Filtr FFT do wycięcia 1 częstotliwości

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
AkselPL
Filtr FFT do wycięcia 1 częstotliwości

Post autor: AkselPL » poniedziałek 23 maja 2011, 19:48

Witam

Znacie jakiś dobry filtr typu FFT najlepiej darmowy?

Potrzebuje wyciąć 134-135hz bo mi dudnią.

Szukałem na googlach i ciężko z tymi programami.

Potrzebuje w postaci vst bo fl studio niestety nie ma tak owego filtru na wyposażeniu, a szkoda.

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Re: Filtr FFT do wycięcia 1 częstotliwości

Post autor: JoachimK » poniedziałek 23 maja 2011, 20:29

A możesz jaśniej? Chodzi o filtr z analizatorem widma?

Nie wiem, czy sobie zdajesz sprawę z tego, że dopominasz się o bardzo ostry filtr (o bardzo dużej dobroci), co jest - mówiąc delikatnie - trochę ciężko wykonalne w praktyce (niezależnie od tego, co pokazuje wykres jakiegoś korektora). Żeby ciąć tak wąski obszar pasma, musisz się pogodzić z negatywnymi konsekwencjami takich zabiegów, i spełnić określone warunki pracy takiemu filtrowi.

Nie odpowiadam na porady via prywatny mail. Od tego jest to forum!

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » poniedziałek 23 maja 2011, 20:35

...

A możesz jaśniej? Chodzi o filtr z analizatorem widma?

Nie wiem, czy sobie zdajesz sprawę z tego, że dopominasz się o bardzo ostry filtr (o bardzo dużej dobroci), co jest - mówiąc delikatnie - trochę ciężko wykonalne w praktyce (niezależnie od tego, co pokazuje wykres jakiegoś korektora). Żeby ciąć tak wąski obszar pasma, musisz się pogodzić z negatywnymi konsekwencjami takich zabiegów, i spełnić określone warunki pracy takiemu filtrowi.
...

Gdzie? w cyfrze?

Cyfra daje nam właśnie sposobność że możesz sobie dowolnie ciąć. Do tego jest filtr FFT(FastFourierTransformiation) chyba tak to się nazywa.

Ten co napisałem daje rade i dudnienie znika, ale wolałbym coś bardziej w stylu FFT w samplitude.

Zwykły filtr odpada bo mi zerżnie wszystkie pobliskie częstotliwości.

Na analogowym sygnale to masz rację!

[addsig]
Korg M3-73, Korg Radias-R, Korg EXB-Radias, Korg Electribe MX-1, Korg Kaoss Pad 3, Kawaii KC-10, Waldorf Blofeld KB, Ibanez GiO, Fender Mustang III, Behringer XD80USB, Fostex PM1MKII, Behringer K10s, Creative ZXR, E-mu Midi, Reloop RHP-20, FL Studio

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » poniedziałek 23 maja 2011, 20:59

Czyli potrzebujesz po prostu korektor. Bez cudowania ze stromością dającą szerokość okna 2Hz.

...

Gdzie? w cyfrze?

Tak - w cyfrze również.

Cyfra daje nam właśnie sposobność że możesz sobie dowolnie ciąć. Do tego jest filtr FFT(FastFourierTransformiation) chyba tak to się nazywa.

Tak, to analiza widma, która tak naprawdę sprawdza się dla sygnałów regularnych...

Niestety, jeśli myślisz, że w cyfrze możesz sobie wyciąć, co Ci się podoba, to muszę Cię zmartwić - nie jest to możliwe. Są dużo większe możliwości, niż w technice analogowej, ale niestety nie jest tak różowo, jak myślisz. To po pierwsze. A po drugie - nie wiem, czy jesteś świadom tego, że dwa półtony w takim wąskim zakresie częstotliwości są znacznie bardziej od siebie oddalone ;)

Najbardziej wyrafinowane filtry pracujące z liniową fazą i na wysokich częstotliwościach zegara (co jest pewnym warunkiem do zawężenia okna FFT i zwiększenia dokładności mówiąc ogólnikowo) to nie narzędzia używane potocznie w miksowaniu i raczej nie należące do tanich ;)

Filtr, który potrzebujesz, to byle pierwszy lepszy a w miarę dokładny korektor, może i dynamiczny EQ, ale wcale nie o skrajnie dużym nachyleniu, by wycinać w zakresie ułamka oktawy.

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » poniedziałek 23 maja 2011, 21:05

Chwila dopiero co tydzień temu rozmawiałem z profesorem od elektrotechniki i elektroakustyki i powiedział jasno że cyfra daje nam możliwość wycięcia pojedyńczych częstotliwości.

[addsig]

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » poniedziałek 23 maja 2011, 22:38

...
Chwila dopiero co tydzień temu rozmawiałem z profesorem od elektrotechniki i elektroakustyki i powiedział jasno że cyfra daje nam możliwość wycięcia pojedyńczych częstotliwości. ...

Widocznie albo coś źle zrozumiałeś, albo profesor źle objaśnił. To, że się da, nie znaczy że jest w ogóle sens użycia tego. Najpierw poproś, aby profesor podał, jaki by musiał być to filtr, aby wyciąć te przykładowe 135 Hz i aby odniósł się z tymi wynikami do parametrów filtrów stosowanych do pracy podczas miksu.

Nie wdając się w analizy DSP zwróć uwagę na parę faktów (już nawet niezwiązane z tym, czy mamy do czynienia z domeną analogową, czy cyfrową). 

