Korg M1 - problemy

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
tomekprze
Korg M1 - problemy

Post autor: tomekprze » wtorek 14 cze 2011, 22:33

Problemów mam sporo!

Jestem gitarzystą, staram się pisać muzykę. Postanowiłem w końcu zabrać się za wykorzystywanie komputera w tych celach. Mam klawisz Korg M1, jakiś czas temu padł zupełnie. Wymieniłem mu baterię, ale barw nie było. Czytają forum zacząłem kombinować z sysexami - zupełnie w ciemno, przy użyciu programu pana GW. Teraz pod klawiszem edit prog barwy są, combi nie ma żadnych. Pod klawiszem prog nie ma nic. Ściągnąłem z netu banki - nie wiedziałem, że tak to wygląda, całość ma 21,5 MB. W środku ok 20 folderów, wyglądających jakby każdy był sporządzony przez kogo innego. Coś powgrywałem, na instrumencie nic na ten temat nie odnalazłem. Ale brzmienia jakieś są. Prośba więc o wytłumaczenie jak to się je?

Przeglądałem forum i coś z tego łapię, jednak suma różnych nie znanych mi terminów jest na tyle spora, że działać tu moge tylko intuicyjnie, w ciemno. Nie zależy mi tu strasznie na jakimś uporządkowaniu tych barw, dopracowaniu. Raczej chce używać korga jako klawiaturę sterującą midi i podpinać pod to vst. Fajnie by sie było jednak orientować o co chodzi, poznać możliwości.

Dalej: klawiatura PRZESTAŁA BYĆ DYNAMICZNA! I to jest spory problem bezpośrednio użytkowy.

Dalej: chcę podpiąć klawisz pod programU mulab do tworzenia kompozycji przy użyciu midi. Znajomemu to świetnie hula, interfejsu nie posiada, ale yamahę (chyba s90) podpiętą bezpośrednio przez USB. Moze robić wszystko, a vst działa właściwie bez żadnej latencji. Ja dzisiaj dopiero zakupiłem kabel midi-usb, ale opóźnienia ogromne. Czy więc bez karty nic nie podziałam? Zamierzam wkrótce kupić, choć miałem małą nadzieję, że i u mnie to da radę. Komputer to laptop HP 2,2ghz, 1gb ram. Do moich celów podpięcie klawisza do kompa i sensowna praca w mulabie to wszystko co potrzebuję na chwilę obecną.

Zawracam głowę jakimiś banałami pewnie, ale ja w ciągu dwóch tygodni mam zrobić dwie porządne kompozycje - raczej z pogranicza współczesnej klasyki. A bez kompa obawiam sie, że tego nie ogarnę.

Za wszelką pomoc stokrotne dzięki. pozdrawiam
i powodzenia w waszych dziełach
[addsig]

Andyeis

Re: Korg M1 - problemy

Post autor: Andyeis » środa 15 cze 2011, 09:24

...Problemów mam sporo!

Jestem gitarzystą, staram się pisać muzykę. Postanowiłem w końcu zabrać się za wykorzystywanie komputera w tych celach. Mam klawisz Korg M1, jakiś czas temu padł zupełnie. Wymieniłem mu baterię, ale barw nie było. Czytają forum zacząłem kombinować z sysexami - zupełnie w ciemno, przy użyciu programu pana GW. Teraz pod klawiszem edit prog barwy są, combi nie ma żadnych. Pod klawiszem prog nie ma nic. Ściągnąłem z netu banki - nie wiedziałem, że tak to wygląda, całość ma 21,5 MB. W środku ok 20 folderów, wyglądających jakby każdy był sporządzony przez kogo innego. Coś powgrywałem, na instrumencie nic na ten temat nie odnalazłem. Ale brzmienia jakieś są. Prośba więc o wytłumaczenie jak to się je?

Przeglądałem forum i coś z tego łapię, jednak suma różnych nie znanych mi terminów jest na tyle spora, że działać tu moge tylko intuicyjnie, w ciemno. Nie zależy mi tu strasznie na jakimś uporządkowaniu tych barw, dopracowaniu. Raczej chce używać korga jako klawiaturę sterującą midi i podpinać pod to vst. Fajnie by sie było jednak orientować o co chodzi, poznać możliwości.

Dalej: klawiatura PRZESTAŁA BYĆ DYNAMICZNA! I to jest spory problem bezpośrednio użytkowy.

