Wirtualna klawiatura i sampler programowy
Pomocy!
Ponieważ i tak korzystamy na scenie z laptopa który jest wykorzystywany jako moduł brzmień, poszukuję samplera programowego współpracującego z klawiaturą. Jak to ma działać? Zostawiam laptopa tam gdzie stoi, ciągnę kablem USB klawiaturę numeryczną do DJ'a i ten sobie wciska klawisze. Czego potrzebuję:
* prostego programu, który nie będzie megapamięciożerny
* takiego programu w którym będzie możliwa konfiguracja klawiszy (przypisanie wybranych klawiszy do odpowiednich sampli)
* było by super, gdyby miał możliwość zapisania dużej ilości presetów (zestawów sampli)
* a już najlepiej by było, by głośność można było także regulować z klawiatury.
Czy znajdzie się ktoś, kto mi poleci coś właśnie takiego?
Bardzo dziękuję za każdą odpowiedź.
Re: Wirtualna klawiatura i sampler programowy
...Od razu przepraszam Admina, jeśli post jest nie w tym dziale... Nie byłem pewny.
Pomocy!
Ponieważ i tak korzystamy na scenie z laptopa który jest wykorzystywany jako moduł brzmień, poszukuję samplera programowego współpracującego z klawiaturą. Jak to ma działać? Zostawiam laptopa tam gdzie stoi, ciągnę kablem USB klawiaturę numeryczną do DJ'a i ten sobie wciska klawisze. Czego potrzebuję:
* takiego programu w którym będzie możliwa konfiguracja klawiszy (przypisanie wybranych klawiszy do odpowiednich sampli)
* było by super, gdyby miał możliwość zapisania dużej ilości presetów (zestawów sampli)
Bardzo dziękuję za każdą odpowiedź....
tu trzeba kontroler midi
- morpheus70
Pomocy!
Bardzo dziękuję za każdą odpowiedź....
mała prosta klawiatura plus np. coś z NI lub SampleTank Free. Masz na forum temat założony przez JoachimaK -SampleTank FREE.
tylko sprecyzujmy co to znaczy "klawiatura" bo koledze chodzi chyba o klawiaturę do kompa tzn nie midi tylko taka co to sie pisze na niej heh...NI działa na takiej ale to nie jest prosty program tylko najlepszy sampler na tej planecie...proponuje poszukac darmowego samplera i kupić np AKAI LPD 8 ...i wszystko pod kontrolą:)
...
tylko sprecyzujmy co to znaczy "klawiatura" bo koledze chodzi chyba o klawiaturę do kompa tzn nie midi tylko taka co to sie pisze na niej heh...NI działa na takiej ale to nie jest prosty program tylko najlepszy sampler na tej planecie...proponuje poszukac darmowego samplera i kupić np AKAI LPD 8 ...i wszystko pod kontrolą:)...
Nie, nie pytałem o klawiaturę midi. Bo właściwie po co? Mam klawisz, moduł midi i do niego jest ten moduł brzmień. Nie szukałem też żadnego AKAI i tak dalej. Problem chyba sprecyzowałem dobrze? Plan jest prosty - mam klawiaturę numeryczną USB, które ma dokładnie tyle przycisków ile mi potrzeba, dłuuugim kablem USB przenoszę ją pod swój "stolik" na którym jest już klawisz, moduły, efekty, które ja obsługuję i jak będzie potrzeba "zagrać" jakiś prosty sampelek, to wciskam przycisk i wszyscy są zadowoleni. Albo DJ ma pod ręką prosty aktywator dodatkowego dźwięku. Wszystko to opisałem w 1 poście. Chyba jednak nie dość jasno.
Znalazłem "keyboard sample trigger pc", który jest rewelacyjny, bo żre mało pamięci, ma mnóstwo opcji presetów, ale nie można w nim przypisać klawisza do sampla, tylko pod klawisz podkłada się sampel - to źle, bo myślimy cały czas o klawiaturze numerycznej. Program Virtual DJ home ma opcję przypisania dowolnego klawisza pod dowolną funkcję, ale jest ogromny i ma tylko 12 miejsc do sampli, które i tak są dodatkiem do programu tylko.
SampleTank Free - ten program obadam wieczorem, dziękuję za info. Czekam na dalsze sugestie.
- morpheus70
właśnie wyczytałem w EiS, że jest jeszcze jeden darmowy sampler Phenome. Nie znam, nie próbowałem więc nie pomogę...ale kto wie. free więc zasysaj! :)
link: prodyon.kilu.de/Phenome.rar
A czemu by nie skorzystać, z programów typu "qwerty2midi" i w ten sposób zamienić dowolną klawiaturę komputerową na klawiaturę MIDI, a potem skorzystać z dowolnego lubianego przez siebie samplera programowego (np. Shortcircut)?
...
Phenome.rar
...
Phenome jest wtyczką VST, więc do działania potrzebuje jeszcze hosta. Wniosek - żre zasoby. I nie jest tak prosty w obsłudze jak wymieniony przeze mnie wyżej Beat It.
...
A czemu by nie skorzystać, z programów typu "qwerty2midi" i w ten sposób zamienić dowolną klawiaturę komputerową na klawiaturę MIDI, a potem skorzystać z dowolnego lubianego przez siebie samplera programowego (np. Shortcircut)?...
To byłoby też ciekawe rozwiązanie. Mógłbym nawet wypruć flaki jakiejś starej klawy i zrobić z niej coś bardziej przypominającego klawiaturę fortepianu;)... A co ważne - zżeralność zasobów byłaby prawie zero. Nie znalazłem na EIS żadnego programu w którym można by definiować klawisze qwerty pod samo urządzenie midi. Znalazłem wątek o wirtualnej klawiaturze MIDI: http://www.eis.com.pl/virtual/modules.php?mop=modload&name=Forum&file=viewtopic&topic=22462&forum=11
Wirtual Midi Keyboard - ten np. byłby super, gdyby dało się przyporządkować wybrane klawisze QWERTY pod klawisze midi. Ale się nie da. The Live Midi Keyboard 1 to samo, choć jest bardzo rozbudowany. Oba nie potrzebują hosta. Ale nie tego szukam. W sumie jeśli ktoś zna dobry (nazwijmy to) emulator klawiatury midi w którym można przypisać klawisze QWERTY do MIDI będę wdzięczny a i sam poszukam na necie.