M-Audio Axiom 25 + Ableton 8 - jak zamapować przyciski transportu?

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
dermi
M-Audio Axiom 25 + Ableton 8 - jak zamapować przyciski transportu?

Post autor: dermi » piątek 01 paź 2010, 17:09

Jak w temacie, mam problem z mapowaniem przycisków transportu, wszystkie inne ładnie przypisują się do każdego parametru, który chcę, tylko przyciski transportu nie dają sie przypisać. Sygnał z nich wychodzi bo sprawdzałem, tylko z Abletonem mam taki problem. 

Obejrzałem setki tutoriali na temat mapowania w Abletonie, ale na żadnym nie widziałem rozwiązania mojego problemu. Może tu ktoś będzie znał rozwiązanie.

Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi.

Zakrza

Re: M-Audio Axiom 25 + Ableton 8 - jak zamapować przyciski transportu?

Post autor: Zakrza » sobota 02 paź 2010, 17:16

nie wiem czy ableton 8 ma Instant Mapping dla twoje klawki. Wejdź w preferencje midi wymierz swoja klawiaturę o ile jest i transport powinien działać.

audiophone
Kontakt:

Post autor: audiophone » sobota 02 paź 2010, 22:30

...Jak w temacie, mam problem z mapowaniem przycisków transportu, wszystkie inne ładnie przypisują się do każdego parametru, który chcę, tylko przyciski transportu nie dają sie przypisać. Sygnał z nich wychodzi bo sprawdzałem, tylko z Abletonem mam taki problem. 

Obejrzałem setki tutoriali na temat mapowania w Abletonie, ale na żadnym nie widziałem rozwiązania mojego problemu. Może tu ktoś będzie znał rozwiązanie.

Pozdrawiam i z góry dzięki za odpowiedzi....

w abletonie jest automaping, w opcjach midi wybierasz output midi usb i wybierasz Twój sterownik axiom 25, nastepnie na presecie 19 bądź 20 masz przypisana konfiguracje.
http://www.myspace.com/audiophone

dermi

Post autor: dermi » niedziela 03 paź 2010, 13:59

hm, dzięki za obie podpowiedzi, ale chyba nadal coś robię nie tak bo coś nie chce działać. Już wypróbowałem wszystkie ustawienie MIDI a Abletonie i nic. Sprawdzałem też w Bome's Midi Translator Classic, czy te przyciski w ogóle działają i sygnał do Bome`s wchodzi.

Nic tam szperam dalej :)

dzięki i pozdrawiam

richtig

Post autor: richtig » niedziela 03 paź 2010, 16:22

Nie jestem pewien (mam Axioma Pro), ale przede wszystki wybierz w Abletonie w preferencjach Control Surface swojego Axioma

www.myspace.com/pchelki

dermi

Post autor: dermi » niedziela 03 paź 2010, 16:45

właśnie o to chodzi, ze wszystko już mam powybierane, po podłączane i wszystko działa, oprócz przycisków transportu

dermi

Post autor: dermi » niedziela 03 paź 2010, 20:31

już prawie, że Eureka krzyknąłem, ale jeszcze nie :) udało mi się odkryć jedną rzecz za pomocą programu Bome's Midi Translator Classic, a mianowicie.

każdy z klawiszy, padów, poklęteł itp. wysyła komunikat w postaci 6 znaków np: 90 75 pp, 73 45 3B itd, a w przypadku przycisków transportu jest to ciąg 12 znaków np: F0 7F 7F 06 03 F7, F0 7F 7F 06 06 F7 itd, co ciekawe jedno pokrętło oznaczone na Axiomie jako B4 też wysyła taki 12 znakowy :) sygnał.

Ani przyciski transportu, ani to jedno pokrętło są niewidoczne dla Abletona.

Moje kolejne pytanie brzmi, czy jest możliwość zmiany sygnału podawanego przez klawisze transportu i to jedno pokrętło, tak żeby było widoczne dla Abletona ?

Mam Enigmę do edycji Axioma, ale nie wiem jak za jej pomocą można by to zrobić.

Z góry dzięki za rozwiązanie.

PS: dal tych, którzy chcą mi zaproponować użycie jako Bome's Midi Translator Classic rozwiązanie, dzięki ale już znam takowe.

Redakcja

Post autor: Redakcja » niedziela 03 paź 2010, 22:28

dermi, fajnie, że szukasz! To akurat bardzo nam się tu podoba, inaczej Twój temat poszedłby już dawno do kosza jako wielokrotnie omawiany. Gorzej u Ciebie z wyszukiwarką :-(, ale niech tam, bo sam temat jest ważny.

Spróbuję przedstawić go właśnie na przykładzie Axioma.