Dalej: chcę podpiąć klawisz pod programU mulab do tworzenia kompozycji przy użyciu midi. Znajomemu to świetnie hula, interfejsu nie posiada, ale yamahę (chyba s90) podpiętą bezpośrednio przez USB. Moze robić wszystko, a vst działa właściwie bez żadnej latencji. Ja dzisiaj dopiero zakupiłem kabel midi-usb, ale opóźnienia ogromne. Czy więc bez karty nic nie podziałam? Zamierzam wkrótce kupić, choć miałem małą nadzieję, że i u mnie to da radę. Komputer to laptop HP 2,2ghz, 1gb ram. Do moich celów podpięcie klawisza do kompa i sensowna praca w mulabie to wszystko co potrzebuję na chwilę obecną.

Zawracam głowę jakimiś banałami pewnie, ale ja w ciągu dwóch tygodni mam zrobić dwie porządne kompozycje - raczej z pogranicza współczesnej klasyki. A bez kompa obawiam sie, że tego nie ogarnę.

Za wszelką pomoc stokrotne dzięki. pozdrawiam
i powodzenia w waszych dziełach ...

Zaraz to jak wcześniej wgrałeś sysexy jak dopiero zakupileś kabel midi 

Wpisz w gogle  " Korg M1 factory presets sysex " powinno coś wyskoczyć

W moim alesisie jest opcja velocity off i wtedy klawiatura wysyła nuty o vel 127 

∆ęśli kręcą Cie barwy z M1 to jest soft o nazwie Korg digital edition który jest

stu procentową kopią M!

tomekprze

Post autor: tomekprze » środa 15 cze 2011, 10:50

Niestety sysex to dla mnie magia do tej pory, po wpisaniu w googlach wspomnianej frazy nie wiele mi to rozjaśnia. Podkreślam, że jestem gitarzystą, klawisz ma mi służyć w domu głównie jako kontroler midi, choć wolałbym, żeby wrócił do swej postaci sprzed rozładowania baterii. I na prawdę nie muszą to być identyczne barwy jak w M1. Tak na prawdę to kilka dobrych brzmień pianina na obecnym etapie starczyłoby w 100%.

Główny z nim teraz problem to brak klawiatury dynamicznej - tzn. na komputerze dynamika jest zapisana, w odsłuchu słuchawkowym, bezpośrednio z instrumentu - nie. Próbowałem coś grzebać w ustawieniach, ale nie znalazłem takiej opcji. Już pal licho te barwy.

W moim alesisie jest opcja velocity off i wtedy klawiatura wysyła nuty o vel 127

dzięki za starania, ale naprawdę nic mi to nie mówi, nie widzę opcji velocity na korgu

Andyeis

Post autor: Andyeis » środa 15 cze 2011, 11:12

http://tlittle72.tripod.com/

MAsz tutaj pliki sysex-y do pobrania z fabrycznymi ustawieniami M1

Musisz mieć jakieś midi interface kabel midi program sekwencerowy lub zamiennie programik

PAna Grabowskiego do zrzucania sysex-ów

Powodzenia

...        

Goddard

Post autor: Goddard » środa 15 cze 2011, 11:27

Raczej chce używać korga jako klawiaturę sterującą midi i podpinać pod to vst. Fajnie by sie było jednak orientować o co chodzi, poznać możliwości.

A nie masz w okolicy jakiegoś znajomego muzyka? W godzinę Ci wszystko podłączy, skonfiguruje i pokaże. W pojedynkę zajmie Ci to masę czasu, a masz przecież napisać te tracki w 2 tygodnie.

Też mi to wygląda na wyłączoną opcję.

Dalej: chcę podpiąć klawisz pod programU mulab do tworzenia kompozycji przy użyciu midi. Znajomemu to świetnie hula, interfejsu nie posiada, ale yamahę (chyba s90) podpiętą bezpośrednio przez USB. Moze robić wszystko, a vst działa właściwie bez żadnej latencji.

No to już wiesz, kogo poprosić o pomoc.

Powodzenia.

tomekprze

Post autor: tomekprze » środa 15 cze 2011, 12:13

...Raczej chce używać korga jako klawiaturę sterującą midi i podpinać pod to vst. Fajnie by sie było jednak orientować o co chodzi, poznać możliwości.
A nie masz w okolicy jakiegoś znajomego muzyka? W godzinę Ci wszystko podłączy, skonfiguruje i pokaże. W pojedynkę zajmie Ci to masę czasu, a masz przecież napisać te tracki w 2 tygodnie.
Też mi to wygląda na wyłączoną opcję.

Dzięki za link, w opcjach download pojawiają sie m.in.takie rzeczy. Którym z tych plików radzicie by się zająć i jego zrzucić do instrumentu?

Download ..BankEditor. Sysex transfer utility, WinOS 95-XP/7.
Download ..SysEx97. $10 sysex transfer utility, WinOS 95-XP/7.
Download ..SyxLibEd. $10 sysex transfer utility, WinOS 95-XP/7.
Download ..M1LibEd. $25 librarian/editor, WinOS 95-XP/7.
Download ..Midi Editor. $? M1 editor module, WinOS 95-XP/7.