Dźwięk cis1 to częstotliwość ok. 138,6Hz dla skali temprowanej w odniesieniu do A440. Pół tonu niżej C to 130,8 Hz. 

Pomijam, że akurat trafiasz pomiędzy dwa muzyczne półtony, ale załóżmy, że nie jest to 440, więc się wszystko przesunie i trafisz w jeden z tych tonów, które Ci rezonują. Tak czy inaczej praca na tak wąskim zakresie przypomina wydłubywanie miąższu z owocu nie łyżeczką, ale ostrzem noża czy żyletki. Ile zostanie wyżłobione miąższu na szerokości ułamka mm w stosunku do łyżeczki? Poza nacięciem nic się nie stanie dla efektu finalnego w nabieraniu tego miąższu - analogicznie dla dźwięku nic nie usłyszysz! A owo nacięcie to błędy w działaniu przed i tuż za środkową częstotliwością filtra (oscylacje, dzwonienia filtra, czyli w przypadku analogii do owocu rozdarcie powierzchni w miejscu cięcia i pofalowanie brzegów).

Pomyśl też, czy jakakolwiek membrana głośnika jest w stanie oddać na niskich częstotliwościach tak dokładnie wąski przedział pasma, węższy niż możliwa w tym zakresie skali siatka, po jakiej się można realnie poruszać.

To tak zgrubnie teoretyzując, bo sprawa jest dużo bardziej skomplikowana.

P.S. Znasz idealne filtry LPF i HPF? Ja nie znam. Ale jeśli takie znasz, to zdubluj ślad, na jeden zalóż filtr LPF, na drugi HPF. LPF ustaw do 134Hz, a HPF od 136. Zmiksuj sygnały obu śladów. Powinieneś mieć dziurę w środku - bo jeden wypuszcza pasmo do 134, drugi od 136. Jeśli zaobserwujesz tą dziurę, to i udowodnisz, ze ona faktycznie istnieje, a nie jest tylko na obrazku analizy, to wielkie gratulacje

Awatar użytkownika
AkselPL

Post autor: AkselPL » poniedziałek 23 maja 2011, 23:14

Hmm... idealnie nie jest, ale to nie jest też profesionalne oprogramowanie.

Jako baze dałem szum no i wyciąłem jak napisałeś.

Ta przerwa między szumem to czas na aktywowanie sie filtra

http://imageshack.us/f/219/szum.jpg/

[addsig]

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » poniedziałek 23 maja 2011, 23:19

Wobec tego zastosuj to w praktyce, skoro pokazałeś, że umiesz ;) Napisz, jakie są skutki ;)

Awatar użytkownika
MB

Post autor: MB » wtorek 24 maja 2011, 01:23

Składniki sygnału w przedziale 134-135Hz to sygnał bardzo wąskopasmowy, o szerokości pasma 1Hz. Aby taki sygnał zaobserwować, trzeba dysponować przynajmniej kilkoma jego okresami, a więc fragmentem o długości kilku sekund. Nie wiem, czy zdajesz sobie sprawę z tego, że sygnał o szerokości pasma 1Hz musi mieć stabilną amplitudę i częstotliwość, utrzymującą się przez kilka sekund jako absolutnie niezmienne.

Inaczej na to patrząc: wycinanie przedziału o szerokości 1Hz przy pomocy FFT wymaga transformaty FFT o odpowiednio dużej rozdzielczości, a to oznacza obliczenia wykonywane na bloku próbek o długości stu kilkudziesięciu tysięcy. Taką transformatę da się wyliczyć, ale trzeba mieć świadomość, że taka operacja na FFT jest matematycznie tożsama zaaplikowaniu filtru o szerokości pasma 1Hz, a to oznacza, że zwłoka w odpowiedzi tego filtru trwa kilka sekund (dokładnie opóźnienie wynosi 2pi/B, gdzie B jest szerokością pasma). Innymi słowy, dopiero kilka sekund od pojawienia się sinusoidy w tym przedziale taki filtr zaczyna ją zauważalnie tłumić. Czy naprawdę masz w muzyce coś co trwa tak długo? Jeśli sygnał ma jakąś zmienną w czasie obwiednię, to nie ma już szerokości pasma 1Hz, bo modulacja amplitudy zawsze poszerza pasmo. Stosując filtr o paśmie 1Hz nie usuniesz takiego sygnału.

Awatar użytkownika
JoachimK
Kontakt:

Post autor: JoachimK » wtorek 24 maja 2011, 09:43

Ja tylko dodam do powyższej wypowiedzi od MB, tym razem nie z przykładem ściśle co do EQ, a do analizy FFT w analizatorze widma.

AxelPL: czy zastanawiałeś się, dlaczego obraz przeciętnego analizatora widma jak Voxengo SPAN itp. wygląda tak właśnie, a nie inaczej? Dlaczego zwykle skala częstotliwości nie jest liniowa. Ano dlatego, że tam nie ma żadnych wąskich filtrów (im niższa częstotliwość, tym dłużej trzeba ją mierzyć), bo inaczej taki analizator, na tyle dokładny, by się nadawał do szczegółowych pomiarów, nie działałby w czasie rzeczywistym! Opóźnienie by wynosiło przynajmniej kilkaset ms, czyli np. uderzenie stopy byś zobaczył po tym, jak ona by faktycznie wybrzmiała - to taki dodatek szerokości i związanej z nią szybkością filtrów.

ODPOWIEDZ