Groove Agent problemy z nagrywaniem

Jeśli masz problem z konkretnym programem, to tu jest miejsce, aby go roztrząsać.
paradox77
Groove Agent problemy z nagrywaniem

Post autor: paradox77 » wtorek 20 lip 2010, 17:05

Witam,nagrywam w Cubase i mam problem bo zawsze na początku (pierwsze uderzenie)nagranego kawałka jest głośne łupnięcie bębnów,tak z dwa razy głośniej się nagrywa niż reszta.Nie zawsze się to zdarza ale bardzo często .Jak się tego pozbyć ?

Awatar użytkownika
spiker

Re: Groove Agent problemy z nagrywaniem

Post autor: spiker » środa 21 lip 2010, 08:58

Przyczyn może być kilka. GA Grać i "nagrywać" potrafi na dwa sposoby: poprzez odegranie sekwencji MIDI zaszytych wewnątrz GA (wciskasz RUN i to się właśnie dzieje), lub poprzez odegranie komunikatów MIDI zapisanych na śladzie, na którym GA jest zainstalowany (wtedy nie wciskasz RUN w GA, tylko PLAY w Cubase) Jeśli teraz na śladzie masz już zapisane jakieś komunikaty np. pierwsze dwa uderzenia (a mogłeś to zrobić przypadkowo) i wystartujesz projekt bez uprzedniego zatrzymania GA przyciskiem STOP, to Cubase startując projekt uruchomi rónież GA w trybie RUN. Efekt: odtworzone zostaną oba komunikaty: zarówno te ze śladu jak i te z GA, skutkiem czego albo powstanie bałagan, albo niektóre nuty będą głośniejsze. Być może że masz również niechcąco nagrany FILL IN, albo przypadkowo uruchomione polecenia automatyki wywołujące FILL na wstępie...różnie może być. Najprościej będzie jeśli stworzysz nowy projekt z samym tylko GA, wystartuj go w trybie RUN i sprawdź co się dzieje. Nagraj. Jeśli efekt będzie ten sam to trezba się przyjrzeć konfiguracji GA. Na razie zbyt mało danych.
pozdrowienia
przed użyciem programu zapoznaj się treścią instrukcji załączonej do opakowania bądź skonsultuj się z producentem lub dystrybutorem oprogramowania...

paradox77

Re: Groove Agent problemy z nagrywaniem

Post autor: paradox77 » czwartek 22 lip 2010, 17:13

...Przyczyn może być kilka. GA Grać i "nagrywać" potrafi na dwa sposoby: poprzez odegranie sekwencji MIDI zaszytych wewnątrz GA (wciskasz RUN i to się właśnie dzieje), lub poprzez odegranie komunikatów MIDI zapisanych na śladzie, na którym GA jest zainstalowany (wtedy nie wciskasz RUN w GA, tylko PLAY w Cubase) Jeśli teraz na śladzie masz już zapisane jakieś komunikaty np. pierwsze dwa uderzenia (a mogłeś to zrobić przypadkowo) i wystartujesz projekt bez uprzedniego zatrzymania GA przyciskiem STOP, to Cubase startując projekt uruchomi rónież GA w trybie RUN. Efekt: odtworzone zostaną oba komunikaty: zarówno te ze śladu jak i te z GA, skutkiem czego albo powstanie bałagan, albo niektóre nuty będą głośniejsze. Być może że masz również niechcąco nagrany FILL IN, albo przypadkowo uruchomione polecenia automatyki wywołujące FILL na wstępie...różnie może być. Najprościej będzie jeśli stworzysz nowy projekt z samym tylko GA, wystartuj go w trybie RUN i sprawdź co się dzieje. Nagraj. Jeśli efekt będzie ten sam to trezba się przyjrzeć konfiguracji GA. Na razie zbyt mało danych.
pozdrowienia...

Po nagraniu zatrzymuje GA i nagranie odtwarzam tylko z Cubase.

Ale teraz mam poważniejszy problem!!!!! z tym Groove Agentem3 bo kiedy chce otworzyć wcześniej nagrany utwór to wszystko się otwiera oprócz GA,nie zaskakuje i pojawia się komunikat;

''A unknown problem occurred while opening the editor''

Potem czasem-nie zawsze okno  Pending Connections,VSTSynth Device/Groove Agent 3 i w rubryce Assigned Port -Not connected.

A potem jeszcze na koniec że wystąpił pważny problem itd,itp i wtedy już nic nie działa.

Prubowałem też po komunikacie ''A unknown problem occured while opening the editor''

odpalić Groove Agenta tak jak się podłącza VST  czyli Devices,VST Instruments ale też nie ma połaczenia, a jak już to się wyświetla puste okno Groove Agenta

Spraęt jaki używam to laptop Dell inspiron 1520 Intel Core2 Duo T7500 2,2GHz  3,5 GB RAM

T.C Electronic Konnekt 8

Groove Agenta odinstalowałem i zainstalowałem ponownie,TC Electronic ma najnowsze sterowniki.

Wczym moze być problem ??, bo siedze nad tym już drugi dzień i mi nie działa.

Jestem załamany

Pozdrawiam

ODPOWIEDZ