Dalej: chcę podpiąć klawisz pod programU mulab do tworzenia kompozycji przy użyciu midi. Znajomemu to świetnie hula, interfejsu nie posiada, ale yamahę (chyba s90) podpiętą bezpośrednio przez USB. Moze robić wszystko, a vst działa właściwie bez żadnej latencji.
No to już wiesz, kogo poprosić o pomoc.
Powodzenia....

Kumpel też bardziej muzyk, niż spec od takich spraw, więc tu nie wiele zdziałam. Może jest tu ktoś z Krakowa, Nowej Huty? Piwko postawię.
Będę coś dalej dłubał, ale póki co uciekam.

Dzieki Panowie!

tomekprze

Post autor: tomekprze » czwartek 16 cze 2011, 09:33

Witam ponownie!

Cos już ruszyło, powoli ogarniam sprawę. Pytanie teraz zasadnicze jak włączyć klawiaturę dynamiczną?

...Też mi to wygląda na wyłączoną opcję.

Gdzie szukać takich opcji? ustawienia global? czy jeszcze gdzie indziej? jakich słów szukać, żeby móc coś pogrzebać? Przeglądałem menu instrumentu i niestety nic takiego nie znalazłem. Czy może to być związane z wgrywanymi sysexami?

Goddard

Post autor: Goddard » czwartek 16 cze 2011, 10:08

...Też mi to wygląda na wyłączoną opcję.

Gdzie szukać takich opcji? ustawienia global? czy jeszcze gdzie indziej? jakich słów szukać, żeby móc coś pogrzebać? Przeglądałem menu instrumentu i niestety nic takiego nie znalazłem. Czy może to być związane z wgrywanymi sysexami? ...

Może tu zapytaj: http://www.korgforums.com/forum/phpBB2/viewforum.php?f=12

tomekprze

Post autor: tomekprze » czwartek 16 cze 2011, 12:09

Może tu zapytaj: http://www.korgforums.com/forum/phpBB2/viewforum.php?f=12...

dzięki, rzuciłem tam posta, choć z tego co widzę forum to prężnie nie działa, zobaczymy...

mam jednak przeczucie, że to dalej problem z sysexami

gdy podłączę klawicz do kompa, danymika jest zapisana, nawet jeśli podłączę bezpośrednio przez wyjście słuchawkowe, ale w słuchawkach bezpośrednio z instrumentu wszystko jest płaskie. barwy też coś trzeszczą delikatnie.

http://www.korgforums.com/support/m1/M1_sysex.rar tu znalazłem jeszcze kolejne barwy.

Program pana GW użyłem i coś powysyłał, wiecie gdzie można znaleźć dokładną instrukcję jak to zrobić? lub proszę o wytłumaczenie:

czy powinienem coś ustawiać na klawiszu przed wgrywaniem lub po? gdzie to mogę dokładnie odszukać na instrumencie - jakieś potwierdzenie tego co mi się wgrało, jak to dokładnie brzmi? czy wgrywać mam wszystkie te pliki - jest ich w końcu trochę. Każdy folder wygląda jak zestaw pełnych 100 czy ileś tam barw.

Sory, że zawracam głowę, pewnie to banalne sprawy, ale ja nie siedzę na codzień w tych tematach i poprostu nie bardzo sobie radzę

Szacunek wielki dla twórców i forumowiczów - kultura i poziom high level!

pozdr

Awatar użytkownika
banan

Post autor: banan » czwartek 16 cze 2011, 17:52

Ciołki

nic nie jest wyłączone, M1 nie ma funkcji wyłączenia dynamiki, znam ten instrument na wylot. Warto się wysilić i ściągnąć instrukcję, jeśli ma się problem z jakimś sprzętem.

Problem to interface. Musisz znaleźć kogoś, kto ma interface starszej daty - np jakąś starą kartę Creative Soundblaster czy inny leciwy badziew. O Sysex przez USB do M1 zapomnij - za szybki bufor. Jeśli jeszcze tego nie robiłeś, spróbuj pozmieniać ustawienia w programie DW - może akurat zadziała. Ustaw tak, żeby dane przesyłały się wolniej. Rzecz jasna, jedyny sposób na wszystko to Atari ST...

Dynamika nie działa dlatego, że źle wgrany Sysex ustawia barwy instrumentu bardziej jako "blank" - nie zaprogramowane. Instrument wysyła przez MIDI velocity, ale barwy nie są dynamiczne - są po prostu nie zrobione.

Polecam instrukcję

pozdrawiam,

banan

[addsig]
Sprzedam Roland Juno 60 w idealnym stanie!

ODPOWIEDZ