Novation Nocturn + AutoMap + Ableton Live - jak przyporządkować?

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
AYM
Novation Nocturn + AutoMap + Ableton Live - jak przyporządkować?

Post autor: AYM » wtorek 26 paź 2010, 11:51

Witam

Z góry zaznaczę, że w temacie muzyki tworzonej na komputerze jestem raczej laikiem, aczkolwiek od kilku lat coś sobie w miarę możliwości skrobię w FL czy w Abletonie Live..

Do czego mi sprzęt potrzebny? A do tego żeby do muzyki granej na żywo (gitar, perki, itp) dogrywać czasami schizowe dźwięki, jakieś pady, sample, przestrzenne tony. Sprzęt ma być dla mnie intuicyjny na scenie, żebym szybko mógł zmieniać wszelkie parametry instrumentu VST (Reso, Pan, Space itp, oraz inne nie Abletonowe).

Dlatego też sięgnąłem po wychwalany (ale też i krytykowany) Automap, dodawany do Novation Nocturn 25.

Niestety, siedziałem wczoraj dobrych parę godzin, żeby poznać "intuicyjny" sposób przyporządkowywania poszczególnych knobów i padów.

Przeczytałem instrukcję Automap do Abletona, lecz chyba nie wszystko jest dla mnie jasne z tego co napisali. Oczywiście wpisuję pod Midi Port In & Out Automap Midi. W ustawieniach Live'a ustawiam Remote Input i Output również Audiomap tak jak to jest pokazane w instrukcji. I działam z funkcją Learn właczoną z klawiatury.

Jednakże, jedyne co udało mi się zrobić to przyporządkować wszystkie suwaki do jednego knoba. Każdy kolejny element z klawiatury podporządkowywuje się poprzedniej funkcji z Live'a. Czyli wszędzie mam np. Volume..;)

Nie wiem również jak przyporządkować pady perkusyjne pod konkretne dźwięki z piano roll - chce mieć tam po prostu elementy perkusji..

Jedno mogę robić źle: w instrukcji polecają wykonywać operację mapowania przy właczonym trybie MIDI w Live'ie (niebieska ikonka w prawym górnym rogu ekranu). Jednakże, mimo że pojawiają mi się poszczególne elementy na liście z lewej, to nic nie mogę z nimi robić, a funkcja LEARN daje rade bez tego (z tymże jak wspomniałem wszystkie knoby do jednej funkcji)

Przeczytałem FAQ na temat Midi. Poszperałem w necie na ten temat, ale nie znalazłem nigdzie tematu gdzie ktoś miałby problemy z Automap. Wszędzie mówią że "intuicyjnie" i już. U mnie nie wujka to to nie działa.

Bardzo proszę o pomoc..:)

Pozdrawiam
Rafał

Awatar użytkownika
lunarbeats

Re: Novation Nocturn + AutoMap + Ableton Live - jak przyporządkować?

Post autor: lunarbeats » wtorek 26 paź 2010, 15:26

No to tak:

1. Automap nie obsługuje urządzeń/instrumentów/interface'u abletona
2. Automap obsługuje tylko i wyłącznie pluginy
3. Jeśli chcesz chcesz skonfigurować sobie abletona pod nocturna to musisz wyłączyć Automap i poporstu hardwarowo to robić.

Nie doczytałeś co i jak i teraz niestety będziesz miał problem ze względu na mała ilość suwakwow/gałek. Nie wiem jak w nocturn ale w SLMK2 (ja mam wersję zero) w nowym firmwarze pojawiła się możliwość natywnej obsługi live'a poprzez ten kontroler. To i wyswietlacz na nim daje na prawdę spore możliwości kontroli tego programu.
Może ktoś kiedyś o mnie napisze :)

Awatar użytkownika
AYM

Post autor: AYM » wtorek 26 paź 2010, 18:46

...No to tak:

1. Automap nie obsługuje urządzeń/instrumentów/interface'u abletona
2. Automap obsługuje tylko i wyłącznie pluginy
3. Jeśli chcesz chcesz skonfigurować sobie abletona pod nocturna to musisz wyłączyć Automap i poporstu hardwarowo to robić.

