystkich sciezek, bo inaczej powstal by chaos nie do okielznania. Zamiast kombinowac z tempem pokombinuj z samym samplem. Moze masz cos do time stretchingu? To powinno rozwiazac Twoj problem.
...

Nie zmienisz tempa dla pojedyńczego kanału, chyba że ma coś takiego zaimplementowane w sobie osobno. Możesz utworzyć projekt wyeksportować i wsadzić w nowy...

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
DJVDV

Post autor: DJVDV » poniedziałek 05 wrz 2011, 13:11

...
...FL nie znam, ale tempo generalnie odnosi sie do calego projektu. Nawet jesli sie zmienia w ciagu utworu to musi sie przecierz odnosic do wszystkich sciezek, bo inaczej powstal by chaos nie do okielznania. Zamiast kombinowac z tempem pokombinuj z samym samplem. Moze masz cos do time stretchingu? To powinno rozwiazac Twoj problem.
...

Nie zmienisz tempa dla pojedyńczego kanału, chyba że ma coś takiego zaimplementowane w sobie osobno. Możesz utworzyć projekt wyeksportować i wsadzić w nowy...

... 

Dzięki za odpowiedźi. 

Tak się właśnie zastanawiałem, że pewnie się nie da tego zrobić a szkoda bo chodzi tylko o to żeby w fragmęcie bez bitu jest jak by bicie sera i ono ma przyspieszyć i zwolnić do pierwotnego tempa. 

Czyli wyjściem będzie zrobić ten fragment na osobnym projekcie i zapisać jako sampel z automatyzacją tempa na masterze? Później wrzucić i dopasować w kawałku. 

Inaczej chyba się nie da. 

Ktoś ma jakieś sugestie? :D

PC: Gigabyte EP43-UD3L CPU - Intel Core 2 Duo E8500 3.16GHz 4GB RAM
KRK RP6 MK II

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » poniedziałek 05 wrz 2011, 13:56

...
...
...

... 

Dzięki za odpowiedźi. 

Tak się właśnie zastanawiałem, że pewnie się nie da tego zrobić a szkoda bo chodzi tylko o to żeby w fragmęcie bez bitu jest jak by bicie sera i ono ma przyspieszyć i zwolnić do pierwotnego tempa. 

Czyli wyjściem będzie zrobić ten fragment na osobnym projekcie i zapisać jako sampel z automatyzacją tempa na masterze? Później wrzucić i dopasować w kawałku. 

...

To sa się zrobić źle zadałeś pytanie.

tempo możesz zapiąć na automatyzację i zwyczajnie zmienić ją kiedy wchodzi ten efekt a potem wrócić do stanu sprzed zmiany.

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

nysontension

Post autor: nysontension » poniedziałek 05 wrz 2011, 14:12

Hej

Mozesz sprobowac zautomatyzowac parametr "Time" we wlasciwosciach kanalu. Nie pamietam czy on jest na to "podatny".

Jesl nie, to tak jak mowisz, najlepiej przygotowac sampel w osobnym projekcie ze zmiana tempa projektu i zaimportowac go do projektu docelowego.

Pozdrawiam.

Z kazdym krokiem, droga do pokonania staje sie krotsza.

Awatar użytkownika
malichos

Post autor: malichos » poniedziałek 05 wrz 2011, 14:14

...
...

IL Gross Beat się nada do tego. Ewentualnie DB Glitch, któren jest darmowy.

ODPOWIEDZ