Zamiana plików nkx/nks do formatu NKI Kontakt
Dość długo szukałem zarówno na forum, jak i w necie odpowiedzi na poniższe nurtujące mnie pytanie, niestety nie zdołałem znaleźć nic konkretnego.
W największym skrócie - dostałem do przetestowania banki brzmień w postaci plików nkx i nks z adnotacją, by po odpowiednim przekonwertowaniu na plik NKI otworzyć owe brzmienia za pomocą Playera Kontakt.
Pytanie - w jaki sposób można dokonać owej konwersji i jakimi ewentualnie narzędziami?
Jestem pewien, iż eksperci z forum pewnością są w stanie doradzić w tym względzie. Z góry dziękuję za udzielone wskazówki.
Re: Zamiana plików nkx/nks do formatu NKI Kontakt
...Witam.
Dość długo szukałem zarówno na forum, jak i w necie odpowiedzi na poniższe nurtujące mnie pytanie, niestety nie zdołałem znaleźć nic konkretnego.
W największym skrócie - dostałem do przetestowania banki brzmień w postaci plików nkx i nks z adnotacją, by po odpowiednim przekonwertowaniu na plik NKI otworzyć owe brzmienia za pomocą Playera Kontakt.
Pytanie - w jaki sposób można dokonać owej konwersji i jakimi ewentualnie narzędziami?
Jestem pewien, iż eksperci z forum pewnością są w stanie doradzić w tym względzie. Z góry dziękuję za udzielone wskazówki....
jak to możliwe ze masz nkx i nks (to są pliki zawierające sample SAME SAMPLE! bez presetów do kontakta) ? nkx i nks oczywiście otworzysz kontaktem ale instrumenty do kontakta czyli nki z tych sampli musisz poukładać sam...jeśli to pętle czy jakieś niezależne pojedyncze dzwięki poprostu przeciąg je do mapping editor i zapisz jako nki...jeśli to sample instrumentu (w sensie multisample) to musisz je poukładać oczywiście do każdego dzwięku odpowiedni sampel itd
Proszę wybaczyć moje dyletanctwo, ale do tej pory miałem do czynienia jedynie z instrumentami, których brzmienia zapisane były w pliku NKI (np. Stormdrum), i stąd moja niewiedza, jak otworzyć w Kontakcie pliki o podanym przeze mnie wcześniej rozszerzeniu.
Biorąc powyższe pod uwagę, nie miałem również okazji używać opcji mapping editor, po prostu wczytywałem pliki NKI wraz z dedykowanym instrumentem i po sprawie. W tym zaś przypadku sampler pokazuje, że ma do czynienia z samplami typu Wave, lecz w żaden sposób nie można ich za pomocą Kontakta odegrać.
Jak więc ów ponad gigabajtowy plik NKX mam przekonwertować za pomocą wspomnianej przez Ciebie funkcji na zjadliwy NKI, z którym nigdy nie miałem problemu???
POZDRAWIAM!
...Przede wszystkim gorące podziękowanie za odzew i udzieloną poradę!
Proszę wybaczyć moje dyletanctwo, ale do tej pory miałem do czynienia jedynie z instrumentami, których brzmienia zapisane były w pliku NKI (np. Stormdrum), i stąd moja niewiedza, jak otworzyć w Kontakcie pliki o podanym przeze mnie wcześniej rozszerzeniu.
Biorąc powyższe pod uwagę, nie miałem również okazji używać opcji mapping editor, po prostu wczytywałem pliki NKI wraz z dedykowanym instrumentem i po sprawie. W tym zaś przypadku sampler pokazuje, że ma do czynienia z samplami typu Wave, lecz w żaden sposób nie można ich za pomocą Kontakta odegrać.
Jak więc ów ponad gigabajtowy plik NKX mam przekonwertować za pomocą wspomnianej przez Ciebie funkcji na zjadliwy NKI, z którym nigdy nie miałem problemu???
POZDRAWIAM!...
Kontakt nie odtworzy sampli? mój kontakt (wersja 4.1) widzi te gigabajtowe pliki jak zwykły folder w którym są sample nanczęściej jeszcze w innych folderach i jest tak w przypadku plików nks jak i nkx...wystarczy wcisnąć new instruments potem kwadracik z namalowanym kluczem:) potem mapping editor i przeciągnąć sampel ( sample)...i potem zapisac w nki...może masz starszą wersję kontakta niż pliki nkx...
W pierwszym poście padło słowo Kontakt Player i może właśnie w tym jest problem bo jeśli kolegas używa Playera a nie pełną wersję to możliwoście edycji i odczytu są drastycznie ograniczone.
...
W pierwszym poście padło słowo Kontakt Player i może właśnie w tym jest problem bo jeśli kolegas używa Playera a nie pełną wersję to możliwoście edycji i odczytu są drastycznie ograniczone.
...
i pewnie tu jest pies pogrzebany...nie używam playera ale sądząc po nazwie własnych patchy robić na nim pewnie nie mozna.
Może rzeczywiście pliki tego typu są odtwarzane jedynie przez pełną wersję Kontakta.
Ja używam okrojonej wersji, czyli tzw. "playera", uaktualnionego (4.1.1.)
Ciekawym,czy rzeczywiście - jak piszecie - tu właśnie jest pies pogrzebany ...
...Kochani, to słuszna myśl!
Może rzeczywiście pliki tego typu są odtwarzane jedynie przez pełną wersję Kontakta.
Ja używam okrojonej wersji, czyli tzw. "playera", uaktualnionego (4.1.1.)
Ciekawym,czy rzeczywiście - jak piszecie - tu właśnie jest pies pogrzebany ......
Tak to pewne ... łączymy się w bólu