Jak uruchomić uszkodzony plik audio?

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
wujek_Dawid
Jak uruchomić uszkodzony plik audio?

Post autor: wujek_Dawid » wtorek 29 mar 2011, 09:38

podczas nagrania konferencji, windows po godzinie wyłączył dysk. w porę sie sposrtzegłem i ustawiłem nagrywanie drugiej części, żeby chociaż trochę pozostało.
i teraz mam pytanie, bo za dżobik zapłacone a pierwsza część nagrania jest nie do otwarcia, a przynajmniej na ten moment.
Czy jest szansa aby w jakiś sposób otworzyć ten plik?
ma ponad 1 giga, ściezka stereo nagrywana przez interfejs Tascam US144, ale gdy wrzucam go do programu w ktorym nagrywałem wyskakuje puste miejsce.
w samplitudzie pokazuje sie error (the wave file is defective).
Czy jest program który potrafi naprawic ten plik?
rower - to brzmi dumnie!

Zbynia

Re: Jak uruchomić uszkodzony plik audio?

Post autor: Zbynia » wtorek 29 mar 2011, 09:55

Czasem mi soundforge otwierał takie pliki, możesz spróbować importować go jako RAW

Dziwne że wogóle windows wyłączył dysk podczas jego uzywania - nigdy mi sie to nie zdazyło - sprawdź dokładnie problem bo możesz mieć coś nie tak z dyskiem czy systemem - zarządzanie energią nie wyłaczy ci dysku jesli trwa jakiś odczyt/zapis a nawet jak spróbuje to dysk wystartuje odrazu ponownie(też nie zauwazyłem takiego przypadku)

Awatar użytkownika
wujek_Dawid

Post autor: wujek_Dawid » wtorek 29 mar 2011, 10:14

okej, zasysam go.

przpomniałem sobie dokładnie przebieg zdarzeń - opuszcza mnie stres, jestem coraz bardziej spokojny. Nie chciałem dotykac komputera zeby niczego nie zepsuć. W ustawieniach zmieniłem, żeby monitor tylko sie przygasił, wyłączyłem jego wyłączenie.

Tryb uspienia ustawiony mam na 25 minut, ale on nie gra roli, bo komputer pracował.

Ale jak sprawdziłem opcje zaawansowane po zajściu, zaznaczone było, że po 60 miutach komputer ma sie wprowadzić w stan hibernacji (zmieniłem zawczasu na 2400 minut). Być może win7 nie potrafi odróżnic pracy w tle od machania myszką i jesli nią przez godzine nie poruszałem (nie dotykałem touchpada, żeby niczego nie kliknąć i nie wyłączyć przez przypadek) to pomyślał: a chu... przeciezi tak nie machasz myszką, wyłączę się, niei będe zapier... na darmo.

nie oszczędzałem też energii na urządzenia usb, opcja odchaczona.

jak tylko się ściągnie (jestem w maku, więc chwile to może potrwać) powalczę z tym w soundfordżu.

Dziekóweczka!
[Post edytowany przez Admina w dniu 29/03/2011]
rower - to brzmi dumnie!

mrbm

Post autor: mrbm » wtorek 29 mar 2011, 17:25

Podłączę się pod wątek. Od wielu lat przechowuję płytkę CD (zarysowaną) na której mam cenny dla mnie plik (wave'a) z nadzieją, że jakimś cudem uda mi się go kiedyś w końcu czymś otworzyć. Z trudem, ale jednak, daje radę się go przerzucić na twardy dysk i wtedy wskazuje poprawnie 48 MB. Czyli tyle ile ma ważyć. Niestety żaden znany mi program go nie otwiera. Czy ktoś ma jakiś pomysł jak tego dokonać? Na czym w ogóle od technologicznej strony polega problem? Informacja jakaś jest (te 48MB), ale jak ją (choćby nawet fragmentarycznie) odczytać... ?
Core i5, 16GB RAM, Sonar8 Producer, NI Komplete 7, VSLinstruments, Symphobia, Tonehammer Requiem, CineOrch, Hollywoodwinds, Drums of War

Lightcore

Post autor: Lightcore » wtorek 29 mar 2011, 20:23

Witam!

Proponuje program Audacity i import danych audio...

Średnio zaawansowany, amator (środowisko PC)...

Awatar użytkownika
przedwczoraj

Post autor: przedwczoraj » wtorek 29 mar 2011, 23:44

...Podłączę się pod wątek. Od wielu lat przechowuję płytkę CD (zarysowaną) na której mam cenny dla mnie plik (wave'a) z nadzieją, że jakimś cudem uda mi się go kiedyś w końcu czymś otworzyć.

Kiedyś właściciel wypożyczalni video powiedział, że porysowane płyty DVD wysyła do jakiejś firmy, która za kilkanaście złotych przywraca im sprawność.

Awatar użytkownika
walu

Post autor: walu » środa 30 mar 2011, 10:24

...podczas nagrania konferencji, windows po godzinie wyłączył dysk. w porę sie sposrtzegłem i ustawiłem nagrywanie drugiej części, żeby chociaż trochę pozostało.
i teraz mam pytanie, bo za dżobik zapłacone a pierwsza część nagrania jest nie do otwarcia, a przynajmniej na ten moment.
ma ponad 1 giga, ściezka stereo nagrywana przez interfejs Tascam US144, ale gdy wrzucam go do programu w ktorym nagrywałem wyskakuje puste miejsce.
Czy jest program który potrafi naprawic ten plik?...

Midas M32R,EVE SC203,PC IntelCore2 Duo E6550 2.33GHz, 4GBRAM, Win7/64, HDSP9632+AI4S-192, BCF2000, lenovo Ideapad700 i7 16GB RAM, Cubase 8/7.5,SoundForge10, CDArchitect5.2, PSPaudioware, NomadFactory, StevenSlateDrums4, BFD ECO

Awatar użytkownika
walu

Post autor: walu » środa 30 mar 2011, 10:27

...podczas nagrania konferencji, windows po godzinie wyłączył dysk. w porę sie sposrtzegłem i ustawiłem nagrywanie drugiej części, żeby chociaż trochę pozostało.
Czy jest program który potrafi naprawic ten plik?...

jeśli bardzo Ci zależy to może pomogę,

zgraj na DVD - zostaw sesję płyty otwartą i prześlij do mnie

Walu

[addsig]
Midas M32R,EVE SC203,PC IntelCore2 Duo E6550 2.33GHz, 4GBRAM, Win7/64, HDSP9632+AI4S-192, BCF2000, lenovo Ideapad700 i7 16GB RAM, Cubase 8/7.5,SoundForge10, CDArchitect5.2, PSPaudioware, NomadFactory, StevenSlateDrums4, BFD ECO

ODPOWIEDZ