Zamiana plików nkx/nks do formatu NKI Kontakt

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
Awatar użytkownika
nikdomi
Zamiana plików nkx/nks do formatu NKI Kontakt

Post autor: nikdomi » czwartek 23 wrz 2010, 14:08

Witam.
Dość długo szukałem zarówno na forum, jak i w necie odpowiedzi na poniższe nurtujące mnie pytanie, niestety nie zdołałem znaleźć nic konkretnego.
W największym skrócie - dostałem do przetestowania banki brzmień w postaci plików nkx i nks z adnotacją, by po odpowiednim przekonwertowaniu na plik NKI otworzyć owe brzmienia za pomocą Playera Kontakt.
Pytanie - w jaki sposób można dokonać owej konwersji i jakimi ewentualnie narzędziami?
Jestem pewien, iż eksperci z forum pewnością są w stanie doradzić w tym względzie. Z góry dziękuję za udzielone wskazówki.
Pasjonat domowego wirtualnego studia muzycznego.

Awatar użytkownika
luuk

Re: Zamiana plików nkx/nks do formatu NKI Kontakt

Post autor: luuk » piątek 24 wrz 2010, 17:44

...Witam.
Dość długo szukałem zarówno na forum, jak i w necie odpowiedzi na poniższe nurtujące mnie pytanie, niestety nie zdołałem znaleźć nic konkretnego.
W największym skrócie - dostałem do przetestowania banki brzmień w postaci plików nkx i nks z adnotacją, by po odpowiednim przekonwertowaniu na plik NKI otworzyć owe brzmienia za pomocą Playera Kontakt.
Pytanie - w jaki sposób można dokonać owej konwersji i jakimi ewentualnie narzędziami?
Jestem pewien, iż eksperci z forum pewnością są w stanie doradzić w tym względzie. Z góry dziękuję za udzielone wskazówki....

jak to możliwe ze masz nkx i nks (to są pliki zawierające sample SAME SAMPLE! bez presetów do kontakta) ? nkx i nks oczywiście otworzysz kontaktem ale instrumenty do kontakta czyli nki  z tych sampli musisz poukładać sam...jeśli to pętle czy jakieś niezależne pojedyncze dzwięki poprostu przeciąg je do mapping editor i zapisz jako nki...jeśli to sample instrumentu (w sensie multisample) to musisz je poukładać  oczywiście do każdego dzwięku odpowiedni sampel itd

Awatar użytkownika
nikdomi

Post autor: nikdomi » piątek 24 wrz 2010, 20:27

Przede wszystkim gorące podziękowanie za odzew i udzieloną poradę!
Proszę wybaczyć moje dyletanctwo, ale do tej pory miałem do czynienia jedynie z instrumentami, których brzmienia zapisane były w pliku NKI (np. Stormdrum), i stąd moja niewiedza, jak otworzyć w Kontakcie pliki o podanym przeze mnie wcześniej rozszerzeniu.
Biorąc powyższe pod uwagę, nie miałem również okazji używać opcji mapping editor, po prostu wczytywałem pliki NKI wraz z dedykowanym instrumentem i po sprawie. W tym zaś przypadku sampler pokazuje, że ma do czynienia z samplami typu Wave, lecz w żaden sposób nie można ich za pomocą Kontakta odegrać.
Jak więc ów ponad gigabajtowy plik NKX mam przekonwertować za pomocą wspomnianej przez Ciebie funkcji na zjadliwy NKI, z którym nigdy nie miałem problemu???
POZDRAWIAM!

Awatar użytkownika
luuk

Post autor: luuk » sobota 25 wrz 2010, 08:21

...Przede wszystkim gorące podziękowanie za odzew i udzieloną poradę!
Proszę wybaczyć moje dyletanctwo, ale do tej pory miałem do czynienia jedynie z instrumentami, których brzmienia zapisane były w pliku NKI (np. Stormdrum), i stąd moja niewiedza, jak otworzyć w Kontakcie pliki o podanym przeze mnie wcześniej rozszerzeniu.
Biorąc powyższe pod uwagę, nie miałem również okazji używać opcji mapping editor, po prostu wczytywałem pliki NKI wraz z dedykowanym instrumentem i po sprawie. W tym zaś przypadku sampler pokazuje, że ma do czynienia z samplami typu Wave, lecz w żaden sposób nie można ich za pomocą Kontakta odegrać.
Jak więc ów ponad gigabajtowy plik NKX mam przekonwertować za pomocą wspomnianej przez Ciebie funkcji na zjadliwy NKI, z którym nigdy nie miałem problemu???
POZDRAWIAM!...

Kontakt nie odtworzy sampli? mój kontakt (wersja 4.1) widzi te gigabajtowe pliki jak zwykły folder w którym są sample nanczęściej jeszcze w innych folderach i jest tak w przypadku plików nks jak i nkx...wystarczy wcisnąć new instruments potem kwadracik z namalowanym kluczem:) potem mapping editor i przeciągnąć sampel ( sample)...i potem zapisac w nki...może masz starszą wersję kontakta niż pliki nkx...

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » sobota 25 wrz 2010, 10:43

W pierwszym poście padło słowo Kontakt Player i może właśnie w tym jest problem bo jeśli kolegas używa Playera a nie pełną wersję to możliwoście edycji i odczytu są drastycznie ograniczone.

Awatar użytkownika
luuk

Post autor: luuk » sobota 25 wrz 2010, 12:12

...
 W pierwszym poście padło słowo Kontakt Player i może właśnie w tym jest problem bo jeśli kolegas używa Playera a nie pełną wersję to możliwoście edycji i odczytu są drastycznie ograniczone.
...

i pewnie tu jest pies pogrzebany...nie używam playera ale sądząc po nazwie własnych patchy robić na nim pewnie nie mozna.

Awatar użytkownika
nikdomi

Post autor: nikdomi » sobota 25 wrz 2010, 21:47

Kochani, to słuszna myśl!
Może rzeczywiście pliki tego typu są odtwarzane jedynie przez pełną wersję Kontakta.
Ja używam okrojonej wersji, czyli tzw. "playera", uaktualnionego (4.1.1.)
Ciekawym,czy rzeczywiście - jak piszecie - tu właśnie jest pies pogrzebany ...

Awatar użytkownika
KAFEL

Post autor: KAFEL » niedziela 26 wrz 2010, 01:05

...Kochani, to słuszna myśl!
Może rzeczywiście pliki tego typu są odtwarzane jedynie przez pełną wersję Kontakta.
Ja używam okrojonej wersji, czyli tzw. "playera", uaktualnionego (4.1.1.)
Ciekawym,czy rzeczywiście - jak piszecie - tu właśnie jest pies pogrzebany ......

Tak to pewne ... łączymy się w bólu Cry

ODPOWIEDZ