Jaki program do studia?

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
boro
Jaki program do studia?

Post autor: boro » poniedziałek 22 wrz 2003, 16:13

Mam pytanko. Jaki program wybrac do studia....? Nie chce czegos ogromnego i super-drogiego.... np podejrzewam, ze takim jesyt Cubase i ProTools..... Chce cos co nagra mi do 40 sciezek jednoczesnie, bedzie mialo troche efektow jak kompresory, reverby itp itd..., obsluge 24bit i PRZEJRZYSTY I CZYTELNY I FUNKCJONALNY interfejs.. No i zeby byl w miare tani... Bawilem sie Samplitude, ale on ma w ogole nieintuicyjny interefjs.... i jakos dretwo sie wszystko w nim robi. Takie mam odczucie... :( Mi np pasuje cos takiego jak CoolEdit Pro 2 (opcja multitrack). Tam jakos wszystko jest ok. Z tym, ze to troche amatorski program, nie wiem nawet czy wspolrpacuje z dobrymi kartami muzycznymi i konsoletami... Please, pomozcie!:)
Jestem początkującym realizatorem, gram też na gitarze.

Paweł

Re: Jaki program do studia?

Post autor: Paweł » poniedziałek 22 wrz 2003, 16:51

... Mi np pasuje cos takiego jak CoolEdit Pro 2 (opcja multitrack). Tam jakos wszystko jest ok. Z tym, ze to troche amatorski program, nie wiem nawet czy wspolrpacuje z dobrymi kartami muzycznymi i konsoletami......

Cool Edit to nie jest amatorski program i było już o tym tu ze 100 razy. (Mam wrażenie, że ostatnio ciągle to piszę. Adminie może jakoś bardziej trzeba by "zaakcentować" graficznie opcję wyszukiwarki?)

Będzie doskonale współpracować nie tylko z jak piszesz "dobrymi kartami", ale i z wszelkim sprzętem, jaki sobie wymarzysz. Rzeczywiście jeśli chodzi o łatwość i "lekkość" użytkowania jest doskonały. Jedyne ograniczenia to brak monitorowania programowego i sensownej części MIDI.

Awatar użytkownika
cichydd

Post autor: cichydd » poniedziałek 22 wrz 2003, 17:03

Proponuję Cubase SL. Wcale nie jest taki wielki i skomplikowany jak się może wydawać. Bardzo lubię CoolEdit Pro, ale szczerze mówiąc w konfrontacji z Cubase przegrywa z powodu swoich ograniczeń. Czy na pewno nigdy nie przydadzą ci się instrumenty VST ? Dobra edycja MIDI ? Nie możesz być tego pewien, a biorąc pod uwagę że na Cubase zrobisz wszystko co na CEP + wiele innych rzeczy, a w dodatku zapłacisz mniej to wniosek nasuwa się sam. Kuba w swoim nowym wcieleniu jest naprawdę sympatyczny i przyjazny.Zresztą załatw sobie "demo" i się przekonaj, naprawdę nie rozumiem ludzi którzy się pytają o takie rzeczy, w końcu gustów i potrzeb tyle co ludzi.

Awatar użytkownika
msieczko

Post autor: msieczko » poniedziałek 22 wrz 2003, 17:56

za chwilę będzie dostępny SOnar 3 i wtedy wybor bedzie :

cubase SL 2

cubase SX 2

sonar 3 (pewnie znowu bedzie kilka wersji)

a jest co przemyslec bo sonar 3 bedzie chyba cenowo pomiedzy cubase SL i SX.

Napisz cos wiecej jakie funkcje Cie interesuja ? czy masz jakies wtyczki czy wolalbys jaknajwiecej z samym programem ... no i w koncu co znaczy - 'w miare' tani ?

Warszawa - 'home' studio

Awatar użytkownika
Helmer

Post autor: Helmer » poniedziałek 22 wrz 2003, 18:04

Wzialbym pod uwage Cubase'a SX 2.0 z jego uniwersalnoscia odczytu instrumentow i wtyczek oraz mozliwosciami wymiany sesji nawet z ProTools'em. Jako dodatkowy edytor wybralbym albo WaveLab'a albo CoolEdit albo Sound Forge'a.

Jesli budzetowo, to juz nie te funkcje... i tu mamy:

Cubase SL 2.0/ Cubasis VST 4.0

WaveLab Essential

Sound Forge XP

Wszystko zalezy od budzetu.

Awatar użytkownika
boro

Post autor: boro » poniedziałek 22 wrz 2003, 20:26

Dzieki! Jezeli chodzi o szczegoly: oczywiscie, ze chcialbym miec mozliwosc zainstalowaia wtyczek, np. slyszalem ze "WAVES" sa dobre, niestety nie takie tanie, no ale sie pomysli... W sumie musze was zapytac co to jest sterowanie MIDI bo kompletnie nie wiem co to jest i chyba z tego co mi sie wydaje, nie bedzie mi to potrzebne. Jakie sa ceny tych programow, ktore wymieniliscie? Pozdrawiam!
Jestem początkującym realizatorem, gram też na gitarze.

Awatar użytkownika
Velu
Kontakt:

Post autor: Velu » poniedziałek 22 wrz 2003, 20:30

...Mam pytanko. Jaki program wybrac do studia....?

komputerowy a najlepiej muzyczny :))

Awatar użytkownika
jasno_witz

Post autor: jasno_witz » poniedziałek 22 wrz 2003, 21:03

......Mam pytanko. Jaki program wybrac do studia....?

komputerowy a najlepiej muzyczny :))...

I w fajnym pudelku...

Jestem sobie czlowieczkiem, ktory czesto pyta lecz nie zawsze słyszy odpowiedzi.

ODPOWIEDZ