...
dziekuje Walu:)
wszystko gra,
ale chcialbym jeszcze do tego podac sygnal z np mikrofonu. Na sluchawkach mam dzwiek, ale w programie nie mam sygnalu i nie wiem co jeszcze musze ustawic......
przepraszam, zę dopiero teraz
ok
na słuchawkach masz dźwięk. Tu powstaję pytanie czy jest to sygnał monitorowany bezpośrednio z karty,tzn sygnał mikrofonu. Czy też masz na myśli dzięk z Cubase który wchodzi na mikser HDSP.
Opcja pierwsza.
pramp ( ten twój jak pamiętam jedno kanałowy) podłączamy do wejścia hdsp9632 np. kanał lewy.
tc finalizer podłaczamy in/out na spdif lub adat jeśli jest.
synchronizację opisałem wcześniej. Regulujemy poziomy in/out w preampie mic.
w tej chwili podnosząc fader In 1 w mikserze hdsp już cieszymy się z pięknego wokalu. Oczywiście również muszą być podniesione fadery AN 1 AN 2. Ta para faderów odpowiada za regulację wzmocnienia sygnału na wyjściach karty analog L R i w słuchawkach jednocześnie . Jak chcesz słyszeć tylko w słuchawkach trzeba zciszyć wzmacniacz napędzający monitory.Tak ta karta jest zbudowana.
( nowszy model hdsp9632 to RME HDSPe AIO ma już regulację osobną)
teraz monitoring przez Cubase
w hdsp wyciszamy fader In 1, aby nie słyszeć zdublowanego sygnału z mikrofonu bezpośrednio z karty oraz przez Cubese.
otwieramy Cubase > Devices > Device Setup > po lewej VST Audio System > po prawej u góry w "ASIO Driver" wybieramy : ASIO Hammerfall DSP - to sterownik naszej hdsap9632. >zatwierdzamy ustawienia przez kliknięcie na Aply > OK. Gotowe.
(W tej zakładce poniżej mamy również możliwość ustawienia dodatkowych funkcji dla procesora. Nie napisałeś jaki komp i jaka wersja Cubase 5 wię pomijam.
następnie : Devices > VST Connections > Inputs Add Bus .... tu uwaga: Cubase automatycznie po wcześniejszych naszych działaniach ustawił sobie Stereo In left i right jako HDSP9632 Analog 1 oraz 2 oraz w zakładce Otputs : Stereo Out left i right jako HDSP9632 Analog 1 oraz 2. Jeśli tak nie bo nie ma żadnej pary ...to klikasz na Add Bus> wybierasz stereo > OK i automatycznie powinien ustawić parę Analog 1 i 2. Natomiast jeśli jest spdif to można tak : klikasz prawym myszy na HDSP9632 SPDIF L i wybierasz HDSP Analog 1. To samo z drugim kanałem wybierając Analog 2.
Dodajemy kanał mono ten dla naszego preampu mikrofonowego:
W zakładce Inputs Klikamy Add Bus > mono > OK (Cubase powinien ustawić automatycznie Mono In jako HDSP Analog 1.
Tworzymy projekt : Ctrl+N, Add New Track > wybieramy mono >klikamy klawisz "A" . Klikamy F3 otwiera się mikser. Sprawdzamy nad faderem powinno być "Mono In" jeżeli jest No bus to prawym myszy wybrać Mono in i poniżej Stereo Out. Przy faderze na dole są kółeczka jedno większe z czarną kropką jak klikniesz będzie czerwone to znaczy , że jest trak uzbrojony do nagrywania.
Jeśli chcesz słyszeć/monitorować głos z mikrofonu to klikasz małe kółeczko to z głośniczkim - zmieni kolor na żółty. No i słyszymy piękny wokal, ale z jakimś opóżnieniem. No tak trzeba ustawić latencję.
Można to zrobić z programu lub klikamy ikonkę Hammerfall DSP Settigs (to ta z młotkiem) i tam zmieniamy na 64 lub 32. Z pozycji Cubase: Devices > Device Setup > po lewej ASIO Hammerfall DSP > po prawej Control Panel . Otwiera okno Hammerfall DSP Settigs więc I opcja jest szybsza.
Teraz już można śpiewać przez Cubase.
Szczerze polecam książkę "Cubase SX Szybki Start" Thad Brown w języku polskim.
Mam nadzieję, że pomogłem.
Pozdrawiam
Walu
[addsig]
Midas M32R,EVE SC203,PC IntelCore2 Duo E6550 2.33GHz, 4GBRAM, Win7/64, HDSP9632+AI4S-192, BCF2000, lenovo Ideapad700 i7 16GB RAM, Cubase 8/7.5,SoundForge10, CDArchitect5.2, PSPaudioware, NomadFactory, StevenSlateDrums4, BFD ECO