Otóż każdy komunikat MIDI MMC (MIDI Machine Control) jest w sumie komunikatem SysEx. Przy wysyłaniu tego typu komunikatów najczęściej należy podać numer ID urządzenia docelowego i w tym przypadku akurat mamy z tym do czynienia. Jest jednak furtka - otóż gdy nie znamy ID warto podać uniwersalnie ID = 127. Wtedy wprawdzie owe komunikaty trafią niepotrzebnie do wszystkich urządzeń w danym łańcuchu MIDI, ale przynajmniej zawsze trafią.

Tu dla wersji Axiom 25 (wg instrukcji obsługi) należy:

- wybrać przycisk do edycji

- wcisnąć przycisk Advanced

- nacisnąć klawisz Ctrl Assign

- za pomocą klawiatury wpisać wartość "149"

- wprowadzoną wartość zatwierdzić klawiszem Enter

- ponownie wcisnąć przycisk Advanced

- wcisnąć klawisz Chan Assign. Na ekranie LCD da się zauważyć migający symbol "Dev ID", czyli że edycji podlega numer ID urządzenia

- wprowadzić za pomocą klawiatury wartości "127"

- zatwierdzić za pomocą Enter.

I dopiero teraz w owym Axiomie spowodujemy ustawienie ID = 127 dla wysyłanych pakietów danych SysEx.

Dalej:

- kolejny raz wcisnąć przycisk Advanced

- nacisnąć klawisz oznaczony Data 2

- wprowadzić numer komunikatu wg wzoru poniżej.

Numer komunikatu: Komenda MMC

01: STOP

02: PLAY

03: DEFERRED PLAY

04: FORWARD

05: REWIND

06: RECORD STROBE

07: RECORD EXIT

08: RECORD PAUSE

09: PAUSE

10: EJECT

11: CHASE

12: COMMAND ERROR RESET

13: MMC RESET

Oczywiście w rzeczywistości komunikaty MMC wyglądają "fizycznie" zupełnie inaczej, bo tak:
F0 7F deviceID (to już przerabialiśmy) 06 command F7.

Przy tym dla command (HEX):

01 = Stop

02 = Play

03 = Deferred Play

04 = Fast Forward

05 = Rewind

06 = Record Strobe (Punch In)

07 = Record Exit (Punch out)

08 = Record Ready (Record Pause)

09 = Pause

0A = Eject

0B = Chase

0D = MMC Reset

40 = Write

44 = Locate/Go to

47 = Shuttle

Kolego dermi, jak wynika z Twych postów do wysyłki ze swego Axioma "ID" masz jak najbardziej ustawione na wartość 127. A i cała reszta też się zgadza. Czyli pozostał Ci już tylko Ableton, a w zasadzie nauczenie/ustawienie go (lub siebie) obsługi rzeczy tak prostej, jak przyciski transportu. I tego się teraz mocno trzymaj. Powodzenia.
[addsig]
Wojciech Chabinka - sekretarz redakcji EiS

dermi

Post autor: dermi » niedziela 03 paź 2010, 23:15

Łał ! No tak wyczerpującej odpowiedzi to się nie spodziewałem, co do samej przeglądarki to fakt lenistwo wzięło górę nad rzetelnością, ale jak wiadomo wszystkie ścieżki prowadzą do Rzymu. Właśnie zasiadam do Axioma i sprawdzę czy ta ścieżka doprowadzi mnie do celu, czy jeszcze parę zakrętów będzie trzeba pokonać. Zdam sprawę jak tylko cel zostanie osiągnięty.

Dziękuję i pozdrawiam.

dermi

Post autor: dermi » poniedziałek 04 paź 2010, 01:12

Przyznaję się bez bicia, prawo Merphiego zadziałały i tym razem. Po zastosowaniu do wyżej wymienionych wskazówek niestety mój sprzęt i tak nie chciał działać poprawnie więc posunąłem się do bardziej drastycznych posunięć :) i zrestartowałem swojego Axioma, oczywiście w sposób podany w instrukcji :) i zadziałało !!!

Jedynym, acz dużym minusem jest nie rozumienie przeze mnie źródła problemu, który wcale nie leżał w słabej znajomości Abletona :)

Po restarcie przyciski transportu zaczęły podawać 6 znaków (przykład: B0 17 7F),
a nie jak było wcześnie 12 (przykład: F0 7F 7F 06 04)

Całe zamieszanie składam na barki osobnika z allegro, od którego nabyłem swoje maleństwo za jeszcze mniejszą sumę :), myślę, że ze świadomością równą mojej po prostu coś namieszał w ustawieniach klawiatury.

A swoją drogą skąd w ogóle ciąg 12 znaków ?, ale to takie dodatkowe pytanie, na które nie spodziewam się odpowiedzi, choć lubię być mile zaskakiwany :)

Jak dla mnie temat kończy się w tym miejscu.

Dzięki za podpowiedzi i zainteresowanie samej Redakcji :)
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