Nie doczytałeś co i jak i teraz niestety będziesz miał problem ze względu na mała ilość suwakwow/gałek. Nie wiem jak w nocturn ale w SLMK2 (ja mam wersję zero) w nowym firmwarze pojawiła się możliwość natywnej obsługi live'a poprzez ten kontroler. To i wyswietlacz na nim daje na prawdę spore możliwości kontroli tego programu. ...

Ad. 1 Głowy oczywiście nie dam, ale czytałem gdzieś (możliwe nawet że na EiS forum) że jak najbardziej jest możliwe sterowanie całym Abletonem. Poza tym widać to nawet na filmiku tutorialowym umieszczonym na oficjalnej stronie Novation:

http://www.youtube.com/watch?v=rawvK9rDB8c&feature=player_embedded

Ad. 2 Patrz wyżej. Na filmiku widać z tego co widzę zmianę wartości w Compresorze Abletonowym.

Ad. 3 W temacie hardware'owej konfiguracji to jestem noga jak się patrzy. Nie wiem jak to ugryźć, bo nie wiem po prostu co mam odpalić, gdzie co kliknąć itp.

Ad dalszego.. No nie doczytałem, to prawda. Możliwe że jestem ofiarą marketingu - pokazywanie Abletona Live na pudełku, w filmikach i wspominanie o nim w specyfikacjach. Jeszcze nie wiem. Musze sprawdzić wszystkie możliwości.

Nie bardzo jednak rozumiem, dlaczego miałoby być za mało gałek i suwaków?

W każdym razie dziękuję.

A moze ktoś ma inne doświadczenia z tym sprzętem? Może z innym hostem?

swizzle

Post autor: swizzle » wtorek 26 paź 2010, 20:33

Oczywiscie ze automap obsluguje wszystkie parametry w abletonie, wsytarczy kliknac na jakis instrument lub efekt, ponad to mapowana jest sekcja mixera, osobiscie uzywam remote zero sl mkII.
http://www.youtube.com/watch?v=3M7QNffW72E
tutaj masz tutrial do ustawienia zero sl w abletonie, do noctrum powinno byc analogicznie

Awatar użytkownika
AYM

Post autor: AYM » wtorek 26 paź 2010, 20:57

...Oczywiscie ze automap obsluguje wszystkie parametry w abletonie, wsytarczy kliknac na jakis instrument lub efekt, ponad to mapowana jest sekcja mixera, osobiscie uzywam remote zero sl mkII.
tutaj masz tutrial do ustawienia zero sl w abletonie, do noctrum powinno byc analogicznie
...

Już na wstepie jest inaczej niż na filmie, bo nie mam pozycji Novation Nocturn z menu wyboru w Inputs i Outputs..

Mam za to poniżej, tam gdzie są klocki on/off. Jeżeli chcę grać na jakimś instrumencie to musi być w kolumnie TRACK zaznaczona klawiatura.

Oczywiście mam zainstalowane wszystkie drivery. Chyba..

No i u mnie nie wystarczy kliknąć "na jakiś instrument lub efekt" żeby go przyporządkować. Dzisiaj spróbuję jeszcze poszperać w necie i posprawdzać wszelkie możliwe ustawienia.

Na wszelki wypadek bardzo proszę o jakąś małą instrukcję w temacie konfiguracji hardware'owej.

Pozdrawiam

swizzle

Post autor: swizzle » środa 27 paź 2010, 13:22

Jakiego masz abletona? u mnie jest opcja noctrum do wyboru, w control surface, na samym koncu listy

Awatar użytkownika
lunarbeats

Post autor: lunarbeats » środa 27 paź 2010, 14:00

...Oczywiscie ze automap obsluguje wszystkie parametry w abletonie, wsytarczy kliknac na jakis instrument lub efekt, ponad to mapowana jest sekcja mixera, osobiscie uzywam remote zero sl mkII.
...

Gdzie ty tu widzisz Automape? :D
Ja tu widzę tylko ustawienie surface control w abletonie

swizzle

Post autor: swizzle » środa 27 paź 2010, 16:36

Gdzie ty tu widzisz Automape? :D

Ja tu widzę tylko ustawienie surface control w abletonie ...

nie wiem z czego sie cieszysz, przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem zamiast robic syf :-)

Awatar użytkownika
lunarbeats

Post autor: lunarbeats » czwartek 28 paź 2010, 09:36

"Oczywiscie ze automap obsluguje wszystkie parametry w abletonie"

z tego

ODPOWIEDZ