Cubase 5 - ustawienia audio

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
ESMK
Cubase 5 - ustawienia audio

Post autor: ESMK » wtorek 22 mar 2011, 21:57

witam

mam problem, nie moge dac sobie rady z ustawieniami audio, a chce polaczyc zewnetrzny procesor z karta przez zlacze s/pdif. Wiec polaczylem wysjcie karty z wejsciem urzadzenia i z wyjscia urzadzenia do wejscia karty. Podejrzewam ze brak wspolpracy to wina ustawien. Probowalem tez w zakladce external fx, no ale nie udaje mi sie, nie jarze do konca tego external fx. Pomoze ktos?

pozdrawiam

Awatar użytkownika
midishiner

Re: Cubase 5 - ustawienia audio

Post autor: midishiner » środa 23 mar 2011, 09:19

Cześć, mam problem popsuł mi się samochód. Nie wiem, to chyba coś z silnikiem. Wogóle nie kumam tych silników. Pomoże ktoś?...

Wybacz nie mogłem się powtrzymać

Podaj model interface'u najpierw bo to chyba w tym przypadku sprawa kluczowa. Być może musisz w fx ustawić na "on" sygnał cyfrowy na wyjściu. Co to za fx? Więcej danych prosimy.

pozdr

Lucas May On Tour
5-21.V.2009

ESMK

Post autor: ESMK » środa 23 mar 2011, 12:22

mysle, ze forum jest od zadawania pytan, a nie wszyscy wszystko do razu wiedzą:)

więc tak: karta rme hdsp 9632 (przez pci) a drugie to tc finalizer

pozdrawiam

Awatar użytkownika
walu

Post autor: walu » środa 23 mar 2011, 14:05

...witam
mam problem, nie moge dac sobie rady z ustawieniami audio, a chce polaczyc zewnetrzny procesor z karta przez zlacze s/pdif. Wiec polaczylem wysjcie karty z wejsciem urzadzenia i z wyjscia urzadzenia do wejscia karty. Podejrzewam ze brak wspolpracy to wina ustawien. Probowalem tez w zakladce external fx, no ale nie udaje mi sie, nie jarze do konca tego external fx. Pomoze ktos?
pozdrawiam...

1. Otworzyć Hammerfall DSP Seting - w bloku SPDIE wybrać: Coaxial
w bloku : Clock Mode zaznaczyć : Master
w bloku SyncCheck powinno pojawić się : SPDIF Sync
jesli tak się nie stanie zaznaczyć AutoSync i poniżej wybrać SPDIF In

Teraz urządzenie urządzenia są zsynchronizowane.

2 Ustawić co trzeba w mikserze HDSP / w programie DAW jako external FX

Napisz jeszcze jakich sterowników używasz do RME, czy wykorzystujesz jakieś preampy na ADAT
czy chcesz aby ten zewnętrzny procesor pojawił się w programie DAW jako FX .

driver 3.085 to jest ostatnia wersja sterowników dla hdsp9632

powodzenia
jak coś służę pomocą
Walu

[addsig]
Midas M32R,EVE SC203,PC IntelCore2 Duo E6550 2.33GHz, 4GBRAM, Win7/64, HDSP9632+AI4S-192, BCF2000, lenovo Ideapad700 i7 16GB RAM, Cubase 8/7.5,SoundForge10, CDArchitect5.2, PSPaudioware, NomadFactory, StevenSlateDrums4, BFD ECO

ESMK

Post autor: ESMK » niedziela 27 mar 2011, 18:05

dziekuje Walu:)

wszystko gra,

ale chcialbym jeszcze do tego podac sygnal z np mikrofonu. Na sluchawkach mam dzwiek, ale w programie nie mam sygnalu i nie wiem co jeszcze musze ustawic...

ESMK

Post autor: ESMK » niedziela 27 mar 2011, 18:08

dodam ,ze mikrofon w w wpiety jest w wejscie xlr

Awatar użytkownika
walu

Post autor: walu » poniedziałek 28 mar 2011, 15:17

...
dodam ,ze mikrofon w w wpiety jest w wejscie xlr...

Napisz jakiego preampu używasz tzn do czego podłaczyłeś mikrofon

w jakim programie pracujesz, do czego chcesz użyć Tc finalizer, który to jest model

[addsig]
Midas M32R,EVE SC203,PC IntelCore2 Duo E6550 2.33GHz, 4GBRAM, Win7/64, HDSP9632+AI4S-192, BCF2000, lenovo Ideapad700 i7 16GB RAM, Cubase 8/7.5,SoundForge10, CDArchitect5.2, PSPaudioware, NomadFactory, StevenSlateDrums4, BFD ECO

ESMK

Post autor: ESMK » poniedziałek 28 mar 2011, 21:40

preamp presonusa tubepre, program cubase 5, tc finalizer plus, ktorego chce uzywac glownie na samym koncu jako procesor masteringowy, badź tez na pojedynczych ścieżkach stosujac wybrane bloki

Awatar użytkownika
walu

Post autor: walu » środa 30 mar 2011, 12:20

...

wszystko gra,

ale chcialbym jeszcze do tego podac sygnal z np mikrofonu. Na sluchawkach mam dzwiek, ale w programie nie mam sygnalu i nie wiem co jeszcze musze ustawic......

przepraszam, zę dopiero teraz

ok

na słuchawkach masz dźwięk. Tu powstaję pytanie czy jest to sygnał monitorowany bezpośrednio z karty,tzn sygnał mikrofonu. Czy też masz na myśli dzięk z Cubase który wchodzi na mikser HDSP.

Opcja pierwsza.

pramp ( ten twój jak pamiętam jedno kanałowy) podłączamy do wejścia hdsp9632 np. kanał lewy.

tc finalizer podłaczamy in/out  na spdif lub adat jeśli jest.

synchronizację opisałem wcześniej.   Regulujemy poziomy in/out w preampie mic.

w tej chwili podnosząc fader In 1 w mikserze hdsp już cieszymy się z pięknego wokalu. Oczywiście również muszą być podniesione fadery AN 1 AN 2. Ta para faderów odpowiada za regulację wzmocnienia sygnału na wyjściach karty analog L R i w słuchawkach jednocześnie . Jak chcesz słyszeć tylko w słuchawkach trzeba zciszyć wzmacniacz napędzający monitory.Tak ta karta jest zbudowana.

( nowszy model hdsp9632 to RME HDSPe AIO ma już regulację osobną)

teraz monitoring przez Cubase

w hdsp wyciszamy fader In 1, aby nie słyszeć zdublowanego sygnału z mikrofonu bezpośrednio z karty oraz przez Cubese.

otwieramy Cubase > Devices > Device Setup > po lewej VST Audio System > po prawej u góry w "ASIO Driver" wybieramy : ASIO Hammerfall DSP - to sterownik naszej hdsap9632. >zatwierdzamy ustawienia przez kliknięcie na Aply > OK.  Gotowe.

(W tej zakładce poniżej mamy również możliwość ustawienia dodatkowych funkcji dla procesora. Nie napisałeś jaki komp i jaka wersja Cubase 5 wię pomijam. 

następnie :  Devices > VST Connections > Inputs Add Bus .... tu uwaga: Cubase automatycznie po wcześniejszych naszych działaniach ustawił sobie Stereo In left i right jako HDSP9632 Analog 1 oraz 2 oraz w zakładce Otputs : Stereo Out left i right jako HDSP9632 Analog 1 oraz 2. Jeśli tak nie bo nie ma żadnej pary ...to klikasz na Add Bus> wybierasz stereo > OK  i automatycznie powinien ustawić parę Analog 1 i 2.    Natomiast jeśli jest spdif  to można tak : klikasz prawym myszy na HDSP9632 SPDIF L i wybierasz HDSP Analog 1. To samo z drugim kanałem  wybierając Analog 2.

Dodajemy kanał mono ten dla naszego preampu mikrofonowego:

W zakładce Inputs Klikamy Add Bus > mono > OK (Cubase powinien ustawić automatycznie Mono In jako HDSP Analog 1.

Tworzymy projekt : Ctrl+N, Add New Track > wybieramy mono >klikamy klawisz "A" . Klikamy F3 otwiera się mikser. Sprawdzamy nad faderem powinno być "Mono In" jeżeli jest No bus to prawym myszy wybrać Mono in i poniżej Stereo Out.  Przy faderze na dole są kółeczka jedno większe z czarną kropką jak klikniesz będzie czerwone to znaczy , że jest trak uzbrojony do nagrywania.

Jeśli chcesz słyszeć/monitorować głos z mikrofonu to klikasz małe kółeczko to z głośniczkim - zmieni kolor na żółty. No i słyszymy piękny wokal, ale z jakimś opóżnieniem.  No tak trzeba ustawić latencję.

Można to zrobić z programu lub klikamy ikonkę Hammerfall DSP Settigs (to ta z młotkiem) i tam zmieniamy na 64 lub 32. Z pozycji Cubase: Devices > Device Setup > po lewej ASIO Hammerfall DSP > po prawej Control Panel . Otwiera okno Hammerfall DSP Settigs więc I opcja jest szybsza.

Teraz już można śpiewać przez Cubase.

Szczerze polecam  książkę "Cubase SX Szybki Start" Thad Brown w języku polskim.

Mam nadzieję, że pomogłem.

Pozdrawiam 

Walu

[addsig]

ESMK

Post autor: ESMK » piątek 01 kwie 2011, 20:30

...
...

wszystko gra,

ale chcialbym jeszcze do tego podac sygnal z np mikrofonu. Na sluchawkach mam dzwiek, ale w programie nie mam sygnalu i nie wiem co jeszcze musze ustawic......

przepraszam, zę dopiero teraz

ok

na słuchawkach masz dźwięk. Tu powstaję pytanie czy jest to sygnał monitorowany bezpośrednio z karty,tzn sygnał mikrofonu. Czy też masz na myśli dzięk z Cubase który wchodzi na mikser HDSP.

Opcja pierwsza.

pramp ( ten twój jak pamiętam jedno kanałowy) podłączamy do wejścia hdsp9632 np. kanał lewy.

tc finalizer podłaczamy in/out  na spdif lub adat jeśli jest.

synchronizację opisałem wcześniej.   Regulujemy poziomy in/out w preampie mic.

w tej chwili podnosząc fader In 1 w mikserze hdsp już cieszymy się z pięknego wokalu. Oczywiście również muszą być podniesione fadery AN 1 AN 2. Ta para faderów odpowiada za regulację wzmocnienia sygnału na wyjściach karty analog L R i w słuchawkach jednocześnie . Jak chcesz słyszeć tylko w słuchawkach trzeba zciszyć wzmacniacz napędzający monitory.Tak ta karta jest zbudowana.

( nowszy model hdsp9632 to RME HDSPe AIO ma już regulację osobną)

teraz monitoring przez Cubase

w hdsp wyciszamy fader In 1, aby nie słyszeć zdublowanego sygnału z mikrofonu bezpośrednio z karty oraz przez Cubese.

otwieramy Cubase > Devices > Device Setup > po lewej VST Audio System > po prawej u góry w "ASIO Driver" wybieramy : ASIO Hammerfall DSP - to sterownik naszej hdsap9632. >zatwierdzamy ustawienia przez kliknięcie na Aply > OK.  Gotowe.

(W tej zakładce poniżej mamy również możliwość ustawienia dodatkowych funkcji dla procesora. Nie napisałeś jaki komp i jaka wersja Cubase 5 wię pomijam. 

następnie :  Devices > VST Connections > Inputs Add Bus .... tu uwaga: Cubase automatycznie po wcześniejszych naszych działaniach ustawił sobie Stereo In left i right jako HDSP9632 Analog 1 oraz 2 oraz w zakładce Otputs : Stereo Out left i right jako HDSP9632 Analog 1 oraz 2. Jeśli tak nie bo nie ma żadnej pary ...to klikasz na Add Bus> wybierasz stereo > OK  i automatycznie powinien ustawić parę Analog 1 i 2.    Natomiast jeśli jest spdif  to można tak : klikasz prawym myszy na HDSP9632 SPDIF L i wybierasz HDSP Analog 1. To samo z drugim kanałem  wybierając Analog 2.

Dodajemy kanał mono ten dla naszego preampu mikrofonowego:

W zakładce Inputs Klikamy Add Bus > mono > OK (Cubase powinien ustawić automatycznie Mono In jako HDSP Analog 1.

Tworzymy projekt : Ctrl+N, Add New Track > wybieramy mono >klikamy klawisz "A" . Klikamy F3 otwiera się mikser. Sprawdzamy nad faderem powinno być "Mono In" jeżeli jest No bus to prawym myszy wybrać Mono in i poniżej Stereo Out.  Przy faderze na dole są kółeczka jedno większe z czarną kropką jak klikniesz będzie czerwone to znaczy , że jest trak uzbrojony do nagrywania.

Jeśli chcesz słyszeć/monitorować głos z mikrofonu to klikasz małe kółeczko to z głośniczkim - zmieni kolor na żółty. No i słyszymy piękny wokal, ale z jakimś opóżnieniem.  No tak trzeba ustawić latencję.

Można to zrobić z programu lub klikamy ikonkę Hammerfall DSP Settigs (to ta z młotkiem) i tam zmieniamy na 64 lub 32. Z pozycji Cubase: Devices > Device Setup > po lewej ASIO Hammerfall DSP > po prawej Control Panel . Otwiera okno Hammerfall DSP Settigs więc I opcja jest szybsza.

Teraz już można śpiewać przez Cubase.

Szczerze polecam  książkę "Cubase SX Szybki Start" Thad Brown w języku polskim.

Mam nadzieję, że pomogłem.

Pozdrawiam 

Walu

dziękuję za pomoc:)

a jeszcze zapytam, to tak przyszłościowo troche , moge uzywac jednoczesnie s/pdif i adat? bo chcialbym jeszcze dokupic jedno urzadzenie do tego zestawu i np finalizera przez adat bo ma takie gniazda a to drugie urzadzenie s/pdif. Mozliwe to jest?

... 

ODPOWIEDZ